Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Buş’un kankisi Washoe öldü!

Buş’un kankisi Washoe öldü!
 

Corc Dabulyu buş’un kankisi Washoe 42 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Geçtiğimiz Salı akşamı Washington Üniversitesi'nin Ellensburg kampusünde yapılan basın toplantısında Dr. Mary Lee Jensvold, Washoe’nin hayata gözlerini yumduğunu açıkladı.

1965 yılında Afrika’da dünyaya gelen Washoe ile kankası küçük Buş’un 42 yıllık dostlukları nasıl başlamıştı?

Yıl 1976. Küçük Buş henüz 19 yaşında. O yıllarda daKonuşma güçlüğü’nün yanı sıra anlatılanları anlamama, algılama problemleri yaşıyordu...
Bu, yaşamı boyunca devam edecek rahatsızlığı annesi Barbara’yı çok üzülüyordu doğal olarak. “Ne yapmalı, ne etmeli, bu çocuğu nasıl eğitmeli?” diye düşünürken aynı yıl, yani 1976 yılında, George Herbert Walker Bush, başka deyişle küçük buş’un babası, CIA Genel Müdürü oldu.

Afrika’dan getirilen Woshae'ya dil öğretileceğini öğrenen CIA Genel Müdürü, Washington Üniversitesi rektörü’nü arayarak “ Bizim oğlanı da vereyim birlikte öğrensinler, hem o zavallı maymun yaban ellerde yabancılık çekmemiş olur” der. Bunu duyan küçük buş sevincinden MAYMUN DANSI yapmaya başlar ( İlerleyen yıllarda, bu dans ile dünya gündemine güüüümmm diye düşecektir). 1981 yılına kadar çeşitli araştırma merkezlerinde eğitim alan ikili 1981 yılında küçük Buş’un babası George Herbert Walker Bush’un , zamanın ABD Başkanı Ronald Regan’ın yardımcısı olması ile Washington Üniversitesi'nin Ellensburg kampüsünde yerleştirilirler.

Ancak Küçük Buş ödül olarak hiç muz kazanamayıp, tüm muzları Washoe’nin kazanması nedeniyle Washoe'nin elindeki muzları zorla almaya çalışınca eğitim merkezinden atılır. Yale üniversitesine gider ve eğitimini orda almayı sürdürür.

Yaşamının son 27 yılını Washington Üniversitesi'nin Ellensburg kampusü araştırma, geliştirme merkezinde geçiren Washoe 250 sözcük öğrenmeyi başarır...Bu öğrendiği sözcükleri 31 yaşındaki Tatu, 29 yaşındaki Loulis ve 31 yaşındaki Dar isimli şempanzelere de öğretmeyi başarır.

Washoe’nin son eğitim görevlisi, enstitünün başkan yardımcısı Dr. Mary Lee Jensvold, ünlü ve zeki şempanzenin ölümünün ardından yaptığı veda konuşmasında "Washoe bir elçiydi ve biz insanlara doğaya saygı duymamız gerektiği mesajını getirmişti" dedi.

Gazetecilerin bazı sorularını “ O dönemlerde ben yoktum” diyerek geçiştiren Dr. Jesvold, ölen Washoe’nin arkadaşı olan üç şempanzenin onun izinden gittiklerini ve yeni kelimeler öğrendiklerini söyledi.

Şempanzelerin bakıcısı ile görüşen The Free Paper dergisi muhabiri’nin edindiği bilgiye göre Washoe, son yıllarda küçük Buş’a çok kızıyormuş. “Artık” “ Buş” “ Kanka” “Değil” kelimelerini sıkça dile getirdiğini söyleyen bakıcı, Washoe’nin, öğrencisi olan şempazelere “Savaşa hayır” cümlesini bile öğrettiğini ama eski kankasının bunu öğrenememesinden duyduğu üzüntüyü de anlattı. The Free Paper muhabirine bir anektodunu da aktaran bakıcı “Bush’u özlüyor musun? diye sorduğumda, durdu, durdu.. “O” “ Değil” “İnsan” Şempanze” “bile” “olamaz” dediğini söyledi.

Washoe, 12 Kasım’da düzenlenecek tören ile toprağa verilecek. Küçük buş ne zaman?

 
Toplam blog
: 126
: 1276
Kayıt tarihi
: 10.09.06
 
 

48 yıldır yaşıyorum.Gazeteciyim, müzisyenim, babayım... Önce insan ve iyi bir yurttaş olabilme çab..