Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Birde biz engel olmayalım!

Birde biz engel olmayalım!
 

Onlar karanlıkta görebilen, onlar sessizlikte duyabilen ve onlar tümüyle hissizleştiğimiz dünyamızda hisleriyle yaşamayı öğrenip de hepimize “bizi görün, duyun, hissedin” diye haykıran insanlarımız.

Çok fazla şey yazmaya gerek duymuyorum. Sadece son birkaç hafta içerisinde medyaya düşen haberleri birde buradan paylaşacağım o kadar…

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), engelli futbolunu geliştirmeye yönelik başlattığı 'Türkiye Futbol Oynuyor Projesi' kapsamında İşitme Engelliler Türkiye Futsal Şampiyonası final müsabakaları, 18–19 Mayıs'ta Ankara Sincan Spor Salonu'nda yapılacak.

Adıyaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlenen atletizm koşusunda engelliler bir biriyle kıyasıya yarıştı.
Sakatlar haftası nedeniyle Adıyaman Atatürk Stadyumu'nda zihinsel, bedensel, görme ve işitme engellilerin katıldığı atletizm yarışması düzenlendi. Yarışma sonucunda bedensel engelliler 50 metre koşusunda Mehmet Bilgin, bedensel engelliler 100 metre tekerlekli sandalye yarışmasında Hasan Serin, zihinsel engelliler 100 metre koşusunda M. Fatih Yaman, işitme engelliler 100 metre koşusunda ise Zeynal Kılınç birinci oldu.

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü Zihinsel Engelliler Federasyonu Akdeniz Bölge Şampiyonluğuna katılan Ziçev Vakfı Sezgi Spor Kulübü sporcuları 5 altın, 2 gümüş 1 bronz madalya alarak büyük bir başarıya daha imza attı. Ziçev Vakfı Sezgi Spor Kulübü Başkanı Serap Elbasan, madalya alan öğrencilerini kutladı. Bu tür turnuvaların zihinsel engellilerin cesaretlerini daha da arttırdığına dikkat çeken Elbasan, "Zihinsel engellilerin cesaretlerini sergilemek spor yapma mutluluğunu yaşamlarını sağlamak, arkadaşlıklarını geliştirmek ve toplumdan ayrı olmadıklarını ispatlamak amacıyla eğitim bir parçası olarak bu spor dallarını da görmekteyiz. Çabalarımızın hepsi çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmelerini sağlamak ve onlara sporu sevdirmektir." dedi.

Bedensel Engelliler Türkiye Masa Tenisi Şampiyonası Çankırı”da başladı, ama…
Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından düzenlenen engelliler masa tenisi ferdi Türkiye Şampiyonası Çankırı"da başladı. 10 bölgeden 50 erkek, 14 bayan engelli sporcunun katıldığı şampiyona Çankırı Hasan Fehmi Gökşen Spor Salonunda Pazar günü yapılacak finallerle sona erecek. Tekerlekli sandalye ve ayaktaki engelliler olarak iki kategoride gerçekleşen şampiyonaya İstanbul bölgesinden tekerlekli sandalye kategorisinde katılan sporculardan Tolga Üstün, birçok engeli aşarak yüzlerce kilometre kat edip bu şampiyonaya katıldıklarını belirterek “Organizasyon çok güzel, her şey mükemmel ancak tek eksik bu maçları izleyecek seyircinin olmaması” diye yakındı.


Zihinsel Engelliler Karadeniz Bölgesi Atletizm, Basketbol, Masa Tenisi ve Yüzme Şampiyonası Samsun'da devam ediyor. Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda bugün yapılan yarı final basketbol müsabakalarında Giresun İlköğretim Okulu ve İş Okulu, Zonguldak Türk Spastik Çocuk Derneği ve Zonguldak İlkadım Rehabilitasyon Merkezi finale yükseldi. Erkekler ve bayanlar yüzme müsabakaları finalleri 19 Mayıs Yüzme Havuzu'nda yapıldı. 25 metre serbest bayanlarda Zonguldak Zihinsel Engelliler sporcusu İlay Şevkin birinci olurken, erkeklerde İsmail Cem Aksu birincilik elde etti. 50 metre bayanlarda Zonguldak Zihinsel Engelliler sporcusu Nagihan Destan birinci olurken, erkeklerde Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Spor Kulübü'nden Sefa Öncan birinciliği elde etti. 25 metre sırt üstü erkeklerde ise Karadeniz Ereğli Özel İlkadım Okulu sporcusu Ferhat Atabay birinci oldu.

Aydın'da yaşayan ve küçük yaşta geçirdiği ateşli bir hastalık sonucu iki ayağını da kaybeden Burhan Keleş, hayatını spora adayarak yaşama umutla bakıyor.
Aydın 2. Amatör Küme takımlarından Evranspor'un kurucusu ve aynı zamanda yöneticisi olan Keleş, takımın her maçına tekerlekli sandalye ile de olsa giderek, futbolcularına moral veriyor. Her maç öncesi soyunma odasında futbolcularından 'bu maçı benim için kazanın' diyerek söz alan Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçükken ateşli bir hastalık geçirdiğini, yanlış iğnenin kendisini tekerlekli sandalyeye mahkûm bıraktığını söyledi. ''Görünüş itibarîyle engelliyim, ama ben kendimi engelli olarak görmüyorum'' diyen Keleş, topluma bu durumunu kabul ettirdiğini, elinden geldiği kadarıyla sosyal faaliyetlerden geri kalmak istemediğini belirtti.

