Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '13

 
Kategori
Dünya
 

Birleşmiş Milletlerden beklenmeyecek teklif

Birleşmiş Milletlerden beklenmeyecek teklif
 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün son açıklamasına şaşırmamak mümkün değil. BM, "Yenilebilir Böcekler: Gıda ve Yem Güvenliğinin Geleceği için Öneriler" adlı 200 sayfalık raporda açlıkla mücadele etmek için böcek yenilebileceğini açıkladı. Özellikle karınca ve çekirgenin yenilmesini tavsiye eden BM’in açıklaması kamuoyunda yeterince tepki almadı. Ancak Birleşmiş Milletlerin açlıkla mücadele eden ülkelere bakış açısını görmüş olduk.

Bugün dünyanın birçok ülkesi açlıkla mücadele ediyor. Yiyecek ve içecek sıkıntısı çeken ve sağlıksız ortamlarda yaşayan bu insanlar dünyaya seslerini duyurabilme çabasındalar. Afrika ülkeleri başta olmak üzere Asya, Güney Amerika ve Avrupa ülkelerinde sayıları 2 milyarı aşkın insan açlık sorunu yaşıyor. 2007’de başlayan ekonomik kriz ile Avrupa ve Amerika’da da birçok kişi yoksulluk sınırının altında yaşam sürmeye başladı.

Somali açlıkla en çok mücadele eden ülke. Yüksek gıda fiyatları ve iç savaşın getirdiği güvensiz ortam ülkede açlıktan ölenlerin sayısı daha da arttı.  Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, 2010-2012 yılları arasında sadece Somali’deki 250 binden fazla kişi açlık nedeniyle hayatını kaybetti. Ölenlerin yarısından çoğunu 5 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor. Ayrıca Somali halkının yüzde 4,6'sı kuraklık ve yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybetti. Bununla birlikte insanların yardım taleplerine rağmen yardımların çok geç ve yetersiz miktarda ulaşması nedeniyle kayıplar gün geçtikçe daha da artıyor.

BM’in 2012 raporuna göre dünyada 4 çocuktan biri yetersiz besleniyor. Saatte 300, yılda yaklaşık 2 milyon çocuk açlıktan ölüyor.

Aslında BM’in karınca ve çekirge yiyin sözüne verilecek tek bir cevap var, bu da tavsiyelerini kendilerinin uygulamalarını istemek.Dünyada milyarlarca dolarlık gıda israf oluyor, uygun bir organizasyonla fazla gıda maddeleri bu ülkelere kaydırılabilir.

Sadece İsrafı Önlemek Açlık Sorununu Çözer

Açlık dünyanın bir yüzü, diğer yüzüne baktığımızda ise büyük bir israf ile karşı karşıyayız. Sadece Almanya’da yılda kişi başına 82 kilo gıda maddesi çöpe atılıyor.

The Guardian gazetesinin 2009 yılındaki haberine göre, yalnızca ABD ile İngiltere'de her yıl çöpe atılan yiyecekler ile bir milyardan fazla insan, yani şu anda dünyada yetersiz beslenen nüfusun tümü doyurulabilir.

Sadece İngiltere’de yıllık gıda israfı 20 milyar dolar seviyelerinde. Buradan çıkaracağımız sonuçdünyada birçok ülkenin gıda tüketimini yeterli yapması durumunda açlık sorunu çözülecektir.

İngiliz Makine Mühendisleri Enstitüsü’nün 2013 yılında yayınladığı rapora göre dünyada üretilen gıda maddelerinin yaklaşık yarısı israf oluyor. Her yıl dünyada 4 milyar ton gıda maddesi üretildiği düşünülürse 2 milyarı tonu çöpe atılıyor.

Dolayısıyla israf konusunda ülkelere ve bizlere çok büyük sorumluluk düşüyor.  Evindeki yiyeceklerin israf olmasına aldırmayan ya da kişisel çıkarları doğrultusunda gıdaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak yerine bundan kazanç sağlayanlar da bu kişilerden sorumlu. Dünyada her gün restoranlarda, evlerde, işyerlerinde çok fazla yiyecek, sebze ve meyve çöpe atılıyor. Özellikle ekmek israfının önlenmesi çok önemli.

Bununla birlikte dünyada silahlara ayrılan paranın yalnızca 10’da biri gıda yardımına ayrılsa dünyada açlık sorunu kalmaz.Silah endüstrisine çok yüklü miktarda para harcanıyor. Modeli eskiyen uçaklar, silahlar yenileniyor, eskileri çöpe atılıyor. Ülkeler kendilerini korumak için sürekli silah alımı yapıyor, bunun yerine barış ortamını sağlamak için para harcansa dünya da ne savaşlar ne de açlık olur.

Hiç kuşkusuz israf vicdanlı bir insanın yapabileceği birşey değildir. Bir insan açlıktan çocukların öldüğünü bildiği halde bunu görmezlikten gelirse zulme ortak olur. Bunun için hepimize büyük sorumluluk düşmektedir.

 
Toplam blog
: 16
: 1115
Kayıt tarihi
: 16.05.13
 
 

Güncel, politik ve hayata dair birçok konuda makalem bulunmakta.  İpekyolu dergisi yazarıyım...