Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Bireysel ilişkilerde etkileşim

Bireysel ilişkilerde etkileşim
 

http://galeri.milliyet.com.tr


Günümüzde dünya nüfusu gün geçtikçe artmakta ve küreselleşme hızla devam etmektedir. Büyükşehirlerde insan yoğunluğu ve bireylerin bir çok nedenle uluslararası seyahatlerinin artması sonucunda bireysel ilişkilerin sorunsuz oluşması ve gelişmesi önem kazanmaktadır.

Bireyin diğer bireylerle etkileşiminde sorunları en aza indirmek için ne yapılabilir sorusunu sorduğumda belli bir süre sonra aklıma gelen cevap yine bir soru şeklinde göründü. Etkileşimin nedeni oluşturan dört soruya cevap verme biçimindeydi.

Bireysel ilişkilerde dört önemli faktör gözüme çarptı.

1. Fiziksel
2. Cinsel
3. Kültürel
4. Ekonomik

Bireysel ilişkilerimizde bu dört olgu kendini göstermektedir.

Fizik gücün görümüdür. Tüm canlılarda görülme sıklığı bulunmaktadır. Korunma veya saldırı dürtüsünü tetikler. İnsanlarda ileşimin bittiği yerde şiddet uygulamanın başlamasıdır. Bireylerde fiziksel gücün zararlı kullanımını kanunlar ile engelleme yoluna gidilmiştir.

Cinsellik, güçlü üreme dürtüsünün canlıya etkisidir. Bireysel ilişkilerde baskın, çekinik ve nötr etkisi bulunmaktadır.

Kültürel, insanlığın tüm ortaya koyduğu veya değer verdiği konuların bireyde etkisidir. Siyaset, din, sanat, bilim, aile, gelenek, dil, vb. Bu alan çok geniştir. Sosyalleşmenin tüm konularını kapsar.

Ekonomik, ihtiyaç standartlarının belirlenip yaygınlaştırılmaya çalışılmasının günümüzde de devam eden bir faktördür. Bu alan kültürel alanın bir parçası olmakla birlikte çağımızda yaşadığımız serbest piyasa ekonomisinin birey üstünde büyük etkisini göz önüne aldığımızda ayrı bir faktör olarak ele alma zorunluluğu doğuyor.

Şimdi size soruyorum. Bireysel ilişkilerinizin yoğunluğunu hangi faktör üzerindedir? En uygun davranış şekli bir hepsinde bir denge kurmaktır.

Evlilik, dostluk ve çalışma birlikteliğinde bu faktörlerin etkilerini gözden geçirmeliyiz.


İlişkilerdeki ortaya çıkacak sorunların önceden farkedilmesi onların çözümünüde getirecektir. Bu dört faktörü dikkate alan bir birey sorunlarını büyük ölçüde çözmüş olabilir. İki kaçınılmaz durum karşımıza gelecektir. Kusursuz ilişki aramamamız gerektiğini anlamamız ve ilişkilerde seviyeyi ayarlarken kendimizi geçici olarak yalnız hissetmemiz.

Gazeterlerin ikinci sayfasına konu olmak, medyada üzülerek izlediğimiz bireysel çatışma ve kaza haberlerin arasında yer almak, kanunun kurallarının ihmal edip özgürlüğümüzden vazgeçmek istemeyiz değil mi ?

Bireysel ilişkilerinizin iyi ve barışık olması dileğiyle.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..