Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '08

 
Kategori
Haber
 

Melih Aşık’tan çok doğru bir saptama: AKP<%34,4

Melih Aşık’tan çok doğru bir saptama: AKP<%34,4
 

Melih Aşık 27 Ocak tarihli Açık Pencere köşesinde 22 Temmuz seçimlerinin seçmen lsayısıyla ilgili bir değerlendirme yapıp. AKP’nin aldığı oyun gerçek yüzdesinin 34, 4 olduğunu yazmış (1).

Melih Aşık 2007 seçimlerinde YSK tarafından hazırlanan seçmen kütüklerinde en az 5 Milyon eksik olduğunu duyurmuş.

Ben de hesapladım:

TÜİK’in 2007 nüfus sayımı sonuçlarına göre 18+ yaş nüfusu 48, 2 milyon dolayında. 22 Temmuz seçimlerinde resmi seçmen sayısı 42, 5 milyondu (2). Bu seçmen sayısına göre seçime katılma oranı %84, 4 olmuş. Oysa gerçek seçmen listesi oluşturulsaydı ve şu anda yazılı olan seçmenler hiç oy kullanmasaydı seçime katılma oranı %74, 4 olurdu. Bu durumda biriler çıkıp, yüksek katılım nedeniyle gereksiz bir şekilde övünmezlerdi.

22 Temmuz seçimlerinin bilgisayar ortamında yapılan seçmen kütüklerine güvenmiştim ve bunu yazmıştım. Demek yanılmışım (2).

Seçmen kütüklerine yazılmamış 5-6 milyon dolayındaki seçmen içinde AKP’ye oy verme olasılığı olanların sayısı çok az olacaktır. Çünkü AKP gibi radikal partilerin seçmeni mutlaka seçmen listesine adını yazdırırır ve sandığa gider.

Melih Aşık yazısında Öymen’in sözlerine yer vermiş:: “CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen seçmen saymanın öyle çok zor iş de olmadığını anlatıyor. Diyor ki:
- Askerlik şubeleri nüfus kütüklerini izler, askerlik çağına gelen tek bir kişiyi atlamazlar. YSK ise 5 milyon kişi atlamış. Olabilir mi? Hayır... Bunda mutlaka kasıt var... YSK durumu izah etmedikçe hakkındaki kuşkuları ortadan kaldıramayacaktır...”

Öymen çok haklı. YSK böyle bir sorumluluğu hissetmeli. Bu konuda bir öneride bulunmuştum. 28 Şubat 2007’de YSK’ya bunu nasıl yapacaklarını anlatmıştım (3):

“MERNİS kullanılarak yeni seçmenler ve yakınları belirleniyor. Bu yakınların adresleri YSK veri bankasından alınıp, kaydı olmayan yeni seçmenler bu adreslere kaydediliyor ve haber veriliyor.

MERNİS ve YSK’daki yazılımcılar bu işi birkaç günde çözerler. Eğer yardım isterlerse kendilerine seve seve yol gösteririm, algoritmalarını hazırlarım, biraz çalışırsam yazılım da yaparım. Yeter ki seçmen yaşı gelen herkes seçimde oy kullanabilsin.”

O zaman henüz TÜİK sayımı tamamlanmamıştı ama elde olan bilgiler yeterdi. Şu anda da bir yıl önce yazdıklarımı yineliyorum. YSK isterse kayıtlı olmayan seçmenlerin adreslerini birkaç içinde TÜİK veri bankasından çıkartır. Hem de o zaman önerdiğim gibi akraba adreslerinden değil, gerçek adreslerinden seçmenleri bulup kaydeder. Yeter ki tam bir seçmen listesi yaratmak istesinler.

Konuyu gündeme taşıdığı için Melih Aşık’a teşekkür ediyorum.

(1) Melih Aşık Açık Pencere (27-1-2008): http://www.milliyet.com/2008/01/27/yazar/asik.html
(2) 2007’ de seçime katılım 2002’ den daha düşük (26-7-2007): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=54063
(3) Yeni seçmenlerin olası adreslerini bulan algoritma (28-2-2007) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=28323

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..