Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bu sigara içilmez mi?

Bu sigara içilmez mi?
 

Bu yazım sigara içmeye başlamak üzere olan kişilere ve hali hazırda sigara içenleredir. Eğer bu gruba dahil değilseniz siz gidin sağlıklı bir şeyler yapın boşuna zaman harcamayın.

Evet yine biz bizeyiz, sigara içeni, içmeyen ne anlar değil mi? Onlar hayatında tanışmamış bu zevkle öyle dışarıdan ahkam kesmesi kolay. Bizi önemsediğini söyleyen insanlar, sigara içmememizi istiyorsunuz ya, aklınızca bize yardım ettiğinizi düşünüyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Bizler çok mutluyuz, kimimiz bu sevgiliyle daha çok küçük yaşta tanıştık kimimiz halen tanışma faslındayız . Her kötü günümüzde yanımızda olan kim tabii ki sigara, her iyi günümüzde yanımızda olan kim tabii ki sigara onun dışında her şey yalan. Hepiniz iyi gün dostusunuz ben kötü günümde bir sigara yaksam ne gelir derdim kalır, ne sevgili özlemim, ne de çocuk hasretim. Her şey yalan olur.

Birçoğunuz işte bu sebeplerle içtiniz sigarayı. Kiminiz doktor kesildi başımıza, bana bir şey olmaz diye ama hastanelerde damarları tıkanan ayakların kesildiğinden haberiniz yoktu. Kiminiz gelir derdinden sıkıldık içtik dedi ama bir yandan bir servet yatırıp sigaraya kendi çocuğunuzun boğazına giren lokmadan sıktınız haberiniz yoktu. Kiminiz zararı bana kime ne dedi ama yanındaki körpecik çocukların her nefeste ciğerleri sizden daha fazla zarar gördü haberiniz yoktu. Kiminiz yaşlılığımda içmem gençliğimde bir şey olmaz dediniz, yirmi yaşındaki körpecik gençlerin suratları ihtiyarların suratlarına benzedi haberiniz yoktu. Kiminiz sevgilisini kırdı geçti, gidip özür dileyeceğinize bir sigara içer her şeyi unuturum dediniz, ama hem kendinizi kandırdınız hem de bu sırada siz o sigarayı içerken sevgiliniz çoktan elinizden gitmişti haberiniz yoktu.

Keşke şöyle bir imkan olsaydı da siz sigara içen arkadaşlarımın ruhları bedenlerinden hiç sigara içmemiş olarak çıksaydı ve sizi şöyle dışarıdan bir gözlemleyebilseydi. Sizin için önemli olmayan belki de burnunuz alıştığı için kokusunu alamadığınız teniniz ne kadar iğrenç kokuyor bir bilseniz. Sakın parfüm sıkmayın bu kokunun üzerine, bu koku geçmez işi daha beter edersiniz. Birde geçin karşınıza iki kelam bir şey konuşun durabiliyor musunuz o ağzın karşısında bir bakın, o koku bildiğiniz kokulara benzemez insanın midesini bulandırır. Hele giysileriniz kokusu tarif bile edilmez. Bana inanmıyormusunuz, haklı olabilirsiniz o zaman lütfen çevrenizde size karşı dürüst olduğuna inandığınız kişilere sorun.

Bu sadece işin koku tarafı ya elleriniz ve dişleriniz üzerindeki katran sarısı lekeler onlar ne olacak, geçer mi sanıyorsun yıkamayla yanılıyorsun. Bırakın kendinizi, etrafınızda yaşayanlara, sevdiklerinize, dostlarınıza, ailenize bu zûlümü etmeye hiç hakkınız yok.

Hadi ruhunla birlikte seni bir ameliyat masasına yerleştirelim. Verdik narkozu sana hiçbir şeyden haberin yok ve biz başladık senin vücudunu incelemeye. Öncelikle öksürük dikkatimizi çekmişti herhalde ciğerlerde bir problem olsa gerek diye düşündük, açtık ki ciğerlerini ne görelim zifiri karanlık buralarda bir yerde pırıl pırıl ciğerler olmalıydı ama yok. Herhalde bundan olsa gerek öksürüğün, iki adım atıp tıkanmaların. Sonra ayaklarına geçelim son günlerde bir ağrı sızı vardı açtık baktık ki ayaklarına tıkanmış damarların , çatlamaya başlamış hatta bu çatlamalar deri üzerine çıkmış az kalmış kesilmesine bacağının. Sonra seni dikelim dedik daha fazla vücudunu araştırmaya gücümüz yetmedi sen görmedim dersen şayet internet elinin altında bak bakalım sigarının vücuduna zararlarını senin miğden kaldıracakmı.

Sonra ruhunla senin cebine girdik baktık ki zaten geçim sıkıntısı var, birde yetmiyormuş gibi her gün iki paket sigara için azalan 10 ytl ‘ye yakın para. Bırak geçim sıkıntısını yemek yiyip içeceğine, arkadaşınla sinemaya gideceğine, çocuğuna oyuncak alacağına, eşine bir demet çiçek alacağına sen gitmişsin yine iki paket sigara almışsın, ya gece biterse açıkta kalırsam diye.

Hayat tabii ki senin hayatın eğer yukarıda yazmış olduklarım senin kârına ise ben bir düşmanım. Sen bildiğin gibi yaşamaya içmeye devam et hayat kısa değil mi zaten bir varmış bir yokmuş misali. Düşün ki yıllarını aynı yastıkta geçirdiğin karından, daha sana çok yıllar ihtiyacı olacak gözlerinin içine bakınca her şeyi unuttuğun bebeğinden, kızından, oğlundan, seni doğuran bu yaşlara getiren canını istediğinde gözünü kırpmadan veren sana her daim kötülük gelmesin diye göğsünü siper etmiş annenden, babandan, her başın sıkıştığında gidip dertleştiğin dostundan, sadece birkaç dakikalığına zevk diye içtiğin ölüme tercih ediyorsan yine sen bilirsin kardeşim öl gitsin. Sen en doğrusunu bilirsin.

Aynı zamanda dediğim gibi bu yazı sigara içenler ve içmeyi düşünenler kadar mantığı olup düşünebilenler içindir de. Lütfen hem kendinize hem de sizi sevenlere bu kötülüğü yapmaya bir dur deyin. Yaşınız ne olursa olsun ne kadar süreden beri içerseniz için geç kalmış sayılmazsınız. Kırın o sigara kutularını, söndürün yanan sigaraları. Bu işi ya şimdi yapacaksın yada bir daha asla yapamayacaksın, içinizdeki sizi kandırmaya çalışan hiçbir sese kulak vermeyin.

Kendine güven, sigaraya içmeyen milyonlarca sağlıklı kişi gibi sende yaşayabilirsin yeterki buna inan. Daha ölmediysen her zaman bir geri dönüş vardır.

Haydi sigarasız, sağlıcakla kalın, kendinize iyi davranın.

 
Toplam blog
: 53
: 1670
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

  Merhaba ; Bakmayın böyle yazılar yazdığıma, bilgi okyonusunda bir balık etmem nazarımda. Paylaş..