Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '09

 
Kategori
Felsefe
 

Bireyler ve devletler

Bireyler ve devletler
 

Milliyet.com.tr


Devlet bir ülkenin varlığını sorunsuz olarak devam ettirmek ve diğer devletler ile ilişkileri düzenleyen bir sistem, kavram ve uygulamalar bütünüdür.

Birey toplumun bir parçası ve en küçük temel birimidir.

Devletlerarası ilişkiler ile bireylerarası ilişkiler aynı olabilir mi ?

Tarihe bakarsak hep böyle olmuştur. Tabii hatalı sonuçlarıyla.

Tarihte devletler hep birey liderlerin altındaydı. Bu liderler kendi devletleri hakkında iç ve dış kararları verebilirlerdi. İnsanlık tarihinin kanlı savaşlarlarla bu kadar dolu olmasının nedeni bireysel ilişkiler ile devlet ilişkilerini aynı kategoride kullanılması ve uygulanması değil midir ?

Günümüz, dünya liderleri; devleti, ülkeyi temsil ederken bunu biliyorlar. Peki neden bireyleri veya belli kesimleri temsil edercesine bazen konuşuyorlar. Neden ?

Çünkü Devlet kurumunu kendi amaçları doğrultusunda yönlendirmek için oy vadeden kesimler bulunmakta.

Diğer bir faktörse devlet ilişkileriyle bireysel ilişkileri birbirinden ayıramamış bireylerin anlaması için bu yola başvurulmaktadır.

Bir insanın bireysel ilişki kurabilme ihtimali tüm insan sayısı kadardır. Yaklaşık yedi milyar. Devletlerin ise en fazla iki yüz elli. Örnekleri arttırırsak ortaya devleti temsil eden meclisin görevlerinin ne kadar zor ve önemli olduğu ortaya çıkar. Elbetteki haklı eleştirilerin olması gereklidir.

Devleti temsil edecek liderlere verilecek oylar ülke için verilmelidir. Ne bir kesimin ayrıcalığı için ne de topluma uymayan bireyler amaçlar için.

Demokrasi ve devletlerarası ilişkileri hiçbirimiz toplumun kabul edemiyeceği kişisel isteklerimizin bir parçası olarak göremeyiz seçmen olarak.

Eğitimde, demokrasi ve devletlerarası (uluslararsı) ilişkiler konularının vatandaşlık derslerinde ne kadar iyi verildiğini sporda ve diğer konularda davranış eğilimlerinin nasıl oluştuğuna bakarak anlayabiliriz.

Her nasıl düşünülüp, davranılıyorsa hepsi aynı hedefe ulaşmak için olduğu unutulmamalıdır.

Bireylerin ve devletlerin kendi ve dünya ile barışık ilişkilerin hakim olduğu sağlıklı (varlık) bir gelecek isteği.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..