Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '17

 
Kategori
Tarih
 

Bizans'ta veba

Medeniyetleri ve halkları bitiren bazen bir sel, bazen bir yangın bazen de büyük bir veba olmuştur. Tarihte eşi ve benzerine çok rastladığımız bu tip olaylar milletleri, etkilemiş ve milyonlarca kişinin ölmesine sebep olmuştur. Nitekim mö hititlerde de veba salgınından yüzlerce insan hayatını kaybetmiştir. tarih tekerür den ibaret sanki  m.s 542 de Bizans'ta  imparatorluk tarihinin en büyük veba salgınlarından biri hızlıca yayılma göstermekteydi.  bunun önüne geçmek neredeyse imkansız gibi görünmekte idi. Mısır da başlayan veba kısa zamanda yayılmaya başlandı ve imparatorluğun merkezi konstantinapole yayılır.

Farelerein teyleri arasında gizlenen hastalık bir milimetre den bile daha küçük xenopsylla denilen uçucu bir böcek midesin de “pasterurella pestie” denen ölümcül veba mikrobunu taşır. Bu böcekler uçarak çevrede bulunan farelerin tüyleri arasın yerleşip hızla ürerler. Oradan da kalkıp insan vücudunun her hangi bir yerini ısırır böylece o insan iki gün içinde ölür ve kurtuluşu yok denecek kadar azdır.( dikici, 2015, 143) kısa zamanda şehri etkisi altına alan hastalık artık şehirde sanki kimse yokmuş gibi bir havaya bürünür. Konstantinin en canlı ve en hareketli yeri olan pornio sokağı bile artık eğlenceler olmuyor şehir hayalet şehri andırıyordu.

Bu durumdan oldukça rahatsız olan justinianos bir gece kılık değiştirerek şehre girer ve olanları içler acısı bir şekilde seyreder gece geç saatte eve gelir ve doğruca yatağına girer. Sabah ateşler içinde uyanır ve hemen theodoraya haber verilir yapılan tüm tetkiklere rağmen kurtulamaz denildi. Ama theodora onu bırakmadı gece gündüz başında bekledi, çünkü oda biliyordu eğer justinianos’a bir şey olsa kendisi de giderdi hiç şüphesiz onun için onun yanında ayrılmadı ve her gün ona baktı temizledi mikrobun girdiği boğazdan çıkararak onu temizledi. Böylece kurtulmuştu imparator ama bir yıl kendini gelemedi. kendisine gelince karısı theodoa ya bakar ve çok aç olduğunu söyer theodora hemen bütün hizmetcileri ayağa kaldırır ona bir çorba getirilir bir yılın ardınan ilk defa bir şey boğazından geçmiş olacaktı. ondan sonra sarayda tekrar yüzler gülmeye başlar. justinianos tekrar ordu ve devletin başına geçmiştir.Bu arada hastalık ülkeyi terk etmiş arkasından 30 milyon insanı da kendisi ile götürmüştü.

 
Toplam blog
: 9
: 733
Kayıt tarihi
: 19.04.17
 
 

Fırat Üniversitesi Yüksek Lisans, Genel Türk Tarihi Bizans Tarihçisi ..