Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '08

 
Kategori
Spor
 

Olimpiyatlarda toplam madalya anlamsız

Olimpiyatlarda toplam madalya anlamsız
 

Pekin 2008’de 132 sporcu birden çok madalya kazandılar (1). Bu sporcular yüzme, atletizm, jimnastik, kürek sporcuları. Oysa bir futbolcu veya basketbolcü, ağzıyla kuş tutsa birden çok madalya kazanamaz.

Pekin 2008 Olimpiyatında 302 altın madalya verildi. Gümüş madalyaların sayısı 303, bronzların ise 353 oldu. Normal koşullarda gümüş madalya sayısı altın madalya sayısına eşittir. Belli ki bir dalda iki sporcu eşit bitirmiş ve birlikte gümüş almışlar. O yarışta bronz madalya verilmemiştir. Boks gibi yarıfinalde yenilen sporcuların yeni maç yapmalarının olanaksız olduğu spor dallarında iki bronz madalya birden verilir. Bronz madalya sayısının çok olması bundan kaynaklanıyor.

Olimpik sıralama en akılcı sıralama yöntemidir. Aynı yarışmada aynı sırayı paylaşan yarışmacı olursa daha sonraki sıralar boş kalır. 2 birinci olursa, ikincilik boş kalır, sonraki yarışmacı üçüncü olur.

Her spor dalında verilen madalyaların sayısı farklıdır. Futbolda 2 altın madalya verilirken atletizmde 47 altın madalya verilir (2).

Bir halter yarışmasında 6 kez halteri kaldırıp altın madalyayı alıyor. Erkekler ve kadınlarda toplam 15 altın madalya veriliyor. Oysa futbolda 11 oyuncunun oynadığı takımlar 90 dakikalık 32 maç yaptıktan sonra 1 altın madalya alıyorlar. Altın madalya alan takım 6 maç yapıyor. Futbolda erkek ve kadınlarda verilen toplam altın madalya sayısı yalnızca 2. Aynı durum voleybol, basketbol, hentbol gibi tüm takım sporları için de geçerli.

Her spor dalı için yarışmaların şekli, madalyaların sayısı farklı olduğu için bu madalyaları ülkeler için toplamak çok anlamlı değildir. Olimpiyatta 38 spor dalında 302 ayrı yarışma vardır ve her yarışma diğerlerinden farklıdır ve bağımsızdır. Hepsi aynı şekilde değerlidir ve birbiriyle karşılaştırılamaz. Madalyaların sayısını toplamayalım.

(1) Multiple-Medal Winners: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/INF/GL/99/GL0000000.shtml
(2) Schedule: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/index.shtml

Ankara, 24 Ağustos 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..