Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '08

 
Kategori
Blog
 

Blogda "Aramızdan Ayrılanlar" köşesi

Blogda "Aramızdan Ayrılanlar" köşesi
 

Uyum Simgem



Süphe ve korku insanın dogasında vardır, ancak asırı olmadıgında, insan psikolojisinde normal kabul ediliyor.

Zaman zaman yaptigin isi denetliyor olmam; senin bilgilerine ve becerilerine güvenemedigim anlamini tasimaz. Hatalarimizla, dogrularimizla; insan niteligini kazanan yaratiklariz biz.
Güvenimi sarsmıs olabilirsin, ama bu sana verdigim degeri azaltmaz.

Hatalarinin bilincinde olup, aynı hatayı tekrarlamamaya özen gösterdigine inanirsam, gözdem olursun.

Hergün bir saniye daha fazla nefes alma cabasiyla geciyor ömrümüz. Elbette birbirimizi üzmek icin olmamalidir.

>>


Madamex rümuzlu bir blog yazari arkadasimiz 12.06.2008 tarihli, saat 01:44 de yazılan blogunda kendi ölüm duyurusu yayinlanmistir.

Sabahin ilk saatlerinde, benim gibi, bloglar arasinda gezinen bir cok insani sasirtani gizemli duyuru ile sok gecirenler oldu. Sokun - saskinligin etkisiyle, akla gelen ilk düsünce ve duygular paylasildi; bu yorumların bir cogu ayni gün sayfada yayina verildi. Sakamı gercek mi celiskisi yasatan blog, aynen söyle:

"Sayın Editörler,
Madamex adı ile yazan kardeşimi maalesef 20 mayıs 2008 tarihinde kaybettik. Üzgünüz.
Onun adını yaşatmak adına yazmaya devam edebilmek isterim. Son isteği de b u idi. Gereğini rica ederim. Saygılarımla."


Okurken, ilk aklima gelen sorular sunlar oldu:

1. "Editörlere hitaben yazilan yazinin blog sayfasinda ne isi var? Hata olabilir belki de olmayabilir... Emin olmadan hüküm yürütme" dedi usum; kafamin arkasindan gelen seslere. "Her zaman oldugu gibi sen yine hosgörü de cömert ol" diye fisildadi...

Ama rahat durmuyor habire fısıldıyor; "sitede, teknik aninda yayindan cekme olanagi sunuyor. Hata ise - yanlis adrese yollanmis ise, blog neden yayindan cekilmedi? "Dur! acele etme! bekle (!) ; sorularina en dogru yanitlari zaman verecektir" dedi, usum. Biraz ikna olur gibi oldu...


Birkac gün sonra seyir defterinde bir arkadasimiz:

"Editör'lere gönderilmek istenirken teknik bilgi yetersizliginden blog olarak gönderilmis" diye, konuya aciklik getirmeye calisti...

E-mail diye blog yazmayı karistirmak inandirici bir tez degil - buna ancak gülünür.

Madem hata idi, hemen özür dileyen bir aciklama yapmasi gerekmez miydi?


2. Ölüm tarihi ve duyuru yazısının tarihine bakiyorum: 23 gün sonra, yani üc hafta kadar sonra yazilmis.
Duyuruyu yazan, madamex'in ablasi imis. Peki, kardesinin ölümünden üc gün sonra gülücüklerle nasil yorum yazabiliyor. Hal böyle olunca, neden ölüm duyurusu önce yazılmadı. Olabilir insanlık hali; gec....

3. Sadece, "Üzgünüz" sözcügü ile gecistirilmesi gizemli algılanıyor.

>>

TV- haberlerinde elektronik ve yazili basinda kisinin ölüm nedenini aciklayan duyurular, okuyanlarin kafasinda olusabilecek sorularin cevabini önceden verir:


Madamex' in ölümü ile ilgili kisa aciklamar bu duyuruda neden yoktu?

Olay sanal ortamda geciyor ancak, sonucta kimligi olan bir insan.

4. Kardesi Zekiye Hanim "Madamex'in adini yasatmak adina yazmaya devam edebilmek..."istiyormus.

Düsüncesine saygi duyulabilir, fakat mantıklı bir tez degil. Kardesi de olsa yazma tarzindan, yorum ve cevaplarindan kisilik farkları anlasilacaktir Buda Madamex''in imajni bozar... gec...

5. Duyuruda kardesi oldugunu yazıyor, fakat isim vermiyor yani imza yok (?) Daha sonra isminin Zekiye oldugu, yine o arkadasimiz tarafindan belirtiliyor.

Yazili iletisim kurallarinda yazının iceriginden sorumlu olan ya da yaziyi yazanın imzasi olmalıdır. "Saygilarimla" sözcügünün altinda isim ve soy isim yazmayi unutmus oldugunu veya önemsememis oldugunu düsünmek zayıf bir ihtimal... Onu da gec...

