Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Birmilyon kişiye iş

“Fakirlere yardım için çıkarılan fakirlik yasaları tasarruf etme isteğini ve gücünü
azaltır; sanayiye olan isteği azaltır ve netice olarak toplumun mutluluğunu azaltır.”

“Bunun adı kardeşlik: ‘Sen ürettin, ben üretmedim; biz dostuz; haydi paylaşalım’, ‘sen bir şeye sahipsin; ben bir şeye sahip değilim; biz kardeşiz; haydi paylaşalım.”

“Kaşıkla yedirme uzun dönemde kaşığın şekli dışında bize hiçbir şey öğretmez.”

“Fakirlere devlet tarafından yardım etmek kuşları atlar arasında doyurmaya benzer.”

Peki fakirliğin çözümü ne bence ekonomik krizin tek çözümü var. Buda üretmek...

Peki kim üretecek... Tabiki biz...

Bence artık karanlığa küfretmeyelim ve çözüm üretmeye başlayalım...

Ekonomik kirize dair her gün bazı fikirleri üretip bunu burda paylaşacağız....

Umarım sizde katılırsınız.

1- Bu yıl üniversite ve yüksek okulların kontenjanı %15 artırılmalıdır.

2- Acil olarak 10 adet Girişimcilik Akademisi kurulmalı eğitim ilk 2 dönem için 1 yıl yoğunlaştırılmış eğitim olmalı, Bu akademiler 8 aylık teorik eğitimden sonra 4 ay pratik eğitim alacaklardır. Senede 1, 000 profesyonel girişimci yetiştirecek ve başarı oranını artıracaktır.

3- Acil olarak Türk Mal ve Hizmetlerinin Uluslararası Satışı için Dış Ticaret Müsteşarlığı – İGEME – Boğaziçi – ODTÜ – DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİ nin oluşturacağı bir ekiple Harp Akademilerinin mantığında Dış Ticaret Akademileri kurulmalıdır. Buradan mezunlar 3 dil, Ekonomi Sektörel Donanım, Sosyoloji, Pazarlama ve yönetim Bilimleri konusunda uzmanlaşarak önümüzdeki 15 yıllarını dünyanın çeşitli ülkelerinde Türk İhraç Ürünlerini pazarlamak için çalışmaya adayacaktır. Sınavı kazanan herkes devlet memuru olarak çalışacaktır. Her yıl 300 personel kazandıracak bu akademi 10 yılda dünya ihracatımızı tek başına 2 katına çıkaracktır. 3000 Türkiye çalışanı dünya üzerinde mal satacaktır.
4- Kurulacak Vakıf yada Kurum ile dünya üzerinde Türk şirketlerin kurulması desteklenmeli özelliklede hizmet yada o ülke için İthalat yapacak Türk şirketleri kurulmalı.. TİKA benzeri bir yapılanmalının desteklediği bir organizasyonla Dünyanın her yerinde o ülkenin vatandaşlarının da çalıştıracağı ama öncelikli Türk işgücünü ve girişimcisini alacak çalıştıracak şirketler kurulmalı ve TRUVA ATI gibi hareket etmeli 1 yıl içinde 1, 000 küçük sermayeli Türk şirketi kurulması sağlanmalı bunlarla 5, 000 kişilik bir profesyonel iş gücü sermaye yurtdışında çalıştırılarak döviz ve fon girdisi sağlanmalı.

5- Özel Sektör ile Bir araya gelerek Acil bir tarama yapılarak belirlenecek alanlarda kurslar yapılmalı İŞKUR’un şuan yaptığı kurslar sektör gerçeklerine uygun olmalıdır. Perakendecilik, Dekorasyonculuk, Argon Kaynakçılığı, CNC yada Router Operatörlüğü, Aşçılık, Temizlikçilik, Güvenlik Görevlisi, Marangozluk, Müşteri Temsilciliği, Matbaacılık, Dijital Baskı makinesı Operatörlüğü, Cep Telefonu Bilgisayar ve Modem tamir teknisyenleri, yetiştirilmeli bu süreç içinde de asgari ücretin yarısı kadar harcırah verilmeli… Senede Toplam 2500 kursta 500, 000 kişi profesyonel donanımlarla pazara kazandırılmalıdır. Gerekirse Yurt binaları, liseler, devlet binaları bu iş için kullandırılmalıdır.

6- Belediye, Valilik ve Muhtarlıklar acil olarak Bilgi Evleri, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Benlet projelerinin benzeri işsiz nüfusun ve çocukların bilgiye ulaşmaları için interneti ücretsiz olarak alabilmek için fırsatı almalı. En az 500 Bilgi evinin tüm Türkiye de kurulması bunların daha sonra Bilgisayar, Cep Telefonu, Fax Makinesi, Okuma, Temel Hukuk, Temel Sağlık, Temel Bilim kursları için kullanılabilir. Böylece binlerce insan iş bulmak gendini geliştirmek için sosyal alanlar bulacaktır. Mavi yakalıların mekanı kahvelere emsal beyaz yakalılara bilgi evleri ve cafeler lazımdır.

7- Devlet bankaları öncülüğünde, Tadilat, Mantolama, Depereme Uygunluk adı altında İnşaat sektörüne Banka Kredileri Teşvik edilmeli, Özellikle İnşaat dekorasyon sekötrünün hareketlenmesi için yeni yapım pazarı daralmıştır. Bu yüzden tamir pazarı hareketlenmelidir. Böylece küçük esnaf ve taşaron ekipler piyasadan kopmadan üretime devam edecektir.

8- Belediye, Valilik, Karayolları, Bir araya gelerek 2500 noktada mobil işletme ihalesi yapılmalı, Bu ihale ile TOKİ nin Dar gelirli insanlara ev ihalesindeki gibi bir anlayışla işletmeler açılmalı, Yaz ve Kış çalışacak şekilde dizayn edilecek bu işletmeler yazın dondurma içecek, cafe görevi görürken kış içinde restaurant, büfe görevi yapabilir. 2500 işletme direkt 12, 500 dolaylı 50, 000 kişiye iş oluşturacaktır

9- Yeni açılacak işletmeler için 1500 TL den düşük kira bedeli olan işletmelerden stopaj alınmamalı, muhasebe mali muşavirlik bedelleri vergiden düşmeli, noter şirket kuruluş işlemlerinde harç bedelleri alınmamalıdır. İlk yıl SGK primleri talep edilmemeli. Bu sistem ile yeni şirket kuruluşları artırılacaktır. Girişimci Cesaretlenecektir.Boş dükkanlar dolacak, Pazar hareketi sağlanacak matbaadan, tabelaya, yiyecekten, bilgisayar tüketim sağlanacaktır.
10- Köye dönecek her aileye 10, 000 TL destekleme bedeli verilmeli en milliemlak envanterindeki tarım arazileri 20 yıl taksitle fazisiz olarak bu kişilere verilmelidir. 100, 000 kişinin her yıl dönmesi sağlanmalıdır. Hatta maaş sistemi belediye tedarikçiliği ve devlet alımlarını bu insanlardan yaparak üretimi desteklemelidir.

 
Toplam blog
: 7
: 421
Kayıt tarihi
: 13.05.09
 
 

Ardini IŞIK, 37 Yaşındayım, Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunuyum.Bekarım..