Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '18

 
Kategori
Özel Günler
 

Bu Gün 15 Ekim Beyaz Baston Özgürlük ve Güvenlik Günü

Bu Gün 15 Ekim Beyaz Baston Özgürlük ve Güvenlik Günü
 

Gönüllülerimiz


Görmeyenler son yıllarda eğitim ve iş anlamında büyük kazanımlara eriştiler. Bu kazanımları gölgeleyen bir durum var. Oda erişilebilirlik.

Benim büyük kazanımlarımın olması tabiî ki iyi. Ama evimde her işimi gören ve rahat eden bir görmeyen kapısının dışına çıkınca görmeyen olmaktan engelli olmaya engellenen olmaya başlıyor. Çoğu apartmanlarda ayakkabılar ve ayakabılıklar. Asansörler kabartma işaretlerle ve sesli uyaranlarla donatılmamış. Dışarı çıkınca kaldırımlar masalar sandalyeler arabalar tarafından işgal edilmiş. Belediyeler işgaliye kanunuyla ilgili sadece işgal parası alıp denetimi ihmal ederlerse engelliler yaşlılar hamileler ve bebek arabalılar yollarda yürüyemez. Karşıdan karşıya geçişlerde trafik ışıklarında sesli sinyalizasyonlar takılmış olması gerekir.

Görmeyenler kimsenin yardımı olmadan karşıdan karşıya geçebilmeli. Toplu taşımalarda nereye geldiğimizi ve geleceğimizi belirtir sesli uyarı sistemleri çalışmalı. Toplu taşıma araçlarının tümü engelli erişimine uygun olmalı. Bütün çıkan kitaplara aynı anda ulaşmak istiyoruz. Süreli ve süresiz yayınların e-kitap ve sesli ve braill halde aynı anda ulaşabilmek istiyoruz. Sesli betimleme. Tüm diziler filmler ve sanat eserlerinin görmeyenler için sesli betimlemeli işitme engelliler içinde işaret dili ve alt yazı seçenekleriyle aynı anda ulaşabilmek istiyoruz. Beyaz bastona ödenen para artırılsın. Beyaz bastona yirmi iki lira ödeniyor. Bu ödemenin fazla olmasını istiyoruz. En kullanılabilir beyaz baston seksen liradan üçsüz elli liraya kadar değişiyor. Devlet nasıl farklı ortez ve protezleri ödüyorsa beyaz bastona ödemesini de artırmalı. farkındalık. Toplum beyaz bastonu tanımalı beyaz baston görmeyenlerin işaretlerden faydalanarak yollarda özgürce yürüye bildikleri bir araçtır. Karşıdan gelenlerde beyaz bastonlu birini görünce bu bir görmeyendir diye düşünerek onun üzerine üzerine yürümemeli. Görmeyenler karşıdan karşıya geçerken tüm trafiğin durarak görmeyene geçiş önceliği vermesi gereklidir.Araçlarıyla görmeyenlerin üzerine yürümemesi gerekir. İzinsizce elinden ve kolundan asılmamalı.Görmeyene yardım isteği istemediğini kibarca sormalı. Kendine göre değil de görmeyene göre yol tarifi yapmalı ona ismiyle hitap etmeli. El işaretleriyle yol tarifi bir işe yaramaz bir görmeyenle sohbet ediyorsanız yanından ayrılırken ben yanınızdan ayrılıyorum demeli. Görmeyen biriyle birlikte yaşıyor ve çalışıyorsanız eşyaların yerlerini sürekli değiştirmeyin değişen eşyaların yerini haber verin. Anlamsız sorularla bunaltmayın. Görmeyen sohbet etmek istiyorsa olabilir ama gerekli gereksiz yerli yersiz sorularla bunaltmak doğru değildir.

Derneklerine gelince sizin için ne yapabilirim gibi üstenci bakış açısı doğru değildir birlikte ne yapabiliriz demek gerekir. Bir ilişki ve iletişimden herkes kendine göre bir şeyler öğrenir. Bir engelliyi yolda görünce çok şükür cık cık gibi acındırıcı sözlerde bulunmak inciticidir.

Görmemek bir gerçekliktir. Görmemekten kurtulmak değil onunla birlikte yaşamayı görmeyende çevresi de öğrenmelidir. Bir engelliyle bulunmak tehdit değil fırsattır. Çünkü farklılıklar zenginliktir ve sizler farklı bakış açıları öğrenirsiniz.Görmeyenler ve engelliler engellerinden dolayı değil daha çok dışlanma ön yargılar ve erişilebilirlik gibi toplumun onlara yaşattığı sorunlardan sıkıntılar çekmektedir.Yani sorun bizde değil sizdedir toplum temelli bir rehabilitasyon şarttır.

Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

 

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..