Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '08

 
Kategori
Blog
 

Blogların tıklanma sayısı abartılıysa ne yapılmalı?

Blogların tıklanma sayısı abartılıysa ne yapılmalı?
 

12 Haziran 2008 (üstte en çok tıklanan, açıklanması zor. Altta 2. en çok okunan, açıklanması kolay.)


Milliyet Blog, çizilmiş bir çerçeve içinde, blog yazarlarının kendilerini ifade ettikleri özgür bir ortam. Blog yazarları arasında yorumlarla, mesajlarla ve çeşitli organizasyonlarla oluşmuş bir iletişim ortamı bulunuyor.

Blog yazarları ve bloglarla ilgili tıklanma istatistikleri sınırlı bir şekilde yayımlanıyor. Günlük ve tüm zamanı içeren tıklanma sayılarının bir sıralama içinde verilmesinin yalnızca yazarları ve okurları bilgilendirme amacıyla olduğunu düşünüyorum. Bu sıralamaların bir yarışma ortamı oluşturduğuna inanmıyorum.

Blogların tıklanma sayılarında gözlemlenen ve yapaylık kokan abartılı ve düzensiz hareketler bu sayıların yayımlanmasının bir yarışma gibi düşünülmesinden kaynaklanıyor.

Blogların tıklanma sayılarında artışların açıklanabilir nedenlerini biliyoruz:

1- Özel bir günde Google’da aramada üstte yeralan anahtar sözcükler içermesi. (Örneğin, Hıdrellez günü, bu içerikte eskiden yazılmış bir yazı büyük hit alabiliyor. 6 Mayıs’ta Deniz Gezmiş’le ilgili yazılar öne çıkıyor. Lotoda devir olan günlerde eskiden yazılmış loto blogları aranıyor.)

2- Milliyet’te çok okunan sayfalarda bloglara link verilmesi (Spor ve Magazin gibi kategorilerde yazılan yazılar Milliyet’in bu sayfalarında link verilince günde birkaç bin hit alabiliyor)

3- Milliyet’in ana sayfasında link verilince (Gazetenin çok okunduğu saatlerde ana sayfada 5-10 dakika kalması birkaç yüz hit almasını sağlıyor)

4- Kendi blog ana sayfamızda önerdiğimiz bloglarımız günde 10-20 dolayında hit alabiliyor.

5- Çok girilen başka sitelerde link verilen bloglar düzenli olarak tıklanabiliyor.

6- Çok üyeli Internet listelerine haber verilen bloglar e-postaların dağıtılmasından sonra bir süre yüksek hit alabiliyor.

Bu gibi durumlarda bloglara çok girilmesini açıklayabiliyoruz. Ancak açıklamakta zorluk çektiğimiz zamanlar oluyor. O zaman, ister istemez, tıklanmaların yapay olduğunu düşünüyoruz.

Aylar önce yazılmış bir blog bir saat içinde 2 bin tıklama alıyor. Daha sonraki 2 saat tek tıklama dahi olmuyor, sonraki 2 saatte 3 bin kez tıklanıyor. Bunun bir açıklaması olmalıdır.

Yapay tıklamalar konusunda kimseyi suçlamamalıyız:

1- Bir blogun tıklanma sayılarının yapay olarak artırılmasından blog yazarının kendisini sorumlu tutmamalıyız. Bu yapay artışı, aklınca blog yazarına jest (!) yapmaya çalışan bir arkadaşı veya arkadaşları yapıyor olabilir. Daha önce böyle örneklerle karşılaşmıştık.

2- Açıklanamayan tıklamalar için blog yazarı bilgilendirilebilir. Kendi haberi olmadan yapılıyorsa önlem almaya çalışır, kendisi yapıyorsa uyarılmış olur.

3- Blogların seri tıklanmasını engellemek için çeşitli önlemler alınıyor ancak sistemlerin açıklarını bulma konusunda becerikli olanlar her ortamda bulunabilir.

4- Zaman zaman küçük çapta yapay tıklamalar görünüyor. Yalnızca gece yarısı listelerde görünüp, sonra hiç görünmeyenler oluyor. Bunlar çok önemli değildir, ancak açıklanamayan büyük artışlar olduğunda bu bloglara nereden tıklandığı izlenmelidir.

ÖNERİ

“Bugün en çok okunan bloglar”, “En çok okunan bloglar” gibi sıralamalarda yeralan blogların altında tıklanmayı sağlayan ortam verilebilir: “Google”, “Milliyet-Spor”, “???.com”

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..