Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıra defteri 48 : Yarın Zafer ve Tayyare Bayramı var…

Bir muallimin hatıra defteri 48 : Yarın Zafer ve Tayyare Bayramı var…
 

(27.Ağustos.1941)
Sarıköy- M.Sülün’le sabahleyin bağa gittik. Yolda ağaç üzerinde şeftali toplayan iyi bir aileye mensup Leman isminde bir kız bize şeftali ikram etti. Akşama kadar kıraathanede oturduk. Akşamüzeri ve gece mahallelerde gezinti yaptık. M.Sülün’ün annesi, ağabeyleri ve yengeleri bana karşı çok güzel hüsnü kabul gösterdiler.. Hoşuma gitti..

(28.Ağustos.1941)
Armutlu- Sabahleyin M.Sülün’le yayan olarak gölgeli yollardan yürüyerek bir saatte  bir Çerkez köyü olan Armutlu’ya geldik. Köyün civarında su arkında üzerimizi fırçaladık; elimizi yüzümüzü yıkayarak temizlik yaptık. Köye girdiğimizde bizi davet eden Rasim ağabeyi kahvede bulduk. Kahvede biraz çay içerek dinlendik. Sonra Rasim ağabeyim bizi  köyün bağına götürdü Orada üzüm, incir yedik. Dönüşte öğle ajansını dinledik, eve gelerek yemeğimizi yedik.

Akşama kadar kahvede ve  bahçede radyo dinleyerek vakit geçirdik. Akşam yemekten sonra dışarı çıkmadık. Oturup oradan buradan konuştuk. Köy hoşuma gitti. Köyün umumi temizliği pek yerinde. Köylü 200 TL’sına bir radyo almış. Sanki aynı şehir hayatı var. Bilhassa kızları tuvalete çok düşkün.

(29.Ağustos.1941)
Sarıköy- Bugün geç vakte kadar Armutlu’da kaldıktan sonra M.Sülün’le yine yaya olarak nahiyeye döndük. Bir de banyo yaparak yorgunluğumuzu giderdik. Yarın Zafer ve Tayyare Bayramlarımız var. Nahiye’de şenlikler geceden başladı. Belediye Kıraathanesine oturarak şenliği seyrettik. Davullar, zurnalar çaldı; zeybekler oynadı. Bayanlar da geldiler…

(30 Ağustos.1941)
Sarıköy- Sabahleyin kalkar kalkmaz temizliğimizi, kahvaltımızı yaptık. Bundan sonra Cumhuriyet Meydanı’na giderek hitabeleri dinledik; geçit resmini seyrettik.

Bilahare diğer arkadaşlarla birleşerek mahallelerde gezinti yaptık. Gezinti esnasında bayan kafilelerine tesadüf ediyorduk. Cadde başında kırnatacılara bir fasıl yaptırarak oyun oynadık. Öğleden sonra yolda inşaat takımında çalışan Yahudilerle , Sarıköy gençleri arasında müsabakalar yapıldı. Bütün millet, kız, kadın, erkek, çoluk ,çocuk hepsi sahayı doldurmuştu. Biz de Süleyman, M.Sülün’le gittik. Gece Belediye önünde yapılan şenlikleri seyrettik. Burada  Edirne Kız Öğretmen Okulu II. Sınıfından Şehber isminde bir bayan meslektaşımız da var. Evlerinin önünden gelip geçerken Balıkesir Necatibey  Ö. Okullu , diye  bize takılıyor. Zübeyde isminde bir de akrabası var. Bizi görür görmez bizim için şarkı söylüyorlar,, laf atıyorlar. Bizde mukabele ediyoruz.

Yarından sonra buradan ayrılıyorum. Artık bayan Şehber’i ve Leman’ı göremiyeceğiz. Burada  arkadaşlarla geceleri mahalle ve caddelerde, mehtaplı gecelerde gezdik. Kahvede oturarak radyo dinledik. İyi bir hatıra ile ayrılıyorum.

(2.Eylül.1941)
Köteyli- Sabahleyin kahvaltıdan sonra Sarıköy’den yaylı araba ile hareket ettik. Bir buçuk saatte Sarıköy’den Gönen’e geldik. Öğleye kadar  Gönen’de kaldık. Daha sonra Molla ağa ile yola çıktık. Bu gece zaten biraz yağmur yağmıştı. Bu gün de hava biraz atıştırdı. Üç saat süren
Bir yaya yolculuktan sonra köye geldik . Bir hafta ayrılığın acısını çıkarmak için annemle bol bol görüştük. Burhan Cahit’de buradaymış. Bu gün geç vakit Mahmud’un yaylı arabasıyla Bandırma’dan Ablam geldi. Akşam kahveye çıktığım da Balıkesir’de arkadaşım Faris Ünverir’den gelen kartı aldım. Bundan dolayı sevindim. Beş Eylül’de imtihana gireceğini yazıyor. Ben de Süleyman’la elden bir mektup yollamıştım. Gönen’den Bayan Zehra, bana selam yollamış, giderken beni göremediği için özür diliyormuş.

Bu gece yağmur yağdı. Havalar birden bire serinledi. Mektebin açılmasına üç hafta kaldı. Arkadaşlarımı ve Mektebimi özledim. Üç haftada daha serbest serbest gezip yatacağız. Ondan sonra yine inzibat, disiplin altına gireceğiz. Köyde insan çok güzel rahat ediyor ; ama hiçbir öyle radyo, sinema, tiyatro gibi eğlenceler yok. Sonra hiç para harcanmıyor. Mektebin açılmasını dört gözle bekliyorum.

(Alman kuvvetleri Rusya içlerinde ilerliyorlar. 25.Ağustos.1941-Sovyet ve İngiliz güçleri İran’a girdiler. Diğer yandan; 25 Ağustos - Guderian'ın 2. Panzer Grubu, Desna nehrini geçerek Kiev yönünde taarruzu başlatı. Kiev Muharebeleri başlamış oldu.)

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..