Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Madımak yangın koalisyonu

Madımak yangın koalisyonu
 

Bugün 2 Temmuz 2008 o günden buyana 15 yıl olmuş.

O günlerde neler yazdığımı buldum eski dosyalardan:

2 Temmuz 1993 Cuma gecesi ilk haberleri aldıktan sonra yazmışım:

“Son yılların en korkunç olaylarında biri Sıvas'ta yaşandı. Cuma namazından çıkan yobazlar Aziz Nesin'i öldürmek istediler. Ancak Aziz Nesin kurtuldu. Bu amaçla yaktıkları otelde 35 kişi öldü. Akşam 20 haberlerinde ilk kez öğrendik. O zaman yaralılar var deniyordu. Saat 22:20 sıralarında ilk ölüm haberleri geldi. TRT yayınlarını keserek gelişmeleri veriyor. Yaralılar arasında Aziz Nesin ve Asım Bezirci'nin adları vardı. Biraz önce gelen ölü adları arasında tanıdık ad olarak Behçet Aysan da var. Ben adı duyunca hemen tanıdım. Şair Behçet Aysan.

3 Temmuz 1993 akşamı yazmışım:

“Büyük edebiyat araştırmacısı Asım Bezirci'nin adı da dün Sıvas'ta ölenler arasında geçiyor. Onlar kimi öldüreceklerini biliyorlar. Onlar Aziz Nesin'i öldüremediler ama o kadar değerli çok sayıda insanı öldürdüler. 1927 Erzincan doğumlu olan Asım Bezirci edebiyatımızın en üretken araştırmacılarından biriydi. Ben de şiire olan yaklaşımında Asım Bezirci'den etkilenmişimdir. Hatta bu yıl yaptığım "Şiirde Ölüm" çalışması onun "Şairlerin diliyle barış" adlı kitabından ilham alarak başladığım bir çalışmaydı.
"Barış şairlerinden derleme yapan Asım Bezirci 2 Temmuz 1993 Cuma günü Sıvas'ta yobazların yaktığı otelde öldü." Asım Bezirci'nin Şairlerin Diliyle Barış adlı kitabının kabına böyle yazdım.”

O günlerde Metin Altıok için yazdıklarımı Internet’in ilk yıllarında bir şiir sitesine göndermiştim, şimdi o kadar yere kopyalanmış ki. İyi ki yazmışım diyorum. Sonra buraya da aktardım o yazdıklarımı (1).

4 Temmuz 1993 akşamı yazmışım:

“Altıok'un iki kitabını kitaplığımda buldum. Küçük tragedyalar ve İpek ve Kılaban. O daha tüm şiirlerini yazamadan öldürüldü. Ülkemizde Sıvas olayı protesto ediliyor. Ancak ülkemizin geleceğinden umudum kesilmeye başladı. Bir ülkede bir yazarlar ordusunu yakıyorlar ve sonra da buradan sağ kurtulan Aziz Nesin'i suçlu göstermeye çalışıyorlar. Bunların yaptığı Aziz Nesin'in dediği gibi namussuzluktur, alçaklıktır.”

2 Temmuz 2008 akşamı o günlerde izlediğimiz kimi yerlerinin nerede olduğunun belli olmadığı görüntülerden aklımda kalanları anımsadım, televizyon ekranında görüntüleri yeniden görünce. O günlerde de hep aklıma takılırdı. O gün bir yangın koalisyonu varmış. Bunu oradaki kalabalıkların ellerinin işaretlerinden anlıyoruz. Herkesin bildiği gibi değişik siyasi görüşleri simgeleyen el işaretleri vardır ülkemizde. O kalabalıktaki el işaretleri de çeşit çeşit. O günkü yangın koalisyonu sonraki yıllarda da zaman zaman karşımıza çıktı.

(1) Ölüm haberini şairin kitabına yazmıştım o gün: Metin Altıok (13-11-2006): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=13493

Ankara, 2 Temmuz 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..