Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bozuk mu? Değil mi?

Bozuk mu? Değil mi?
 

İş lakırtıya geldiğinde Türkçe’ mizi doğru kullanmak konusunda her kişinin söyleyecek birkaç sözü vardır. Hoş bu sözü sarfedenler de –ki bu gruba şahsım da dahildir- an ve an bu gaflette bulunma olasılığına gebeyiz.

Alışkanlıklarımız dışında, dilimize ters düşen bu hatalı cümleleri genellikle konuşurken kuruyoruz. Çünkü belirli bir eylemi belirli bir süre içerisine sıkıştırma mecburiyetimiz var. Ya bolca vaktimiz olsaydı veya işimiz bu cümleleri kurmak olsaydı ve buna rağmen komik sayılacak düzeyde ciddiyet içeren, alay edercesine sloganlar kullansaydık ne olurdu?

Kocaman bir halkla ilişkiler departmanı ve muhtemelen sloganlardan sorumlu personel veya personeller barındıran –ki doğrusu da bu- çok uluslu bir firma böyle bir gaflette bulunursa ne düşünürsünüz?

Örnek pankartımız aynen şöyle :

“Alışveriş arabaları için bozuk 1 YTL’ nizi danışma yanındaki görevlilerden temin edebilirsiniz”

“ Bozuk para ” deyiminin kağıt olmayan para yani “ madeni para ” anlamına da geldiğini hepimiz biliyoruz fakat “ bozuk 1 YTL ” demek –örneğin- iki adet metal 50 YKR anlamına gelmez mi?

Pankartımızın da “Alışveriş arabaları için metal 1 YTL’nizi danışma yanındaki görevlilerden temin edebilirsiniz” şeklinde olması gerekmez miydi? Yoksa ben mi biraz fazla hassas düşünüyorum?

Çok şey değil istediğim, hatalı konuşuyoruz ve yazıyoruz da… Ama sadece kusurlu icraatlarımızı kocaman pankartlar yapıp insanlarımızın gözlerine sokmasak daha güzel olmaz mı?

 
Toplam blog
: 30
: 4628
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

1968 yılı Ocak ayında Bursa'da doğdum. Çiftçi bir babanın iki erkek çocuğundan biriyim. Askerliğim..