Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Siyasetçiler için seçim dersleri 2: Aday listelerinin YSK’ya teslim günü

Siyasetçiler için seçim dersleri 2: Aday listelerinin YSK’ya teslim günü
 

22 Temmuz seçimleri için milletvekili adayları listesinin YSK’ya teslimi için seçim takviminde belirlenen gün 4 Haziran 2007 olarak belirlenmiş (1). Seçim takviminde 4 Haziran 2007 Pazartesi tarihinin karşında “Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına alındı belgesi karşılığında CD ve kağıt ortamında en geç Saat: 17.00'ye kadar, vermelerinin son günü” yazılmış.

4 Haziran günü saat 17’ye birkaç dakika kala seçime katılacak tüm siyasi parti temsilcileri ellerinde klasörlerle gelecekler ve YSK’ya belgeleri teslim edecekler. O sırada televizyonlar YSK önünden canlı yayın yapacaklar ve listelerdeki popüler adları belirleyip yayınlamaya çalışacaklar.

Aday listelerinin teslim anı partiler için bir tanıtım fırsatıdır. Bilgileri o canlı yayınlara en hızlı şekilde iletebilen partiler bu şansı en iyi şekilde değerlendireceklerdir.

Partilerin o gün için yapmaları gerekenler:

1. Saat 17’de teslim etmek üzere belgeler YSK’ya gönderilirken tüm illerin listeleri partilerin web sayfasında saat tam 17:00’da yayınlanmalıdır. Bunun yayınlanacağı sayfada günler önceden anons edilmeye başlanılmalıdır ki, medya o sırada ilk bilgileri yakalamak için yayını beklemelidir.

2. Listeler kolay incelenebilir kitapçıklar olarak çoğaltılıp, belgeler teslim edilirken YSK önünde bekleyen muhabirlere anında dağıtılmalıdır. Dağıtılan listelerde bazı adların öne çıkartılmasının parti içi dengeler açısından rahatsızlık yaratmaması için, bu iş parti yönetimi yerine partinin seçimlerde çalıştığı reklam ajansıyla yapılmalıdır.

3. 550 adayın tümünün fotoğrafları dijital ortamda hazırlanmalıdır. Sıradan vesikalık fotoğraflar yerine, her ilde ve merkezde reklam ajansı tarafından bilgilendirilecek fotoğrafçılar tarafından dijital olarak çekilecek fotoğraflar reklam ajansında derlenip, aralarından seçilmelidir. Her aday için çok sayıda fotoğraf seçilip, medyaya dağıtılırsa seçmen tek tip fotoğraf izlemek zorunda kalmaz.

4. Fotoğraflar medyaya kolay iletilebilir paketler halinde web sayfasında yayınlanmadır. İnternet ortamında kolay dağılması için ppt/pps formatı uygun olur.

5. Aday listeleri ve görüntülerinin televizyonlarda hemen yayına alınabilmesi için yayın formatına uygun şekilde gönderilmedir. Fotoğraflarda 4/3 oranı kullanılır ve her fotoğrafın üzerinde ad ve seçim bölgesi gibi bilgiler yeralırsa yayıncıların işi kolaylaşır. Düzgün formatta ve kolay yayınlanır materyalin yayın şansı daha çok olur.

6. Gazetelerde basılabilmesi için, dijital fotoğraflar yüksek çözünürlüklü jpg veya tif formatında gazetelere iletilmelidir. Böylece seçim süresi boyunca medyanın elinde adaylarla ilgili kaliteli görsel materyal olacaktır. Hatta bu adaylar seçildikten sonra da bu materyal kullanılacaktır.

7. Partiler hemen bugünden 4 Haziran 2007 Pazartesi Saat 17:00 için hazırlanmaya başlamalıdır. O saatte her doküman çok hızlı bir şekilde ilgili yerlere ulaştırılmalıdır.

8. Siyasi partilerde bu işler için ekipler kurmalı ve yapılacak tüm işler için kontrol listeleri oluşturmalıdır.

Siyasi partiler ülke yönetimine talip olduklarına göre seçim organizasyonlarını en iyi şekilde yaparak ilk sınavdan başarı ile çıkmalıdırlar.

Siyasetçiler için seçim dersleri
1: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=41384

(1) Seçim takvimi: http://www.ysk.gov.tr/ysk/docs/2007secim/secimtakvimi.doc

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..