Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '07

 
Kategori
Siyaset
 

Erkan Mumcu’ nun son şansı

Erkan Mumcu’ nun son şansı
 

ANAP ve DYP' nin birleşme girişiminin hüsranla sonuçlanması en çok CHP, MHP ve AKP’ ye yarayacak. Bu partilerin milletvekilleri sayıları artacak. Bağımsız milletvekillerinin de seçilme şansları daha çok olacak.

Bu birleşmenin gerçekleşememesinin sorumlularının kim olduğunu şu aşamada anlamak çok zordur. Herkes diğerini suçluyor.

Birleşmeye çalışan iki partiyi tanıyalım:

DYP: 2002 seçimlerinde yüzde 10 barajının kılpayı altında kaldı. Bağımsız olarak meclise giren Ağar, milletvekili olmasının da verdiği bir şansla partinin başına geçti. ANAP'la birleşmenin olacağı kesin gibi görününce adını Demokrat Parti (DP) olarak değiştirerek 1950’lilerin rüzgarını yakalamak istedi.

ANAP: 1983’den buyana her seçimde eriyerek 2002 seçimlerinde yüzde 5 oyla baraj altında kalan ANAP’ın başına AKP’den ayrılan Erkan Mumcu, milletvekili olmanın verdiği avantajla geçti.

Birleşme gerçekleşmediğine göre ANAP’ın barajı aşma şansı hiç kalmamıştır. Şu anda AKP kaynaklı yorumlarla DP için bir baraj sorunu varmış izlenimi yaratılmak isteniyor. Daha önce yayınladığım tahminlerde ANAP’la birleştiğini varsaydığım DP’nin 4. parti olacağını söylemiştim (1). Şimdi yine 4. parti olabilir ama milletvekili sayısı iyice düşer.

Şimdi merkez sağdakiler, kırgınlıkları, küskünlükleri bırakıp şapkalarını önlerine koyup düşünmelidirler. Hatta başka bir şapkanın sahibi ile konuşmalıdırlar. ANAP birleşmekten vazgeçip, birkaç kişiyi DP’nin bu akşam listeleri teslim ederken boş bıraktığı yerlerden aday göstererek, hatta hiç aday göstermeden DP'yi desteklediğini açıklayarak seçimden çekilmelidir. Erkan Mumcu’nun son şansı budur. Yoksa seçimlerde 2002 yüzdelerinin yarısını bile bulamadan yok olup gidecektir.

Ne Ağar’ın, ne Mumcu’nun, ne de Yılmaz’ın merkez sağı toparlayacak siyasi yeterliliğe sahip olmadıkları son gelişmelerle kanıtlandı. Seçimlerden sonra hepsi liderlik iddialarını bıraktıklarını açıklamalı ve partinin başına Kesici veya Bayar gibi siyasetçiler geçmelidir.

Gerçekçi olmalıyız, ülkemizin geleceği için merkez sol ve merkez sağın kendilerine çekidüzen vermeleri gerekiyor. Merkez sol ve merkez sağdakiler kişisel çekişmelerle zaman harcayacak lükse sahip değillerdir.

(1) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=43593

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..