Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '16

 
Kategori
Deneme
 

Bir kimsenin iyi insan olmasını sağlayan en önemli şey isteklerinin karşılanmasıdır

Bir kimsenin iyi insan olmasını sağlayan en önemli şey isteklerinin karşılanmasıdır
 

Bu da mümkün olmadığı için dünyada gerçek anlamda iyi insan sayısı azdır. İstekleri için kötü olan kimseye kötü de diyemeyiz; napsın yani aç çıplak evliya mı olsun. “Tanrı öbür tarafta onun karnını doyurur” Bu zorlama bir iyilik, istek ve ihtiyaçları insanlar için önemlidir; ben bütün hatalarımı para yüzünden yaptım, mali durumum düzelince bırakın çalmayı yerde gördüğüm parayı bile almadım!

Ekonomik durumunun bozuk olması kötü insan olman için gerekçe değil sözü kulağıma girmez; iyi yürekli fakirler ve aç çıplak evliyalar iyi insan değiller, nefislerinin boğazını “kanaatkârlık” ipiyle bağlamışlar, Tanrı’nın öbür tarafta vereceklerini düşünerek bu taftan vazgeçmişler.

Dünyayı düzeltmeye çalışanlar ve aynı yoldaki diğerleri umarım bu tespitimi dikkate alırlar.

Disiplinle insan iyi olmaz… Cennet beklentisi de hiç gidip gelen olmadığı için bir yere kadar. Bu durumda insanların iyi ve doğru bireyler olmalarını nasıl sağlarız?

İstek ve ihtiyaçlarının yerine getirilmesi halinde yaramaz çocukların sayısı azalacaktır. Öte yandan isteklerin sınırsız olduğu söyleniyor ama ben bu görüşe katılmıyorum. İçimizde birkaç istisna yatım katım olsun diyor olabilir, isteklerin makul sınırlarda duracağını, hatta insanların istek ve ihtiyaçlarını ülkenin bütçesine göre ayarlayacaklarını düşünüyorum.

Yanlış yapanların kafasına sopayla vurmaktansa istek ve ihtiyaçlarına odaklansak; çünkü diğeri pek çözüm gibi görünmüyor, ölecek insan çok mezarlıklarda da boş yer var.

İnsanların istek ve ihtiyaçlarını sağlayarak dünyayı kurtarma fikrinin doğruluğunu gösteren örnekler var, zengin ülkeler daha az kavga ediyorlar.

Hem böyle sadece insanları doğru yola götürmüyoruz, sorunlarını da çözüyoruz.

Peki, karnını doyurma yerine kanunla yola getirme, cennet, onur, iyi insanlık gibi gerçekliği tartışılır yöntemlere niye başvuruyoruz? Adam üzüm seviyorsa üzüm bağı ver, insanların katili olacağına asmaların katili olsun.

Kerim Korkut düzenleri zenginleşme üzerine kurulu. Zenginleşen insanların kötülükten uzak duracağını umuyoruz. Daha doğrusu istediklerini zaten elde ettiklerinden buna ihtiyaçları kalmayacağını düşünüyoruz.

İnsanların makul ve mantıklı istek ve ihtiyaçlarının karşılanması gerçekten zor ya da imkânsız mı? İstekler sonsuz ise biz de süreyi sonsuz yaparız. “Bugün makul ve mantıklı ama ekonomimiz düzeldikçe kazanımlarınıza bugün bu yarın şu da eklenecek”

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..