Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '12

 
Kategori
Güncel
 

Bu güne kadar yabancılara ne kadar toprak satıldı?

Bu güne kadar yabancılara ne kadar toprak satıldı?
 

ECDADIMIZ BÖYLE DİYO....


Ülke olarak önce kırmızı et ithal ettik. Baktık olmuyor,  kurbanlık ithal etmeye başladık. Huyunu, suyunu, etinin tadını bilmediğimiz Angusları ithal edip, Kurbanlık olarak piyasaya sürdük. Sonunda Saman ithal ederek, getirdiğimiz Angusları(!) bu samanla besleyip kesime hazırladık. Angus kalmamıştır mı diyorsunuz,  o zaman süt üretimi için ettiğimiz ineklerin hepsi ithal!

8 milyonluk nüfusu ile yıllık 80 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç eden Hollanda’yı gördükçe, biz niye böylesine bir üretimi gerçekleştiremiyoruz diye düşünürken, imdadıma Türkiye Ziraat Odası’nın Başkanı ve odanın hazırladığı rapor yetişti.

Türkiye Ziraatçılar Odası Başkanı İbrahim Yetkin, yabancıya toprak satışında da rekor kırıldığını, 1923’ten 2002’ye kadar 11 milyon metrekare toprak satılan ülkede, bu rakamın 2003-2012 yılları arasında 90 milyon metrekareye çıktığını söyledi.

Yani son on yıllık dönemde satılan toprak miktarı daha önceki 80 yıllık dönemin yaklaşık on katına yakın.

AKP hükümetinin iktidara geldiği günden bugüne tarım arazileri konusunda ciddi bir gerileme yaşanan ülkemizde, tarım dışı kalan topraklar kadar yabancılara satılan toprak rakamları da düşündürücü boyutlara ulaşıyor.

Türkiye Ziraatçılar Odası tarafından hazırlanan rapora göre son 10 yılda tarım dışı kalan arazi büyüklüğü 3.5 milyon hektar. Girdi maliyetleri nedeniyle ekilemeyen topraklar da cabası. 

Türkiye’deki toprakların yıldan yıla eridiğini vurgulayan Türkiye Ziraatçılar Odası, raporunda şu bilgiler yer alıyor.

• 2010 itibarıyla 24 milyon 294 bin hektar tarım alanı bulunuyor. 10 yıl önce bu rakam 27 milyon 856 bin hektar idi. Yani 10 yılda 3.5 milyon hektar tarım arazisi kaybedildi. 

• O tarihte bu toprakların 18.8 milyon hektarı ekiliyordu. 10 yıl sonra ekili toprakların miktarı 16.2 milyon hektara geriledi. 

• 2001 ile Toprak Koruma Yasası’nın çıktığı 2005 arasında amaç dışı kullanıma izin verilen tarım toprağı miktarı, 438 bin 902 hektar. 2005 ile 2010 arasında 402 bin 13 hektar doğrudan 82 bin 417 hektar irtifak hakkı olarak toplam 484 bin 430 hektar. Yani bir azalma değil, artış söz konusu. 

• Birkaç ay önce çıkarılan bir yasa ile yabancı özel veya tüzelkişilere satılabilecek tarım arazisi miktarı 2.5 hektardan 30 hektara çıkarıldı. Bakanlar Kurulu’na bu rakamı iki katına çıkarma yetkisi de tanındı. Bir de karşılıklılık ilkesi kaldırıldı. 

• Bu yasanın ortaya çıkardığı tablo da şöyle: Cumhuriyetin kurulduğu 1923’ten 2002 yılına kadar yabancılara satılan toplam tarım arazisi 11 milyon metrekare. 

• 2003-2012 arasında yabancılara satılan toprak miktarı 90 milyon metrekare. Sadece 2012’de yasanın çıktığı 18 Mayıs’tan kasım ayına kadar satılan tarım topraklarının büyüklüğü yaklaşık 6 milyon metrekare… Yani son on yıllık dönemde satılan toprak miktarı daha önceki yaklaşık 80 yıllık dönemin on katına yakın. 

• 5403 Sayılı Kanun’a göre mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamıyor. Ancak, doğal afet sonrasında geçici yerleşim ihtiyacı, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, ilgili bakanlık tarafından kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri ve bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış plan ve yatırımlar, “alternatif alan bulunmaması ve Toprak Koruma Kurulu’nun uygun görmesi şartıyla” tarım dışı kullanıma tahsis edilebiliyor. 

• Son çıkarılan Büyükşehir Yasası ile 16 bin köyün tüzel kişiliği kaldırılıyor. Dolayısıyla bu köylerin kullanım alanları içinde bulunan tarım toprakları, kıyı alanları, meralar büyükşehir belediyelerinin hazırladığı plan ve yatırımlar uyarınca ya ilgili prosedür izlenerek, başka bir deyişle “kılıfına uydurularak” tarım dışı amaçlarla kullanıma açılacak. 

• Ekilebilir tarım arazilerinin bir bölümü ise çiftçilerimizin son yıllarda girdi maliyetlerindeki artışa karşın üretim fiyatlarının düşük kalmasından kaynaklanan nedenlerle ekilmemekte.

Gördünüz mü, niçin saman, Angus, ithal et ithal ettiğimizi? 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..