Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Biz bizim olmayan parayı yiyoruz, bizim olmayan para da bizi yiyor!..

Biz bizim olmayan parayı yiyoruz, bizim olmayan para da bizi yiyor!..
 

2012 yılı ülkemiz için maalesef çok kötü bir yıl oldu. Biryandan terör, biryandan yanı başımızda iktidarın balıklama daldığı Suriye sorunu. Hiç değilse ekonomide bari işler yolunda diye bilirsiniz. Acaba durum öylemi? Yoksa yalancı bir bahar mı yaşıyoruz?

2,20’nin üzerine kadar çıkan döviz sepeti, yurt dışından giren sıcak para ile 1,98-1,99 seviyesine kadar düşmüş durumda. Peki, sıcak para ülkemize neden geliyor? Tabii ki yüksek faize. Döviz sepetindeki düşüş ise kazancı daha da katlıyor.

Yılbaşında  % 10’un üzerine kadar çıkan gösterge faizi bugün % 7,50 seviyesine kadar düşse de faizlerin tüm Dünya’da çok daha fazla düşmesi ve ekonomideki göreceli iyi gidiş Türkiye’yi cazip hale getirmekte.

Avrupa’daki kriz ve TL’deki değerlenme ihracatı daraltmakta. Ucuz döviz ise ithalatı cazip hale getirmekte. Bu durum cari açığı körüklemekte, Cari açık ise sıcak para ile kapatılmakta.

AKP iktidarı cari açığı sıcak para ile kapatırken ithalatı daha da arttırmamak için ülkedeki sabit gelirli kesimin aylık gelirini de baskı altında tutuyor. Bunu nasıl mı yapıyor? Sizi enflasyona ezdirmiyoruz diyerek. Enflasyon kadar ver, sonra bunun iki katını artan vergi dilimleriyle geri geri al. İşte enflasyonun düşük tutulmaya çalışılmasındaki amaç da zaten bu.

Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat geçen yıla göre % 20,9 düşmüş durumda, Suriye krizi ise Ortadoğu’ya yapılan ihracatı ve sınır ticaretini durdurmuş durumda. Bu yüzden sınır illerimiz tam bir ekonomik buhran yaşıyor. Avrupa krizi, Suriye krizi derken İhracat düşüyor. Ucuz döviz nedeniyle cari açığın daha da artmaması için aylıkçı kesimin geliri baskı altında tutuluyor. Tüm bu durumlar üretimi düşürüyor. Yani reel ekonomi tam bir krizde. Bu da işsizlik demek. Yani AKP iktidarı uyguladığı politikalarla işsizleri gözden çıkarmış durumda.

Peki, işler bu kadar kötüde biz niye bir şey hissetmiyoruz? Çünkü parasal ekonomide yani üretime katkısı olmayan paradan para kazanan ekonomide işler tıkırında da ondan. Yabancılar hem borsadan, hem faizden malı götürmeye devam ediyor. Biz de onların getirdiği sıcak parayı yiyoruz.

Biz bizim olmayan parayı yiyoruz, bizim olmayan para da bizi yiyor.

Bakalım film nasıl bitecek.

AHMET ELDEN

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..