6. Madamex'in sayfasındaki ölüm duyurusuna yazılan ilk üc yorum dan sadece ikisi yanitladi. Benim yorum yazdigimda üc yorum vardi. Ayni gün onlarca soru ve saskinlik ,üzüntü iceren yorumlar yayina hemen verildi ama cevapsiz birakildi. Merak eden ve üzülenleri kuskudan kurtarmak icin aciklama yapilsaydı doğan tartışmadan dolayı kalpler kirilmazdi... onu da gec...

>>

Alınan ölüm haberlerinin etkisi her insanda farkli reaksiyonla gözlemlenebilir.

Kültür, inanc, gelenek - görenekle alakali olduguna inaniyorum. Gözyasi dökemeden icin icin üzülürken, sogukkanli görünmeye calisan, ya da agitlar yakarak yas tutan, kendini yerden yere vurup desarj olan vb. insanlar vardir; yargilanip yadirganmamalidir.


"Aramizdan ayrilanlar" sayfasinin, Editörler tarafından onaylandigi güne rastlatılmıs olması, süphelerimin ana konusu, yani bu ölüm duyurusu bir saka olabilir, tesadüf olamaz.

Kendini öldü ilan edip, "aramizdan ayrilanlar" listesine adını gececek, arkasindan neler yazildigini bilme merakindan kaynaklaniyor olabilir; saka dahi olsa, insanlarin gurur ve duygulariyla alay etmek demektir.

Eger Madamex gercekten vefat ettiyse, (ama ben inanmıyorum) nur icinde yatsin. Geride kalanlara bassagligi ve sabirlar diliyorum.


Yetersiz ve süphe uyaran açıklamalara benim gibi inanmak istemeyenler var aramizda. Inanmayanlar özgürce ve saygili bicimde düsüncelerini acikladiklarinda, ölene saygisizlik edildigi "hakaret boyutlarina..." cikarildigi ileri sürüldü.

Aslında, bizlere verilen cevaplar rencide edici idi. Usulünce yapilamayan duyuru tatsizliga neden oldu. Zekiye Hanimın, ya da madamex'in özür dilemesi gerekirdi.



Dogmak ölmek biz canlilarin kaderidir, kabullenmekten baska alternatifin olmadiginin bilincindeyiz. Ister istemez ölenin arkasindan duygusallasip üzülemekte cok dogal.


Birbirimizi üzmemeye özen gösteremedigimize inaniyorum.

Iste bunun icin destek verdim "aramizdan ayrilanlar" sayfasının olmasina.

Kirici olmadan tartisabilmenin gayretinde olurken gereginin bilincinde olmalıyız.


Günün birinde bende ölecegim herkes gibi. Mine Hanim vefat etmis falancadan duydum veya ben yakiniyim vb. diye birileri cikip blog yazar veya kendi sayfamda, duyuru yapar veya Editörlere duyuruda bulunarak "aramizdan ayrilanlar" listesine dahil edilmem istenirse, kabul edilmemelidir.

Aksi halde reel ve blog ortaminda yasal sorumluluk altina gireceklerini bilmelidirler.


"Vertrauen ist gut, Kontrolle ist besser" , Güvenmek iyidir kontrol etmek daha iyidir. Bir almanca deyimdir. Her kosulda uygulamakta yarar vardir.

Bu baglamda, resmi - onayli ölüm belgesiyle Editörlere basvuru yapilmalidir. Bu kural, kurumun blog tüzügüne ilave edilmelidir. Ölen vasiyet etmis ise "aramizdan ayrilanlar" listesinde yer verilmelidir.

Gayriresmi güvenilir olmayan haber kaynaklarindan gelen ölüm duyuruları, blog ortaminda dikkate alinmamalidir.

Aramizdan ayrilanlar listesinin uzamamasi, dostluk ve baris adina düsünceler üretebilen nice keyifli yazilar yorumlar ve cevaplarla birlikte olmamiz dilegiyle, hepinize basarilar en derin

sevgi ve saygilarimla.

Mine

28.06.2008


Not: Amacim konuyu tekrar gündeme getirmek degildi ancak bilgisayarimda sürekli sorunlar yasadigim icin nete her zaman rahat giremiyor dum / um. Bu yüzden bugün yayina verebiliyorum. Özellikle yanlis anlasilmaktan cok rahatsiz olurum. Hic kimse hakkinda olumsuz düsünce yükünü tasimak isteedigim icin konuyla ilgili düsüncelerimi acıklama geregi duydum.

 
Toplam blog
: 139
: 4264
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

Yurt dışında yaşıyorum. Spor, yürüyüş vb. bedensel aktiviteleri düzenli uyguluyor - vegan tarzı besl..