Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bir Türlü Doymuyorsanız Bu Ayrıntılara Dikkat!

Bir Türlü Doymuyorsanız Bu Ayrıntılara Dikkat!
 

Sadece kilo vermeye çalışanların değil, kilosunu korumak için çaba harcayanların da  en büyük kabuslarından biri hiç dinmeyen açlık hissi. Üstelik bu öyle bir kıskacına  alıyor ki insanı, uğraştıkça çözüm bulamıyor, yedikçe yiyorsunuz. Elbette kafanızda  hep soru işaretleri beliriyor. Öyle ya! Düzenli ve sağlıklı beslenmeye çalıştığınız  halde bir türlü tok hissetmiyorsunuz. Peki neden? Mutlaka bir yerlerde bir  yanlışlık yapıyorsunuz demek ki.
 
Gelin bu sorunun olası cevaplarına biraz yakından bakalım. İnsan neden sürekli aç  hisseder ve bunu önlemek için ne yapmak gerekir?
 
Yemekleri hızlı tüketmek büyük risk
Eğer bir türlü doymuyorsanız yemeklerinizi ne kadar sürede tükettiğinizi bir durup  düşünün. Çünkü eğer aceleyle yemek yiyorsanız, yedikleriniz ne kadar sağlıklı  olursa olsun çabuk doymazsınız. Bunun nedenine gelince... Beyniniz, doyduğunu  algılayıp bunu bedeninize iletmek için 20 dakika süreye ihtiyaç duyar. Eğer siz bir  anda tabağınızdakileri silip süpürürseniz yani bu mesaj daha iletilmeden hızlıca  yiyecekleri tüketirseniz gereğinden fazla yemek zorunda kalırsınız. O yüzden  lokmalarınızı uzun uzun çiğneyin, ara sıra çatalınızı tabağın kenarına bırakıp  çevrenizdekilerle sohbet edin. Uzun sözün kısası yemeklerinizi hızlı değil keyfini  çıkararak daha yavaş yemeye çalışın.
 
Yetersiz uyursanız hep aç olursunuz
İlk bakışta birbiriyle ilgisiz gibi görünse de aslında tokluk hissi ile yeterli  uyumanın çok büyük ilgisi var. En basiti şu: Gece ne kadar uzun süre uyanık  kalırsanız hiç de uygun olmayan saatlerde zararlı atıştırmalıklara uzanma  ihtimaliniz o kadar yükselir. Ayrıca yetersiz uyku, leptin hormonunun seviyesini  düşürür. Leptin size "tokum" mesajı veren hormondur. Yeteri kadar üretilemezse aç  hissedersiniz. Leptin seviyesinin azalmasının en önemli nedenlerinden biri de uykusuzluktur bunu hiç unutmayın. 
Stres bazılarını iştahtan keser bazıları da doymak bilmez
 
Bunu daha önce de anlatmıştım. Stres sadece ruhsal açıdan değil bedensel açıdan da  zararlı bir durum. Bazı insanlar, stres altındayken iştahları kesilebilir. Bazıları  da bu gerilimi yiyerek unutmaya çalışır. İşte bu tehlikeli bir durum. Stres altında  kaldığınızda kortizol hormonu yükselir, bu da sizi gereksiz yiyecek tüketmeye  yöneltir. Günümüz dünyasında stressiz yaşamak zor olsa da bunu kontrol edebilmenin  yollarını bulmak hem bedensel hem de ruhsal sağlığı korumak açısından çok önemli.
 
Öğün atlamak sürekli açlığa davetiye çıkarır
Kilo vermek ya da kilo almamak için bazı öğünleri atlıyorsanız hataların en  büyüğünü yapıyorsunuz demektir. Böyle davranırsanız eğer uzayan açlık süresi  sonunda kan şekeri dengeniz bozulur ve kendinizi açlık krizine girip bunu gidermek  için düşüncesizce yemek tüketirken bulabilirsiniz.
 
Şeker ve karbonhidratın tehlikeli sularında yüzmeyin
Öğün atlamak kadar sık sık şekerli ve karbonhidratlı besinler tüketmek de açlık  hissini tetikler. Bu tür yiyecekleri yemek de kan şekeri dengesini bozar. Üstelik  sizi bir kısırdöngüye sokar. Özellikle de rafine şeker tükettikçe acıkır, acıktıkça  yer ve bu çemberin içinde çaresiz bir şekilde dolanıp durursunuz. Bu yüzden eğer  karbonhidrat tüketecekseniz bile yararlı olanları tüketin. Elbette miktarını da  sınırlayın.
 
İyi düşünün: Acıktınız mı yoksa susadınız mı
Bu olasılığı daha iyi akılda kalması için en sona sakladım. Çünkü hiç bitmeyen açlık duygusunun en önemli nedeni susuz kalmak. Eğer gün içinde yeteri kadar su  içmezseniz yani bedeniniz susuz kalırsa bu durum beyninizin faaliyetlerini de  olumsuz etkiler. Hipotalamus bölgesi açlık hissi ile susuzluğu karıştırır ve size  aç olduğunuz mesajını verir. 
 
Oysa gerçek olan bedeninizin susuz kalmış olmasıdır. Bu yüzden beklenmedik bir anda, temelsiz bir açlık hissederseniz önce bir bardak su için. Eğer açlık hissi azalmış ya da kaybolmuşsa gerçek sorununuzu çözdünüz, yani bedeninizin istediği suyu içtiniz demektir. Böylece gereksiz şekilde fazladan yiyecek tüketmemiş de olursunuz.
 
 
 
Toplam blog
: 82
: 76
Kayıt tarihi
: 07.08.18
 
 

Manchester Metropolitan Üniversitesi Medya ve Kurumsal İletişim Bölümü'nden mezun oldum. Uzun sür..