Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '07

 
Kategori
Trafik
 

Arabalara takılacak çip trafik denetimi de yapsın

Arabalara takılacak çip trafik denetimi de yapsın
 

Maliye Bakanlığı trafikteki tüm araçlara çip takarak "taşıt tanıma sistemi" projesini gerçekleştirmek için ilk adımları attı. Bu sistem hem akaryakıt sektöründeki kayıtsızlığını önünü kesecek, hem vergi ve trafik cezalarının izlenmesi kolaylaşacak, hem köprü ve otoyol geçişlerinde ücretlendirmeyi yapacak, hem de çalıntı araçların en kısa zamanda bulunmasını sağlayacak. Gazetelerde bu konuda çıkan haberlerde projenin ayrıntılarının çok iyi düşünüldüğü anlaşılıyor (1, 2). Proje gerçekleşirse bu alanda çok önemli bir reform yapılmış olacak.

Bu sistem yerleştikten sonra çok daha geniş uygulama alanlarında kullanılabilir. Geçtiğimiz günlerde yazdığım bir yazıda trafik denetimlerinin otomasyonuyla ilgili önerilerimi anlatmıştım. (3) Arabalara takılacak çiplerle bu denetim otomasyonu önerileri çok kolay uygulama şansı bulabilir.

• Kırmızı ışıkta geçildiğinde çok kolay şekilde bilgiyi trafik lambalarına yerleştirilmiş cihazlara anında aktaracaktır.
• Hız limiti aşıldığında ilk cihazın yanından geçerken daha önce kaydedilmiş bilgi aktarılacak, sürücü daha gideceği yere varmadan cezası kesilecektir.
• Emniyet kemeri bağlanmadığında bu bilgiyi kaydedecektir.
• Sistemin sürücü belgeleriyle konuşması sağlanarak, özellikle otobüs ve kamyonlarda günde belli süreden fazla araba kullanılması önlenebilir.

Maliye Bakanlığı yeni çipli kartlarını çok amaçlı düşünmüş, şimdi içine trafik denetimi de eklenirse hiç eksiği kalmamış olacak. Arabalardaki çipin araba hırsızlarının, akaryakıt kaçakçılarının, vergi kaçakçılarının korkulu rüyası olduğuna inanıyorum. Ayrıca trafikte kural tanımamayı alışkanlık haline getirmiş olanların da kabusu olsun.

(1) http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/6108400.asp?m=1&gid=112&srid=3436&oid=1

(2) http://www.milliyet.com.tr/2007/03/12/son/soneko12.asp

(3) Trafikte yeterli denetim yok, kaza var, ölüm var: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=28751

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..