Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '08

 
Kategori
Siyaset
 

Seçmen olmanın bürokrasisi

Seçmen olmanın bürokrasisi
 

70 milyonu saymak elbette kolay değildir. Ancak onlar bu işi yapacağız diye soyundularsa ve yapmayı beceremiyorlarsa bunun bir yaptırımı olmalıdır (1).

Eğer 5-6 Milyon seçmen yazılmamışsa bunun hesabı sorulmalıdır. Bu hesabı vermesi gerekenler yazılmayan seçmenleri suçluyorlar. “Bir zahmet gidip yazdırsalardı kendilerini” diyorlar. Seçmen listelerine kendilerini yazdırmayan 5-6 milyon kişi neden yapmamışlardır bu işi. Yapmamışlardır, çünkü seçmen yazılmanın bir bürokrasisi var. İnsanlar bundan korkuyor ve kaçıyor. Oysa seçmen listesinde olunca oy kullanmak çok kolay, oy kullanmanın bürokrasisi yok.

İnsanlar seçmen listesinde yer almak için bir çaba göstermemelidir. Seçmen listelerini hazırlayanlar ülkemizdeki seçme yeterliliğine sahip tüm yurttaşları kaydetmek için çaba göstermelidirler. 22 Temmuz seçimleri için bu çabanın gösterilmediği kesindir. Hiç kimse bir mazeret aramasın.

22 Temmuz için seçmen olarak listelerde yeralanların yüzde 84.4’ü oyunu kullanmıştır. 42, 5 milyon kayıtlı seçmenden 35, 9 milyonu sandığa gitmiştir (2). Seçmen listelerinde olmayan 5-6 milyon seçmen yeterliliğine sahip yurttaş listelerde olsaydı bunların en az 4 milyonu oy kullanırdı. Oy kullanırdı, çünkü ülkemizde oy kullanmak çok kolaydır, insanları korkutacak bir bürokrasisi yoktur.

22 Temmuzda seçmen olabilecek 5-6 milyon kişinin yazılmamış olması şu anda meclis aritmetiğini etkilemiştir. Yazılmış olsalardı oy kullanması olası olan 4 milyon kişi içinde AKP ve MHP gibi radikal partilerin oyu çok azdır. Sistemle ilgili ciddi niyetleri olan radikal partiler, yandaşlarının seçime katılma konusundaki kararlılıklarında emin oldukları için, seçmen listelerinin eksik oluşmasından çıkarları olduğunun bilincindedirler.

ÇOK ÖNEMLİ BİR SORU:

Adrese Dayalı Nüfus Sayımı neden Haziran 2007’de tamamlanmamıştır?

TÜİK’in web sayfasında 28 Kasım 2006 tarihli bir gazete kupürü vardır (3). Bu gazetede sayımın Haziran 2007’de tamamlanacağını söylüyor.

Eğer bu sayım zamanında tamamlansaydı, İstanbul 15 milletvekili daha çok çıkartacaktı (4). Seçmen listelerinin güvenilir olmadığı seçimlerden önce belli olacaktı.

Bu gecikme nedeniyle güncel olmayan sayım sonuçlarına göre yapılan seçimle mecliste oluşan olması gerekenden farklı dağılım ülkemizin geleceğini ilgilendiren anayasal değişiklikler için dengesizlik yaratmıştır.

ÇÖZÜM:

1- Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde olan herkes seçmen olmalıdır. Burada herkesin yaşı var, adresi var. Başka bir bilgiye gerek yok ki. Bu veri bankasından seçmen listesi yapmayı başaramazlarsa bunu açıklamak olanaksızdır.
2- Sağlıklı seçmen listesi oluşturamıyorlarsa seçimlerin hiç seçmen listeleri olmadan yapılması daha sağlıklı olur. Herkes gider boş bulduğu sandıkta kimliği ve TC Kimlik numarasıyla oyunu kullanır.

(1) Melih Aşık’tan çok doğru bir saptama AKP<34.4 (1-2-2008):="">http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=89397

(2) 2007’de seçime katılım 2002’den daha düşük (26-7-2007): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=54063 .

(3) Basında ADNKS: http://www.tuik.gov.tr/jsp/duyuru/adnks/dosya/basin/061128_01.pdf


(4) Yeni nüfuslara göre illerin milletvekili sayıları ne olacak? (21-1-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=87447

Ankara, 3 Şubat 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..