Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '10

 
Kategori
Futbol
 

Bursaspor ve Beşiktaş’ın Avrupa rakipleri ve tur şansları..

Bursaspor ve Beşiktaş’ın Avrupa rakipleri ve tur şansları..
 

Avrupa kulvarında sadece 2 takımımız kaldı. Şimdi hepimiz Bursaspor ve Beşiktaşlıyız.


Bursaspor’un Şampiyonlar Ligi grup maçlarındaki rakipleri Man. United. (İngiltere) G.Rangers (İskoçya) ve Valencia (İspanya) oldu.

Kabul edelim ki Bursasporumuz bu gurubun en zayıf takımıdır. Galatasaray’ı hem de dış sahada yenmiş olması ölçü olamaz. Bu ara Galatasaray’ı herkes yeniyor. Manchester United ve Valencia Türkiye liginde oynasa açık ara şampiyon olabilecek takımlardır. Manchester son anda şampiyonluğu Chelsea’ya kaptırmıştı. Tevez ve Ronaldo’yu kaybetti ama Hernandez, Smalling ve Bebe’yi kadrosuna katarken Rooney hala büyük kozları. Grupta ikinciliği bile büyük sürpriz.

Valencia İspanya liginde 3. geldi ama La Liga belki de Dünyanın en kaliteli ligi. David Villa’yı kaptırmaları büyük handikap fakat takımı Soldado, Feghouli, Costa ve Mehmet Topal ile takviye ettiler. Bursa ancak kendi sahasında puan alabilir ve bir puanı bile asla küçümsememeli.

Glaskow Rancers, İskoçya’nın fark yaparak şampiyon olan takımı. Belki Bursaspor’un aşık atabileceği gruptaki tek takım. İskoçya’da son 2 yılın şampiyonu. İskoç lig ve kupasını ise çok fazla kazanmış.UEFA’da 2008 finalini oynamış. İskoçya liginin düzeyi çok yüksek olmadığı düşünülürse Bursaspor bu takımı ekarte edip 3. olarak UEFA Avrupa ligine devam edebilir. Grupta birinci gelemez, 2.liği büyük sürpris, 3.lüğü ise başarı olacaktır.

UEFA Avrupa Ligi L Grubu'na düşen Beşiktaş'ın rakipleri Porto (Portekiz), Bulgaristan'ın CSKA Sofya takımı ve Rapid Wien (Avusturya) oldu.

Beşiktaş’ın grubundaki Porto grup birinciliğini favorisi. Quaresma eski takımına karşı ter dökmüş olacak. Umarım karizmayı çizdirmez. Tarihinde büyük başarılar bulunan Portekiz ekibi, 1 kez Şampiyon Kulüpler Kupası, Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupası ve Süper Kupa'yı müzesine götürürken, 2 kez de Avrupa-Güney Amerika Kupası'nı kazandı. Halen Portekiz liginde gol yemeden lider. UEFA Avrupa Ligi'ne play-off turunda Belçika temsilcisi Genk ile eşleşen Porto, Genk'i deplasmanda 3-0, kendi sahasında ise 4-2'lik skorlar ile mağlup ederek gruplara kalmaya hak kazanmıştı.. Bu takımın geçen yıl şampiyonluğu Benfica’ya kaptırıp 3. gelmesi ve Şampiyonlar liginden uzak kalması bir sürprizdi.

CSKA Sofya Beşiktaş’a göre zayıf bir takım. Bulgar ekibininin teknik direktörü geçmişte Samsunspor'da forma giyen ve teknik adamlık yapan Makedon Giorgi Jovanovski. 31 lig şampiyonluğunun yanı sıra 10 kez Bulgaristan Kupası'nı kazanmayı başardı. Geçen yılı 2. sırada bitirdi. Beşiktaş ile CSKA Sofya 2006-2007 sezonunda UEFA Kupası 1. Turu'nda karşılaşmıştı. Siyah beyazlılar, İnönü Stadı'nda 2-0 mağlup ederken, deplasmanda uzatmaya giden mücadeleyi de 4-2 kazanmayı başarmış ve bir üst tura yükselmişti.

Rapid Wien Avusturya liginde 32 lig şampiyonluğu, 14 Avusturya kupası ve 3 Süper Kupa sahibi olarak, mazisi itibariyle Avusturya futbolunun en güçlü takımı konumunda. Yeşil beyazlı takımı Peter Pacult çalışıtırıyor. Viyana ekibinin kadrosunda Tanju Kayhan, Yasin Pehlivan ve Veli Kavak adında 3 Türk futbolcu da forma giyiyor. Kadrosunda 6 yabancı barındıran Avusturya Wien 5. haftası tamamlanan ligde 9 puanla 3. sırada yer alıyor. Geçen yıl 10 takımlı ligde 3. gelmiş. Playoff da Aston Villa’yı elemiş.

Ben bir Galatasaraylı olarak Beşiktaş’ın Trabzonsporla birlikte ligin en güçlü kadrosunu oluşturduğu kanısındayım. Beşiktaş’ın Avrupa’da tarihi başarılara imza atması için büyük bir fırsat. Bir kazaya uğramazsa Porto dışındaki rakiplerine içte de dışta da üstünlük kurabilir. Grup ikinciliği normal bir sonuçtur. Gününde olursa Porto’yu da altına alabileceğini ve grup birincisi olabileceğini sanıyorum. Dahası bu Beşiktaş’ın Avrupa’da en az çeyrek final oynayıp, tarihine bir başarı ekleyeceğini düşünmekteyim.

Kısacası, bu rakiplerle takımlarımızın tur şansları beklentim Beşiktaşla tur sevinci, Bursaspor ile UEFA’da devam sevinci yaşamak.

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..