Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '20

 
Kategori
Tarih
 

Bizans'ta Türk Kolonisi

Konstantaniyye’de Türk Kolonisi

Bizans’lılarla yapılan savaşlarda esir düşen Danişmentli, Selçuklu Türkleri ve Türkmenler Roma eğitimi alarak yüksek mevkilere gelmişlerdir. Türk kökenli Roma devlet adamları gelen Danişmendi Hanedan mensupları ve paralı Türk askerleriyle zamanla bir koloni oluşturmuşlardır. Romalılar genç yaşta ele geçirdikleri Türkleri genlerinde cengaverlik olması hususuyla bırakmamışlar  askeri okullarda eğitip kendilerine hizmet ettirmişlerdir. Şöyle ki;

1-Çaka bey; Alexiada’nın aktardiği bilgilere göre, Oğuz Çavuldur boyu mensubu olup, 1078 de tecrübesizliği sebebiyle Bizans’a esir düşmüş olan Çaka bey, Roma eğitimi görüp bu devletin hizmetinde bulunmuş İstanbul’da yaşamıştır. Bilinmeyen bir tarihte İzmir’i ele geçirip burada denizci bir beylik kurarak, doğu Ege’de bulunan Rum adalarını ele geçirmiştir. Aldığı eğitime rağmen Türklüğünü korumuştur. Çaka bey’in Sultan 1.Kılıç Aslanla evli olan kızı ve 2 oğlu 1097 yılında 1.haçlı seferinde esir alınıp İstanbul’a götürülmüş ve hayatlarını orada sürdürmüşlerdir. Sultanın eşiyle mektuplaştığı belirtilmiştir.

2- Porsuk bey; Bizanslı tarihçi Kinnmos’a göre Doğuştan Türk olup Roma eğitimi alıp bu kültürle yetişmiş Porsuk bey, 1144 de Antakya’ya yapılan sefere katılmış muhtemelen ordunun Başkomutanı olmuştur.

3-Akkuş; Devrin yüksek mevkilerinde bulunan bir Türk de Akkuş olarak bilinen Aksukhos’tur. 9 yaşındayken İznik savaşında esir alınmış İmparatorun aynı yaştaki oğluyla beraber askeri eğitim almış bir Selçukludur. Yunancayı çok iyi öğrenip iyi huyluluğu ile herkesçe sevilen biri olmuştur. Doğu ve Batı orduları Başkomutanlığına kadar yükselmiştir. Evlenmiş çocukları olup, bir ara İmparator olmuş soyu Trabzon Rum imparatorluklarında devam etmiştir.

4-Melik Konstantin- Romalılarca esir alınan 1. Gıyasettin Keyhüsrev’in en küçük oğludur. Hıristiyan olarak yetiştirilmiş uzun yıllar İstanbul’da yaşamış kendisine  Selanik’te bir dirlik ve toprak verilmiş bir Selçuklu şehzadesidir. Torunları 1497 ye kadar hıristiyan olarak İstanbul’da yaşamışlartır.

5-Şehzade Kutalmış; sığınmacı olarak gelip Hıristiyan olmuş Atos dağında bir manastır inşa edip Roma hizmetinde bulunmuştur.

6-Zünnun ;Kayseri hakimi Danişmendli olup, II.Kılıç Aslan’a yenilince Selçuklu Sultanı Şehinşahla  beraber Bizansa sığınmıştır.

7- Rumelide savaşan Bizans bünyesinde iki bin Selçuklu askeri ve 1135 yıllarında Bizans’ın Çankırı ve Kastamonu’yu geri alırken esir düşen Selçukluların soyu 1453 yılına kadar zaman içinde orduda görev ala gelmişlerdir. Konya- İstanbul arasında ticaret yaparken esir alınan tüccarlar hapisten sonra İstanbul’da ticarete devam etmişlerdir.

8-Sultan Bayezit’in Bizans'la 1401 yılında yaptığı bir anlaşmaya göre Taraklı ve Göynükten gelen Türklerin yerleştirildiği bir mahalle vardı ve başlarına bir kadı ve imam tayin edilmişti. 700 hanelik bu mahalle Unkapanı’ndan Ayakapısı’ içlerinde Sirkeci tekkesine kadar uzandığı; tekkenin mahkeme, mahallenin kilisesinin cami (Gül camisi) olarak kullanıldığını Evliya Çelebi bahsetmiştir.

Fetret döneminde taht kavgalarında  Şehzade Orhan, babası Kasım ve kızkardeşi  Fatma Sultan siyasi rehin olarak Bayezid’in en küçük oğlu Yusuf  ise sığınmacı olarak İstanbul'da kaldılar.Yusuf, vaftiz babası imparator II Manuel'di.  Hıristiyan olarak yetiştirildi. (Atos Manastırına gömüldü)

9-Arap camisinin imamı ve cemaati. Tatar ve Kıpçak paralı Türk askerleri, Osmanlı, Selçuklu ve Danişment’li siyasi rehin ve sığınmacılar. 

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..