Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bu yıl Tora Doshı (kaplan yılı)

Bu yıl Tora Doshı (kaplan yılı)
 

YENİ YILA AİT SİMGELERLE YAPILAN ŞEKERLEME


Bu yıl KAPLAN yılı... Nengajo denilen yeni yıl kartlarımız kaplan resimleri ile süslü.

Çin takviminde 12 hayvan bir yılı temsil etmekte on iki yıllık dönüşümle yılın adın adı değişmekte.

Japonca'da NE- USHI TORA - U -TATSU - Mİ -UMA - HİTSUJİ - SARU -TORİ - İNU - İ olarak adlandırılan yıllar Türkçe'ye çevrilirse : FARE - INEK - KAPLAN - TAVŞAN - DRAGON - YILAN - AT - KOYUN - MAYMUN - KUŞ - KÖPEK - DOMUZ (yabani) olarak adlandırılabilir.

Geçen yıl İNEK yılı idi. Bu yıl KAPLAN. Örneğin 1950 yılında doğan birisi KAPLAN yılında doğmuş oluyor. Ben 1955 yılında doğmuşum. KOYUN yılında doğmuş oluyorum. Kızım1989 doğumlu. O YILAN yılında, iki yıl sonra doğan oğlum benimle aynı yıl KOYUN yılında doğmuş oluyor. Eşim ise KÖPEK yılında doğmuş. Benden üç yaş küçüktür kendileri.

Çin, Vietnam, Kore ve Japonya da eskiden beri kullanılan bu takvimin aslı Tibet'e kadar gidiyor. Astroloji ile ilgilenenler kişinin doğduğu yıla göre yorumlarda bulunuyorlar. Japonya'da Maymun yılında doğanlarla Köpek yılında doğanların aralarının bozuk olduğuna olacağına inanıyorlar.

Yine bir inanışa göre HİNOEUMA denilen bir yıl var. 60 yılık dönüşümle gelen bu yılda doğan bayanların kendilerini erkeklerden daha üstün gördüklerine inanılıyor. Bu yılda doğan kadınların çocuk doğurmaktan kaçındıklarına da inanılıyor. Nüfus artışı eksilerde olan bu ülke için iyi bir düşünce olmadığı kanısındayım.

Takvime bakılınca DRAGON dışında hepsi gerçek yaşamda olan hayvanlar. Tarihi gelişimde bir zamanlar KEDİ'nin de olduğu ama sonradan takvimden çıkarıldığı söyleniyor. Ayrıntısını incelemek için zamanım olmadı bağışlayın.

SAYGILARIMLA ...

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..