Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '15

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

BÖĞÜRTLEN REÇELİ VE BÖĞÜRTLENİN YARARLARI

BÖĞÜRTLEN REÇELİ VE BÖĞÜRTLENİN YARARLARI
 

görsel netten alıntı


BÖĞÜRTLEN REÇELİ VE BÖĞÜRTLENİN YARARLARI

Bir kır meyvesi olan böğürtlen, Fethiye’deki bahçemde bol miktarda bulunmakta. Arsız bir bitki olduğu için her tarafı sardı. Bahçe demirlerinden dışarıda kol attı gelip geçenler meyvelerini sormadan koparıp yiyorlar.

C vitamini, Potasyum, K vitamini, Omega 3, Omega 6,Potasyum içerir. Bu nedenle kolon kanserine, yaşlanmayı geciktirmeye, tansiyon düşürmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kolesterol seviyesinin azalmasına ve şeker hastalığına karşı iyi gelir.

Bu kadar çok yararı olan Böğürtleni çeşitli şekillerde tüketebiliriz: Örneğin yapraklarını kaynatarak cilt temizlemede, ağız yaralarının iyileştirmesinde, bademcik iltihaplarında gargara yaparak, ayak yorgunluklarının alınmasında, ellerin bakımında kullanabiliriz. Ayrıca kaynatıp şurubunu yapabiliriz.

Her yıl bahçemden topladığım böğürtlenlerden muhakkak reçel yapıyorum, fakat kışa kalmıyor gelen misafirlerimiz çok seviyorlar.

Bugün size böğürtlen reçelinin tarifini vereceğim: Öncelikle böğürtlenlerin taze ve ezik olmamasına dikkat etmek gere. 1 kg böğürtlen yıkanır örselemeden süzgeçte suyu süzülür. 1 kg şekerin yarısı tencereye serilir üzerine böğürtlenler eklenir ve şekerin kalan yarısı üzerine dökülür. 7 saat bekletilir sulanınca ocağa konulur. Önce harlı ateşte karıştırmadan tencereyi sallayarak pişirilir. Sonra tencerenin altı kısılır, köpükleri tahta bir kaşıkla alınır, mümkün olduğu kadar böğürtlenleri ezmemeye dikkat edilir. 25 dakika piştikten sonra içine 3-4 damla limon suyu sıkılır ve 3 dakika daha kaynatılır sonra ocağın altı söndürülür. Soğuyunca kavanozlara yerleştirilir ve iyice soğuyan kavanozların ağzı sıkıca kapatılır. Eyer sulu olmuşsa kavanozlara koymadan tencereyle güneşe konur üzeri tülbentle örtülür toz almaması sağlanır. Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..