Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bodrum mandalinası yağı

Bodrum mandalinası yağı
 

Bodrum mandalinası yağı


“ Aroma “ dediğim zaman çoğu kişinin aklına güzel, hoş, albenisi olan mis kokular gelir. Dilimizde de güzel koku anlamına gelen bu kelimenin bizde yarattığı çağrışımlar doğal olarak etkileyici.  Bildiğiniz gibi aromalar gıda ve kimya sektöründe oldukça sık kullanılıyor. Bunun amacı ise kısaca kokuyu tadı değiştirmek veya kuvvetlendirmek.  Sizlere bunu mesleki dilde anlatsam ve çeşitli terimlerle bahsetsem eminim yazının devamını getirmek istemezdiniz, yazının sonunu getirebilmeniz için böyle kısaca yazmak beni de mutlu ediyor.

Aroma,şudur budur amacı şöyledir derken asıl mevzuya gelebiliriz.  Bildiğimiz gibi doğal, doğala özdeş, yapay gibi farklı aromalar elde ediliyor. Bunlar ise çeşit çeşit piyasada yer alıyor. En sevdiğim ise kuşkusuz mandalina aromasıdır. Nedense bana hep farklı gelir diğerlerinden, biraz daha kendine özgü ,mutluluk veren. Bunların içinden bodrum mandalinası da benim için ilk sıralarda yer alıyor. Bunca zaman bodrum mandalinasından reçel, gazoz, lokum, cips, mandalina suyu yapıldığını duyduk. Şimdi de güzel bir haberle karşı karşıyayız : Mandalina yağı üretimi.

Gıda ve kozmetik sanayiide kullanmak amacıyla üretime başlanmış bile. Bodrum Narenciye Birliği, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Bodrum Ticaret Odası’nın isimlerini  bu gidişle çok daha güzel haberlerle duyacağımızı düşünüyorum. Bu uygulanan prosesler  ciddi bir çalışmayı gerektirir, yağ eldesi amacıyla uygulanacak her işlem önemli bir yere sahip ve dikkat edilmesi gereken bir çok unsur var tabi, sonrasında da belirli analizler yapılması gerekiyor . 100 kilodan fazla mandalina ile yaklaşık 25- 30 gram mandalina yağı üretilebiliyormuş. Tüm bu güzel çalışmalar, ülkemizin ne kadar verimli topraklara sahip olduğunun kanıtı. Hatta sadece verimli olması yetmiyor, böyle düşünceler ve atılımlar sayesinde gıdalarımız değerleniyor, farklı ülkelerde tanınıyor, bizler de gün geçtikçe artan bilincimiz sayesinde daha kaliteli bir yaşam sürecine giriyoruz. 

Projeye öncülük eden kurumlara, zamanında bodrum mandalinasını yücelten ve emek veren kişilere, tüm okuyucularım ve tüketiciler adına ben de teşekkür ediyorum.

Not : “ Yazıyı mandalin diye yazıp en son mandalina diye düzelttim.  “                    

Sağlıkla Kalın!

Gıda Mühendisi – Nermin Özge Bilge

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..