Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '16

 
Kategori
Blog
 

Blog yazarıysan

Blog yazarıysan
 

 
Son yıllarda en sevdiğimiz şey haline geldi  blog yazmak. Dünyanın bu denli geliştiğini ve bilgiye erişimin bu derece hızlandığını düşününce çok da normal bir durum bu aslında. 
 
Öğrendiklerinizi, bilginizi, birikiminizi ve deneyimlerinizi ücretsiz bir hesapla rahatlıkla paylaşabileceğiniz alanlar yaratabiliyorsunuz. Bu alan tamamen size ait ve isteyen de sizin sayfanıza girip okuyabiliyor.
 
Blog açabileceğiniz sayfalar aşağıdaki şöyle sıralayabiliriz:
 
www.blogspot.com
www.tumblr.com
www.wordpress.com
 
Bu sitelere ücretsiz üye olup blog yazmaya başlayabilir, hatta cüzi bir ücret karşılığında isim hakkınızı alabilirsiniz. Fakat tüm bu işlere başlamadan önce;
 
-  Ne konuda yazacağınıza karar verin. Her telden çalarsanız ne konuda uzman yada bilgili olduğunuzu anlamamıza imkan vermezsiniz. Sizi okuyan bir okuyucunuz ilk bakışta uzmanlık alanınızı anlayabiliyorsa bu işte emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Burada kullandığınız dil de çok önemli. Aslında kullandığınız dil demek yanlış oluyor, dili nasıl kullandığınız demek en doğrusu. Türkçe yazdığınız bir blog yazısında cümlelerinizin içine İngilizce kelimeler serpiştirmek sizin çok iyi derecede İngilizce bildiğinizin ispatı yada çok global bir ruha sahip olduğunuz olmayacak, aksine yazınızı sevimsiz kılacak ve belki de sizi biraz da olsa görgüsüz konumuna getirecek. Önceliğiniz okuyucularınızı anlamlı, net ve güzel cümlelerinizle kendinize bağlamak olsun.Bunu başardığınız an gerisi inanın gelecek.
 
-  Kimin için yazıyor olduğunuzu bilmeniz gerekli. Buna karar vermeden blog yazmaya başlamamalısınız. Yani her işte olduğu gibi bu işte de bir hedef kitle var ve siz bunun farkında olmadan bu işe kalkışmamalısınız. Hedef kitlenize hitap ederken neşeli, sevimli ve sempatik olmalısınız elbette ama biliyorsunuz ki hedef kitleniz dışında da sizi sanal ortamda okuyacak bir kitle de var ve üslubunuza bu nedenle çok önem vermelisiniz. Yani bu işi iyi yapmak istiyorsanız  profesyonel davranmalısınız. Kendim için yazıyorum derseniz bilgisayarınızda word belgesi olarak biriktirmenizi tavsiye ederim. 21. yüzyıl dünyasında sanal ortamda paylaştığımız hiçbir belge kendimiz için kalamıyor.
 
-  Yazılarınızda alıntı yapmayı tercih edebilirsiniz ama kopyala-yapıştır şeklinde “benim yazım” gibi bir görüntü vermeyin. Alıntılarınızda sayfa sonlarına referans olarak varsa internet sayfası yada kitap adı yazabilirsiniz. Bu sizi düşürmeyecek aksine yüceltecektir. Araştıran insanlar alıntı yapabilme yetisine sahiptir. Ayrıca yazdığınız yazıdan önce kendiniz keyif alın ki bu okuyucunuza da yansısın. Yorumlara karşı da lütfen samimi davranın ve olumsuz yorumlar olduğu takdirde sinirlerinize hakim olun. Kendi kişisel alanınızı bir kavga meydanına çevirmeyin. Olumsuz yorumlardan etkilenecekseniz ayarlar bölümünden yazılarınızın altındaki yorum kısmını kaldırabilirsiniz.
 
-  Sayfa düzeniniz anlaşılır ve net olsun. Karman çorman renklerle sayfanızı cümbüşe çevirip okuyucularınızı soğutmayın. Daha doğrusu bu konularda genele hitap etmeyi tercih edin ve bunun için araştırmalar yapın. İnternet bu konuda bizlerin en büyük yardımcısı. Bin bir çeşit araştırmanın sonucuna bir tıkla ulaşabilirsiniz. Bu anlamda dikkat çekici renkler kullanıp yazılarınızın ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz. Sayfanızı düzenlemeniz için internette ücretsiz yazılımlar mevcut. Birazcık bilgisayar bilginiz ve yabancı diliniz varsa sayfanızı muhteşem hale getirebilirsiniz. Kendi başınıza altından kalkamayacaksanız bir bilgi teknolojileri uzmanıyla çalışabilirsiniz. Burası size kalmış.
 
 
-  Yazılarınıza eklediğiniz görseller konuyla ilgili olursa daha çok okunacaktır. Kitap okumayla ilgili bir yazıya beslenme içerikli bir görsel koyarsanız okuyucunuzun gözündeki güvenirliğinizi zedelersiniz. Yazı yazma işine bir bütün olarak bakabiliyorsanız görselini de yazarken kafanızda canlandırabilirsiniz.
 
-  Yazdığınız konularda doğru bilgi vermek için mutlaka gerekli araştırmaları yapın. Araştırmadan ucu açık, havada bilgi verirseniz kimseye bir faydanız olmayacak. Özellikle annelik-çocuk bakımı ve sağlıkla ilgili tavsiyelerde bulunuyorsanız mutlaka yazılarınızın tavsiye niteliğinde olduğunu, bahsedilenlerin doktora danışmadan uygulanmasını tavsiye etmediğinizi belirtin, aksi takdirde kanuni olarak da suçlu durumuna düşebileceğiniz durumlar ortaya çıkabilir.
 
Okumanın, araştırmanın ve yazmanın büyülü dünyasında kaybolmanın mutluluğu hep başucunuzda olsun.
 
 
Toplam blog
: 25
: 245
Kayıt tarihi
: 07.01.16
 
 

Hakkımda neler biliyorum, bir bilseniz... ..