Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '10

 
Kategori
Kitap
 

Bir kitap: Çanakkale şiirleri antolojisi

Bir kitap: Çanakkale şiirleri antolojisi
 

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın,

Bu toprak bir devrin battığı yerdir.

Eğil de kulak ver, bu sesiz yığın,

Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız gölgesiz yolun solunda,

Gördüğün bu tümsek Anadolu’nda,

İstiklal uğrunda, namus yolunda

Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.

Bu güzelim şiirin sahibi Necmettin Halil ONAN’dır. Eğitimci yazar ve şair Fahri Ersavaş’ın hazırladığı “Çanakkale Çanakkale “ adıyla Çanakkale Zaferiyle ilgili şiirleri ve bazı önemli temel görüşleri araştırıp inceleyerek tertemiz bir baskı ve mizanpajla bu kitapla toplamıştır. Yanılmıyorsam bu kitabın daha önce ki baskısı “ Çanakkale Geçilmez “ adıyla 2001 yılında kendi kıt imkânlarıyla İstanbul’da yayımlanmıştı.

Bu kez değişik bir adla BİLGEOĞUZ yayınları arasında çıkarmayı başarmıştır. Çanakkale’yi büyük bir aşkla ve sevgiyle gündemde tuttuğu için değerli emekli öğretmen Fahri Ersavaş’ı bu tutumundan dolayı özellikle gönülden kutluyorum. Sayın Fahri Ersavaş, 1920 Sakarya’nın Geyve İlçesinde doğmuş, Ankara’da Teknik Yüksek Öğretmen Okul’unu bitirmiş çalışkan ve üretken bir eğitimcidir. Boş durmuyor, kahve köşelerinde fayans döşemiyor, kıymetli zamanlarını boşa harcamıyor. Diğer öğretmenlerimize örnek olmaya çaba gösteriyor. Türk Edebiyatına, Türk kültürüne bir şeyler kazandırıyor.

Sayın Ersavaş, uzun yıllar Anadolu’nun birçok kent ve ilçelerinde öğretmenlik ve idarecilik yapmış, Türk Edebiyatı kalıcı eserler kazandırmıştır. Eserlerinden bazıları: Kır çiçeği / Şiirler, Yüzüncü Yıla Şiirler ( Antoloji), Yüzen Dallar / Şiirler, Kıbrıs Şiirleri Antolojisi, Hamasi Türk Şiiri Antolojisi gibi eserleri yayınlanmıştır. Öğretmenliğin emeklisi olmaz. O da ilerlemiş yaşına rağmen hala çalışıyor ve Türk kültürüne Türk, şiirine hizmet ediyor.

Ersavaş’ın sanat kültür içerikli şiir ve yazılarını yurdumuzda yayımlanan birçok sanat ve kültür dergilerinde, yerel ve ulusal basında, çeşitli seçkilerde izliyoruz. Güzel, kalıcı eserlerinin yanında, açık, duru ve yalın bir Türkçesi vardır Ersavaş’ın. Bu Antoloji 120 şairin aşağı yukarı 300 ‘ye toplam şiirleri vardır.

Antolojide yer alan bazı şairlerin adlarını yazıyorum:

Mehmet Akif, Ersoy, Halk Ozanı Destancı Mustafa, Yahya Kemal Beyatlı, Necmettin Halil Onan, Behçet Kemal Çağlar, Mehmet Zeki Akdağ, Aysen Akdemir, Rıza Akdemir, İbrahim Alaettin Govsa, Ali Rıza Alp, Adnan Ardağı, Mehmet Ateşoğlu, Oğuz Kazım Atok, Gökhan Evliyaoğlu, Ali Nihat Tarlan, Feyzi Halıcı, Fazıl Bayraktar, Ali Ekrem Bolayır, Abdullah Satoğlu, M.Halistin Kukul, Rıza Beşer, Fazıl Hüsnü Dağlar, Bülent Ecevit, Ünal Şöhret Dirlik, Coşkun Erte pınar, İsmail Gerçek söz, Faruk Nafiz Çamlıbel, Cahit Sıtkı Tarancı, Mehmet Emin Yurdakul Ziya Gökalp, Ayhan İnal, Cemal Oğuz Öcal, Mithat Cemal Kuntay, Halil Soyuer, Fahri Ersavaş , Halide Nusret Zorlu tuna, Fahri Sevil, Emine Ertem, Muhsin İlyas Subaşı, Nagehan Orbay Akay, Abdülkadir Güler ve Yücel İpek gibi şairlerin Çanakkale ile ilgili şiirlerine yer verilmiştir. Beni de unutmadıkları için ayrıca teşekkür ediyorum....

Şu anda bu şairlerimizin bir kısmı yok aramızda. Öteki âleme göç edenleri saygıyla ve rahmetle anıyor, yaşayanlara da sağlıkla uzun ömürler diliyorum. Antoloji okunması değer ve kalıcı şiirler vardır. Bu Antolojiyi özellikle Orta dereceli okul öğretmen ve öğrencilerimize tavsiya ediyorum.

Aslında bu kitabın Kültür Bakanlığı’nca yayınlanmasını ve bütün okullarımıza dağıtımının sağlamasını öneriyorum... Öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin Milli bayramlarda ve özellikle Çanakkale Şehitleri'ni anma günlerinde okumalarını, bu eserin yararlarlı bir kaynak olduğunu düşünüyorum.

Çanakkale Savaşları sırasında destanlaşan şehit ve gazilerimiz adına çok sevindim. Onları da başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere bir kez daha rahmetle ve şükranla anıyorum.

Sevgili ağabeyimiz üstadımız Fahri Ersavaş’ı yürekten kutluyor ve sözlerimi Vali Nail MEMİK’in şu güzelim manidar sözleriyle bağlamak istiyorum:

Bir kahraman takım ve de YAHYA ÇAVUŞ’ tular,

Tam üç alayla burada gönülden vuruştular.

Düşman tümen sanırdı, bu şahane erleri

Allah’ı arzu ettiler, akşama kavuştular.

Çanakkale Çanakkale Şiir Antolojisi / Fahri Ersavaş.

İstanbul 2010.s.26. Meraklısı için:

Tel. 0212.527.33 65. 66.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..