37 yaşındaki Güneş Demiralp, yaşamın engel tanımadığını gösterdi. Demiralp iki bacağı doğuştan olmayan engelli bir sporcu ve görenleri hayrete düşürüyor. Hem vücut geliştirme yapan hem de yüzebilen 37 yaşındaki Güneş Demiralp, yaşamın engel tanımadığını gösterdi. Doğuştan her iki bacağı olmayan Güneş Demiralp’ın hayata tutunma azmi, herkese ders olabilecek nitelikte. Beylikdüzü'nde ki Akademik Forum Spor Salonu'na gelen Demiralp, bugüne kadar hiç okula gitmemiş ama onu hayata bağlayan yaşama azmi onun dışarıdan okumasını sağlamış. Üniversiteyi de dışarıdan okuyan Demiralp, işletme son sınıfta okumaya devam ediyor.

Bunlar sadece haberlerin bazıları. Çoğaltmak mümkün. Çünkü engelli dostlarımız tüm “Engellemelere” rağmen hayatın kıvrım kıvrım damarlarında deli kan olmuş akıyorlar. İstekleri, arzuları var. İnadına yaşayıp inadına yarışıyorlar. Güya normal olan bizler bu yarışta hep nal topluyoruz. Kimi zaman vurdumduymazlığımızla kimi zaman da acımasızlığımızla bizler, en büyük engel olup çıkıyoruz dostlarımızın karşısına. Oysa ne kadar insanî taleplerle geliyorlar bizlere.

Diyorlar ki otobüslere binemiyoruz. Çünkü halen Türkiye’de ki otobüslerin çok azında engelliler için özel basamak var.

Diyorlar ki çalışmak istiyoruz. Fakat gerek devletin gerekse özel sektörün sakat ve engelliler için ayırdığı kontenjan komik derecede sınırlı.

Diyorlar ki devlet okullarına da gidemiyoruz. Çünkü maalesef sınırlı sayıdaki engelli okullarının dışında kalan devlet okullarında görme, işitme ve zihinsel engelliler başta olmak üzere birçok engelli arkadaşımız için gerekli düzenek, lâboratuar ve merdiven sistemi yok. Oysaki Anadolu’nun çoğu yerinde sadece normal devlet okulu var. Olanların da sayısı sınırlı ve birçoğu da ekonomik olarak külfetli.

Diyorlar ki spor yapmak istiyoruz. Ama biliyoruz ki ülkemizde sağlığı normal olanlar için bile salon, saha ve ekipman sıfırın altındayken engellileri kim düşünür?

Diyorlar ki okuyup öğrenmek istiyoruz. Ancak özel kabartma yazı kullanan yayın evlerinin azlığı ve bu tip kitapların fiyatlarının çok yüksek olması okumaları için başka bir engel.

Yine diyorlar ki TV yayınlarının en azından bazıları için işitme engellilerin dilinde tercüme eden kişiler olsun. Maalesef bunu bile TRT’nin tek bir kanalı sadece ajans saatlerinde yapıyor. Özel kanallarda ise ara ki bulasın.

Sevgili arkadaşlar, yukarıda verdiğim haberlerin hepsi spor yapan daha doğrusu yapmak için can atan insanların haberleri. Onlar ne endüstriyel spordan nemalanıyorlar nede milyon Avroluk transfer ücretlerini düşünüyorlar. İstekleri tek şey herkes kadar spor yapabilme hakkı. Biz sporseverlerin, Galatasaray Fenerbahçe’yi alkışlasın mı alkışlamasın mı diye kıçımızı yırttığımız şu günlerde ne acıdır ki onlar, yaptıkları müsabakalarda kendilerini alkışlayacak bir avuç insanı arıyorlar.

Onca zorluğu aşarak bizde varız diyen insanların sesine kulak tıkayan sistemde yük tamamen hayırseverlerin ve sponsorların omuzlarında. Devlet, dolayısıyla hükümetler bu konuda eksikliğin farkında olmasına rağmen sistemin doğurduğu bu üzücü tablo karşısında yıllardır şuursuz ve kayıtsız. Ancak şimdi biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak yeni bir şansa sahibiz. Önümüzde Temmuz seçimleri var. Lütfen hangi siyasî eğilimi savunursak savunalım, oy vermeyi düşündüğümüz partinin seçim manifestosunu ve parti programını bir kez daha okuyalım. Engelliler için neler yapmak istediklerini ya da bu güne değin neler yaptıklarını sorgulayalım. Halk olarak, vatandaş olarak bizlerden alınan vergilerin bir kez de bizim ihtiyaçlarımız için harcanmasını talep edelim. Gelin bir de vereceğimiz oylar ile bu dostlarımıza biz ENGEL olmayalım.

Sağlıcakla kalın…

Not: Alanya’da yapılan Uluslararası Görme Engelliler Federasyonu Avrupa GOLBOL Şampiyonasında birinci olan Erkek Milli Takımımızın görüntülerine ulaşmak isteyenler bu linki tıklayabilirler.

http://www.youtube.com/watch?v=VBaVs0Je-3w

 
Toplam blog
: 19
: 618
Kayıt tarihi
: 13.05.07
 
 

BirGün gazetesi spor yazarıyım. Aynı zamanda 96.6 frekansından yayın yapan Yön Radyo'da her Salı ..