Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
88
 

Buğday kaynar dibekte dövülürse kısır olur.

Buğday kaynar dibekte dövülürse kısır olur.
 

Fotoğraf İnternet alınıp düzenlenmiştir.


Kazanlarda kaynatılan ardından güneşte kurutulan buğday ne olduğunu anlamadan kendini dibekte dövülürken bulmuş.

Yediği onca tokmaktan sonra adını sorana bulgur demeye başlamış.

Yetmemiş birde elekten geçirilmiş.

Geçe bilene ince, geçemeyene kalın lakapları takılmış.

Kalınları ekabir de ince lakaplısı bir işe yaramaz sanılmış.

Amma ince olanları sarı kızların Halime ziyan olmasın hesabı ile bir güzel haşlamış.

Yanıklarına iyi gelir diye ince kıyım doğradığı yeşil soğanı yanlarına her şeye maydanoz olan bitkiyle birlikte serpiştirmiş.

O çekirdekli bahçe domatesini de kabuğunu sıyırıp ince ince doğrayıp içine katmış.

Zeytinyağı ile parlatmış. Az tuzla tatlandırmış.

Sıcağa alışmış ince bulgurun üşüdüğünü de görünce kırmızıbiberi üstüne örtmüş.

Her zaman çaya çorbaya sıkılan limonu bu kez ekşi olmuş yenmez desinler diye üstüne ilave etmiş.

Bakmış görüntü iyi gideri de var.

Bari saklayayım da kimse görmesin demiş marula sarmış.

Üstüne birde ne olur ne olmaz diye adını da kısır koymuş ki üremeyi engelliyor diye anlaşılsın benden başkası yemesin istemiş.

Siz sarı kızın Halime'nin yaptığını elekten geçemeyenine hani kalın olanına yapar fazladan yeşilbiber de ekler kaynatır bir de limonu da çayda çorbada, marulda salata da kullanmak üzere koymazsanız bu adı sürekli gördüğü eziyetten dolayı değişen buğday olur bu kez sebzeli bulgur pilavı.

Pahalılıkla at başı giden et bulur da onu da ilave ile yaparsanız sebzeli etli bulgur pilavı olur.

Hadi afiyet olsun.

NOT: Fazla yemeyin unutmayın bulgur sıkıştırır.

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Çok severim kısırı, çok eğelenceli bir yazı olmuş:) elinize sağlık..

Selda Çakmak 
 21.12.2015 14:18
Cevap :
Teşekkür ederim. Saygılarımı sunar, sağlık ve mutluluklar dilerim.  21.12.2015 17:45
 

Verimli ve zengin mutfağımız gibi, verimli ve zengin bir yazı... Az sözle çok şey anlatmak! Tebrik ederim. Selâmlar...

İsmail Hakkı CENGİZ 
 14.12.2015 19:55
Cevap :
Sağ olasınız.Saygı ve muhabbetlerimle  15.12.2015 12:32
 

Kıymetli yazarımız Sayın, E Ruhi YALÇIN: Özellikle söylemek istiyorum. Yazının başlığı derin manalı" Buğday kaynar dibekte" Nereden buldunuz bu sözleri? Kısır tarifiniz de güzelin ötesinde beni eskilere götürdünüz hatırladım.Saygılar sunuyorum.Hep sağlığınızı, daima mutluluğunuzu diliyorum.

Mehmet Burakgazi 
 14.12.2015 15:33
Cevap :
Üstadım bilerek araya virgül konmadı. Onayı 3 günü buldu.Başak Hanım'a buradan duyulur. Saygılarımla  14.12.2015 16:20
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 371
Toplam yorum
: 503
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 802
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster