Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '11

 
Kategori
Siyaset
 

Bir siyasetçiye öğütler 4: Budha

Bir siyasetçiye öğütler 4: Budha
 

Seçim sandığına çok yaklaştığımız şu günlerde, Milletvekili adayları halka gidiyor, önerilerini, düşlerini sunuyorlar… Diğer yanda da halk onlara iyi bir siyasetçiden neler beklediklerini anlatıyor… Siyasetçiler anlıyorlar mı? Zor… Onlar bildiklerini okuyorlar. Biz burada bu siyaset, devlet adamlığı işinde bilgeleşmiş kişilerin bilgece sözlerine yer vermeye çalışıyoruz. Eh biraz baksınlar … Belki yardımı olur…

Gautama Buddha, M.Ö. 563-483 arasında Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ruhani öğretmen ve Budizm'in kurucusudur.
Genç bir prens iken sarayı terk etmiş, yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışına dalmıştır. Buddha aydınlanmış kişi anlamına gelir. Buddha'nın temel öğretisi Dört Asil Hakikat olarak adlandırır.

Buda, insanların saadete kavuşması için, 8 yol tavsiye etmektedir. Bunlar; doğru itikat, doğru karar, doğru söz, doğru hareket, doğru hayat, doğru çalışma, doğru tefekkür (düşünce), doğru muhakemedir.
…………………………..


-Bir anlaşmamazlık tartışmayla değil, tatlılık, diplomasi, uysallık ve başkalarının görüşlerine saygı göstermekle son bulmalıdır. Kini kinle değil sevgiyle son buldurun.

-Bir şeye sırf kulaktan duydunuz diye körü körüne inanmayın, birkaç kuşaktan beri itibar görüyorlar diye, geleneklerin de doğru olduğuna inanmayın. Sırf hocalarınızın yada rahiplerin yetkesine dayanıyor diye hiçbir şeye inanmayın. Ancak bizzat hissettiğiniz, denediğiniz ve doğru olarak kabul ettiğiniz, kendinizin ve başkalarının hayrına olan şeylere inanın ve tutumunuzu onlara uydurun.

-İnsanlar arasında nehri geçip karşı kıyıya ulaşan azdır. Büyük bir çoğunluk nehrin kıyısında bir aşağı bir yukarı doğru koşup durur

-Nefret hiçbir zaman nefretle yok edilemez. Nefret sevgiyle yok edilir bu ölümsüz kanundur.

-Kimse 'nasıl olsa bana zararı dokunmaz' diyerek küçücük de olsa kötülük düşünmesin. Su damlalarının damlaya damlaya su kabını doldurması gibi, budala kimse de azar azar toplayarak kendini kötülükle doldurur
-Hınca hınçla cevap verilirse, hınç ortadan kalkar mı?

-Var olmak mutsuzluktur (işkencedir).

-Mutsuzluğun sebebi, insanların kendi bencil arzularıdır.

-Geçmişte kim olduğunu bilmek istiyorsan, şu an kim olduğuna bak. Kim olacağını bilmek istiyorsan, ne yaptığına bak

-Övmek veya yermek bilge kişinin dengesini bozamaz.

-Sen kendine ışık ol; sadece kendine güven; kendinin dışında hiç bir yardıma güvenme.

-Kendi kurallarını kendin yap. Kendi kalbini keşfet O zaman âlemdeki bütün gerçekleri anlamış olursun.”

-Yaşamda ıstırap vardır; ıstırabın bir nedeni vardır; bu neden yok edilirse ıstırapta yok edilmiş olur; bu nedeni yok etmeyi sağlayan bir yol, bir yöntem vardır.

-Ne ben 'in, ne de ben 'e ilişkin kalıcı bir şeyin varlığından söz edilebilir. Ben, ben olarak gelecekte de var olacağım, benim sürekli değişmez bir benliğim var, savında bulunmak hatalıdır. Ben düşüncesini yok etmeli, benlikle kurumlanmak yanılgısını yenmelidir.

-Hayat, ıstırap ile doludur. Zevk ve sefa, bir hayal, bir aldatıcı rüyadır. Doğum, ihtiyarlık, hastalık ve ölüm de acı bir ıstıraptır.

- Bu ıstıraplardan kurtuluşa mani olan şey, bilgisizlik yüzünden kapıldığımız hevesler ve ne olursa olsun, muhakkak yaşamak arzumuzdur.

-Yaşama hevesinin sönmesi ile, insan rahata kavuşur. Bu hâle "Nirvana" ismi verilmektedir. Nirvana, hiçbir hevesi ve ihtirası olmayan bir insanın, dünya zevklerinden elini çekerek kutsal istirahata kavuşması demektir.

Önce kendi gideceğin yolu öğren sonra öğretmeye kalk

-Kendiniz kendinize ışık olun, dışınızda olan, dışınızdan gelebilecek hiç bir şeyden destek, dayanak aramayın. Kendinize yalnız gerçeği ışık yapın. Kendi dışınızda hiç, ama hiç kimseden destek, dayanak aramayın

-Kimseden destek aramayanlar yolun sonuna, tepenin doruğuna ulaşabilirler, gerçeğe erebilirler. Yeter ki yılmadan, usanmadan oraya varmak için çaba harcasınlar.

-Bileşik olan her şey sonunda yaşlanıp, eskiyip, çözüşmekten, dağılmaktan, yok olmaktan kendini kurtaramaz. Kurtuluşunuzu sağlamak için çaba harcayınız,

-Hiç kimse canlı bir varlığı öldürmesin. Hiç kimse kendisine ait olmayanı almasın. Hiç kimse yalan söylemesin. Hiç kimse içki içmesin. Hiç kimse kötülük yapmasın.

-Önce kendi gideceğin yolu öğren , sonra öğretmeğe kalk.
 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..