Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '14

 
Kategori
İzmir
 

Bornova Merkez Pazar yeri

Bornova Merkez Pazar yeri
 

Pazarın son katı otopark olarak kullanılıyor


Bornova'da yaşayanlar için "merkez pazar yeri" yılan hikayesine dönmüştü. Kısaca hatırlamak gerekirse; önce kapalı Pazar yeri yapılması düşünülen arsa üzerinde bulunan mülk sahipleri ile anlaşmazlıklar olmuş, mahkeme süreci ise oldukça uzun bir zaman almıştı. Zaman kaybını en aza indirmek ve elbette 2014 yerel seçimlerinden önce açılışını gerçekleştirmek için inşaatı gece-gündüz yoğun bir çalışma ile kısa sayılabilecek bir sürede bitirilmişti.

Neticede de geçtiğimiz Mart ayında resmi açılışı gerçekleştirildi. Açılış oldu olmasına ama bir türlü faaliyete geçmedi.

Nedenini öğrenmek de mümkün olamadı. Çünkü farklı kaynaklardan farklı sebepler açıklandı. Pazar alanı yeterli değil diyenler oldu, bir markete kiraya verilecek diyenler oldu, spor salonu yapılacak diyenler oldu, pazar başka yere taşınacak diyenler oldu... Gerçek neden her ne ise de fiili açılış, Eylül ayının ortasında yani resmi törenden 6 ay sonra gerçekleşti.

Pazarın Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi'ne kuruluyor oluşunun çeşitli sakıncaları vardı malum. Yolun haftanın iki günü kurulan pazar nedeniyle kapanıyor olması trafik sıkışıklığına neden oluyordu. Yol ortasına açılan ekstra tezgahlar ve dilenciler nedeniyle karşılıklı yürümek imkansız hale geliyordu. Yazın güneşten kışın da yağmurdan ve soğuktan hem satıcılar hem de pazara gelen kişiler sıkıntılar yaşıyordu. Dolayısıyla kapalı bir pazar yeri ihtiyacı aşikardı. Ancak yazılarımı takip edenler; pazar binasının yer seçiminin yanlış olduğunu ve daha uygun bir yer seçimi yapılması gerektiğini yazdığımı hatırlayacaklardır.

Proje açıklandığında, yer altında iki katın olacağı ve otopark olarak kullanılacağı belirtilmişti. Ancak yeterli mi gelmedi bilemiyorum; teras katında (3.kat) pazar esnafının kamyonet ve minibüsleri park halinde duruyorlar pazar süresince (Çarşamba ve Pazar). Açıkçası bodrumda yer alan iki katın otopark olarak kullanılıp kullanılmadığını merak ediyorum.

İkinci kat kıyafet vb. satanlar için ayrılmış. Zemin katta ise sebze-meyve satanlar yer alıyor. Alan dar gelmiş olmalı ki yan tarafta yer alan katlı otoparkın zemin katına da şarkütericiler yerleştirilmiş.

Yani pazar binasının mekansal olarak yeterli olmadığını söyleyenler haklı imiş. Ne kadar üzücü bir durum bu aslında düşünüldüğünde. Plan-projeler bunun için var halbu ki... Pazarcı esnafının ve tezgahların sayısı belli, kaplayacakları alanı hesaplamak için ileri bir matematik bilgisine de gerek yok üstelik. Elimizdeki arsanın alanı da belli olduğuna göre inşaatın başlanmasına karar vermeden önce bu durum daha kağıt üstünde iken anlaşılabilirdi. Plan – projeler tam da bunun için yapılmıyorlar mı? Karşılaşacağınız olası problemlere kağıt üzerinde çözüm bulmak, olmuyorsa başka seçeneklere yönelmek için. Ama bu çağda da demek ki belediye başkanları hala böyle “gecekondu” yapma mantığıyla hareket edebiliyorlarmış… Hem de Türkiye’nin 3.büyük kentinde, hem de “çağdaş” İzmir’de.

Pazar yerinin içinin karmaşık olduğunu gözlemledim. Bunu oraya alış-veriş için gelmiş kişilerin yakınmalarından da işittim. Yani sadece ben böyle düşünmüyorum. Pazarcı esnafının sigara içtiğini görünce binaya girişte sol tarafta oturan zabıtalara bildirdim. O da cezayı Sağlık Bakanlığı yetkilileri yazıyorlar dedi. Mekan belediyenin ama benim sigara içildiğini bildirmek için Sağlık Bakanlığı yetkilisini bulmam gerekiyormuş… Ne güzel değil mi?

Trafik sıkışıklığı da cabası. Kaldırıma ve yol ortasına konulan engeller ne yazık ki bizim halkımızı durdurmaya yetmiyor. Plastik engellerin üzerine aracını çıkarıp koyuyor. Pazarcılar yolun bir şeridini tamamen, diğer şeridini de kısmen kapatarak mal indiriyorlar. Halkımızda olmayan “özdenetim”, yetkililer tarafından yapılmayan “yasal denetim” ile bir araya gelince kaos kaçınılmaz oluyor. Zabıtalar sıkı denetim yapsa, Emniyet Müdürlüğü ile de işbirliği içinde olarak cezai uygulamalar devreye girse, sıkışıklığın önlenmesinde etkili olacağı düşüncesindeyim.

Ayrıca; pazar binasının haftanın 5 günü boş kalmaması, alternatif fonksiyonlar yüklenmesi konusunda da belediye başkanımızın çalışmalar yapması gerekir diye düşünüyorum. O koca bina atıl kalmamalı. 

Merkez Pazar yeri ile ilgili ilk izlenimlerim bunlar. İlerleyen zamanlarda olumluya dönmüş izlenimlerimle de yeni yazılar yazabilmeyi umuyorum.

Sevgiyle kalın.

 
Toplam blog
: 87
: 566
Kayıt tarihi
: 02.12.09
 
 

Çevre Bilimi Uzmanı – Peyzaj Mimarıyım. Yüksek lisansımı çevre sorunları ve biyokütle enerjisi üz..