Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '15

 
Kategori
Spor
 

Bu sporu seveceksiniz...........

Bu sporu seveceksiniz...........
 

Spor yapmayı seviyorum ortak repliğimiz, ancak iş uygulamaya geldiğinde  ne yazık ki hiçbir spor aktivitesinin içinde yokuz, hele yaşlar ilerledikçe aktiviteleri yapan değil seyreden oluyoruz. 

Özellikle işlerin yoğunluğu ve zaman konusunda bir çok bahane buluyoruz. Eğer spor yapıyorsak da son yıllarda moda olan salonlara doluşuyoruz. Böylelikle yaptığımız sporu doğadan salona, temiz havadan solunmuş havaya, topraktan sentetiğe, sosyallikten bireyselliğe doğru taşıyoruz. Hal böyle olunca da yaptığımız spor kalıcı olmamaya başlıyor ve bıkıyoruz.

İşte tam bu noktada hepimize göre bir spor dalından bahsetmek istiyorum.

ORYANTİRİNG

İsmi biraz farklı geldi değil mi emin olun her yaştan insanın zevkle yapabileceği bir spor, peki nedir bu Oryantiring;

Oryantiring(yönbulma, orienteering), harita yardımı ile yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de, genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Çoğu ülkede federasyonlarhalinde örgütlenmiştir ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.[1]

Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere (kontrol noktaları) sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe (kontrol kartı) basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. [1]

 Literatür de bu spor ile ilgili olarak bir çok şey öğrenebilirsiz , bana göre bu sporun avantajları

Yediden yetmişe herkesin yapabileceği bir spor ;

Ailenin tüm fertleri aynı anda spor yapabiliyor. Aynı parkurda kadın, erkek ve her yaş grubu için ayrı yarışma olduğu için ailen le birlikte spor yapma  olanağı sunuyor

Doğada yapılan spor;

Hemen hemen bütün parkurlar ormanlarda  doğanın göbeğinde evet özel parkurlar ile şehir merkezinde  veya kapalı alanlarda da uygulanıyor ama asıl yeri  tabiat

Aktivite şekli ;

Yürüyüş ve koşu karışımı aktivite yapılıyor her yaş için en iyi aktivite şekli ( özel olarak kayak ve bisiklet ile yapılan oryantiring çeşitleri mevcut)

Ekipman ; Yürürken ve ya koşarken ekipman olarak ne kullanıyorsanız aynısını burada kullanacaksınız  harita ve pusula bir çok organizasyonda size sağlanıyor zaten bunları edinmek de çok pahalı değil. Kısacası ekipmanlar her bütçe içinde rahatlıkla değerlendirile bilinir.

Sosyal beceriler kazandıran bireysel veya takım  olarak yarışa bildiğiniz bir spor, amatör olarak sürdüreceğiniz bu sporda isterseniz lisanslı sporcu olma şansınızda mevcut.

Kavramsal faydalar;

Temelde yön bulma ile ilgili bir spordur. Harita okuma, pusula ile açı alma ve takip etmeyi sürekli kullanmak gerekir. Sürekli olarak sporcunun elindeki bilgileri yorumlamasını gerektirir, özellikle haritadan araziye uyarlayarak yorum yapılır. Bireyin kendine güvenini ve inancını besleyip büyütür.

Bu bağlamda çocukların ve gençlerin eğitimlerinde önemli bir araç olarak uygulanabilir. Yine aynı şekilde şirket eğitim toplantılarında önemli araçlardan birisi olabilir.

Aslında bu sporun tarihçesinden tutun, dünyadaki uygulamaları, Türkiye five days yarışları, Türkiye de federasyon ve klüpler vb kısacası çok fazla bilgi mevcut bunların hepsini size aktarmak yerine sizin dikkatinizi çekmek istedim, internet sayfalarında o kadar çok bilgi var ki onları gördükçe ve okudukça bu sporu seveceksiniz………

Bu arada hangi şehirde yaşıyorsanız bir klüp bulun ve faaliyetlerine katılın İstanbul da yaşayan kişiler içinde benim de gittiğim İstanbul orenteering spor kulübü  (İOG) Pazar antremanlarını tavsiye edebilirim ilk kez başlayanlar ve tecrübeliler için ayrı ayrı parkur hazırlıyorlar harita ve pusula desteğinde bulunuyorlar.

Bazı yaralı internet adresleri;

www.oryantiring.org    Türkiye oryantiring federasyonu

www.iog.org.tr/           İstanbul oryantiring spor klübü

 

 

 

Kaynaklar;

.[1]  http://tr.wikipedia.org/wiki/Oryantiring

www.istanbuloryantiring.com 

 
Toplam blog
: 3
: 9238
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Merhaba. 48 yaşındayım. Antalya 'da yaşıyorum. Maden Mühendisiyim ,Gezmeyi yeni deneyimler yaşama..