Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '15

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
Okunma Sayısı
2906
 

BÖĞÜRTLEN REÇELİ VE BÖĞÜRTLENİN YARARLARI

BÖĞÜRTLEN REÇELİ VE BÖĞÜRTLENİN YARARLARI
 

görsel netten alıntı


BÖĞÜRTLEN REÇELİ VE BÖĞÜRTLENİN YARARLARI

Bir kır meyvesi olan böğürtlen, Fethiye’deki bahçemde bol miktarda bulunmakta. Arsız bir bitki olduğu için her tarafı sardı. Bahçe demirlerinden dışarıda kol attı gelip geçenler meyvelerini sormadan koparıp yiyorlar.

C vitamini, Potasyum, K vitamini, Omega 3, Omega 6,Potasyum içerir. Bu nedenle kolon kanserine, yaşlanmayı geciktirmeye, tansiyon düşürmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kolesterol seviyesinin azalmasına ve şeker hastalığına karşı iyi gelir.

Bu kadar çok yararı olan Böğürtleni çeşitli şekillerde tüketebiliriz: Örneğin yapraklarını kaynatarak cilt temizlemede, ağız yaralarının iyileştirmesinde, bademcik iltihaplarında gargara yaparak, ayak yorgunluklarının alınmasında, ellerin bakımında kullanabiliriz. Ayrıca kaynatıp şurubunu yapabiliriz.

Her yıl bahçemden topladığım böğürtlenlerden muhakkak reçel yapıyorum, fakat kışa kalmıyor gelen misafirlerimiz çok seviyorlar.

Bugün size böğürtlen reçelinin tarifini vereceğim: Öncelikle böğürtlenlerin taze ve ezik olmamasına dikkat etmek gere. 1 kg böğürtlen yıkanır örselemeden süzgeçte suyu süzülür. 1 kg şekerin yarısı tencereye serilir üzerine böğürtlenler eklenir ve şekerin kalan yarısı üzerine dökülür. 7 saat bekletilir sulanınca ocağa konulur. Önce harlı ateşte karıştırmadan tencereyi sallayarak pişirilir. Sonra tencerenin altı kısılır, köpükleri tahta bir kaşıkla alınır, mümkün olduğu kadar böğürtlenleri ezmemeye dikkat edilir. 25 dakika piştikten sonra içine 3-4 damla limon suyu sıkılır ve 3 dakika daha kaynatılır sonra ocağın altı söndürülür. Soğuyunca kavanozlara yerleştirilir ve iyice soğuyan kavanozların ağzı sıkıca kapatılır. Eyer sulu olmuşsa kavanozlara koymadan tencereyle güneşe konur üzeri tülbentle örtülür toz almaması sağlanır. Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Celebi hocam, ulkede recellerimizi bizim laz kizi ustelik sadece guneste yapardi.Burada ise emin olun bogurtlenin blki 20 cesidi var. Ancak lezzetler hic ayni degil ulkemin o lezzeti yok iclerinde.Sanirim bizim hanimlarin parmaklarindaki lezzet keferede yok.

Newyorker 
 29.08.2015 22:29
Cevap :
Sayın Newyorker! Değerli yorumunuza çok teşekkür ederim.Evet Ülkemizde çeşitli böğürtlen ipleri var ama herkes bilmiyor, zaten bilinenlerin de değerini bilemiyoruz.Selamlar,sevgiler sağlık ve mutluluklar. NAHİDE ÇELEBİ  31.08.2015 13:31
 

Çok teşekkürler Nahide hocam.SEVGİLER.

Şennur Köseli 
 29.08.2015 16:15
Cevap :
Canım keşke koşullar elverişli olsaydı sana ellerimle böğürtlenleri toplasaydım . Teşekkürler selam ve sevgiler.NAHİDE ÇELEBİ  29.08.2015 19:55
 

Canan Karatay meyve yemeyin diyor ama; şeker zararlıymış.

Kerim Korkut 
 29.08.2015 11:59
Cevap :
Kime inanacağımızı biz de şaşırdık.Selam ve sevgiler, teşekkürler.NAHİDE ÇELEBİ  29.08.2015 20:01
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1777
Toplam yorum
: 10867
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 992
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster