Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '08

 
Kategori
Blog
 

Seyir defteri yerinde kalmalı

Seyir defteri yerinde kalmalı
 

Milliyet Blog (19-11-2008, saat 19:00)


Zeynep Kolm, “Kısa ve Açık Mektup” başlıklı yazısında Seyir Defteri’nin ana sayfada yayımlanmasına neden karşı olduğunu açık bir şekilde anlattı (1). Milliyet Blog ana sayfasındaki Seyir Defteri’nde bugün yayımlanan blog, Milliyet Blog yazarları tarafından oldukça ilgi gördü.

Gözlemleri doğruydu, blog kategorisinde yazılanları çok güzel sınıflamıştı ancak o kadar küçümser bir ifade kullanmıştı ki, yadırgadım. Sanki bütün sorunların nedeni bu Seyir Defteri’ydi.

Okuduğumda, katılmadığımı belirten görüşlerimi iki cümleyle anlatmak istedim ancak başka yorumları gördükten sonra yazma kolaycılığına başvuruverdim. Bunu da akşam yazdığım yorumda anlattım:

“Zeynep Hanım, önce itiraf edeyim, yazınızı okuduğumda henüz hiç yorum yoktu. Ne düşündüğümü hemen yazmadan gelecek yorumları bekledim. Bu kadar çok destek aldığınızı görünce şaşırdım. Bu arada yazdıklarımın bu yorum penceresine sığmayacağını gördüm ve bu konuda bir blog yazıp yayımlamaya karar verdim. Yazdıklarınızın çoğu doğru gözlemler ancak sorunların nedeni Seyir Defteri değil, blog kategorisi de değil. Orada yalnızca kötü olaylar yaşanmadı, çok güzelleri de vardı. Milliyet Blog ana sayfasında değişiklikler olması gerektiğini çok yazdım ancak sayfanın sağ alt köşesindeki Seyir Defteri'nin orada kalmasını istiyorum. Saygılarımla.” (2)

Ve bu konuda hazırladığım yazı:

SEYİR DEFTERİ HAKKINDA

Milliyet Blog’da ana sayfanın ve kişisel ana sayfaların görünümlerinin değişmesi konusunda ilk günlerden buyana yazıyorum ve bunları blog kategorisinde yayımlıyorum.

Yazdığım bloglar içinde en düşük erişim ortalamasını Blog kategorisinde yazdıklarımda hesaplıyorum. Bu kategoride en çok yazanlardan biri olarak buraya yazdığımda en az okunan yazılarının bunlar olduğunu biliyorum (3). Az okunmasının nedeni çok açık: Blog kategorisinde diğer okurlar için hiç önemi olmayan bloglar yazılır. Bu kategoride yazılanlar yalnızca Milliyet Blog yazarlarının bir bölümünü ilgilendirir. O da yirmide bir gibi çok küçük bir bölümüdür.

2 yıl önce, Milliyet Blog'da yazmaya başladıktan bir ay sonra, blog konusunda yazılar yazıldığını gördüm. Onların birarada olmasını düşündüğüm için Blog kategorisini önerdim ve hemen o gün değerlendirip eklediler (4). Seyir Defteri’nin ana sayfada olması konusunda hiç önerim olmadı, ancak gördüğümde beğendim.

Bugün Seyir Defteri tartışılmaya başlanınca, Seyir Defteri’nin, alan olarak Milliyet Blog sayfasının ne kadarını kapladığını merak ettim. Bir bakkal hesabı ile 30'da birini kapladığını buldum. Bunu yazmaya karar verince pixel ölçüleriyle hesaplamaya karar verdim.

Milliyet Blog ana sayfanın büyüklüğü o sırada yayımlanan blogların ilk paragraf yapılarıyla değişebildiği için 19-11-2008 saat 19:00’daki sayfasında ekran kopyası alıp, aşağıya doğru kaydırarak birleştirdim.

Tam sayfa: 1024x2150 = 2201600 pixel

Seyir Defteri: 216x300 = 64800 pixel

Kapladığı alan 2201600 / 64800 = 34

Milliyet Blog ana sayfasında Seyir Defteri yalnızca sayfanın 34’de birini kaplıyor, yani yaklaşık yüzde üç... O alan da Blog kategorisi ve yorumlar tarafından dönüşümlü kullanılıyor.

Seyir Defteri yalnızca Milliyet Blog yazarlarını ilgilendiriyor. Milliyet Blog yazarlarından da yalnızca ilgilenenleri ilgilendiriyor. Orada yazılarına kimisi yalnızca o yazılanlarla ilgilenenleri ilgilendiriyor.

Seyir Defteri’nde tartışmalar oldu. O blogların çoğunu başlıklarından anladığım için hiç okumadım. Tartışmaların içinde hiç bulunmadım.

Hiçbir blog toplantısına katılmadım. Yalnızca bir kez çok yakınımda olan bir toplantıya n katılacağımı söyledim, o gün ateşim çıktı. Ona da katılamadım. Aslında o gün görmek istediklerim vardı, gidemediğim için üzüldüm.

MİLLİYET BLOG ANA SAYFASI

Milliyet Blog ana sayfasına doğrudan girişin çok fazla olduğunu düşünmüyorum. Buraya gelenler çoğunlukla Milliyet Blog yazarları olmalı... Hatta birçoğumuzun sık kullanılanlarda bu sayfanın değil de, kendi ana sayfamızın adresi olduğuna inanıyorum.

Bloglara Milliyet Blog ana sayfasından erişilmiyor. Bir yazı Milliyet Blog ana sayfasında 1 saat bile kalsa 10 okuyucu bile bulamıyor. Bloglara Milliyet sayfalarından ve çoğu Google'dan olmak üzere arama motorlarından erişiliyor. Google Haberlerde iyi bir yerde görünen blog bir gün içinde binlerce kişiye erişebiliyor. Milliyet Yaşam sayfasında linki olan bir blog da yanı sayılarda kişiye ulaşabiliyor.

Okuyucuların çoğu Milliyet Blog yazarları olan bir sayfada, yani Milliyet Blog ana sayfasında o hedef kitleyi ilgilendiren bir bölüme, yani Seyir Defteri’ne yalnızca yüzde 3 yer ayrılması çok az değil mi?

(1) Zeynep Kolm “Kısa ve Açık Mektup” (19-11-2008) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=145420
(2) Yorumu yazarken bir sözcük bir de harf hatası yapmışım, onlar düzelttim buraya aktarırken.
(3) Hangi kategoride en çok okundum (16-12-2007): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=81260
(4) Milliyet Blog için önerilerim I (16-11-2006): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=13895

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..