Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Büyüme Kültür ile Başlar

Büyüme Kültür ile Başlar
 

growth, fail, fast


Son yıllarda, Silikon Vadisi'nde çıkan girişimlerin hızla büyümeleri ve milyar dolar değerlemeler almaları oldukça dikkat çekti.

Bu büyümelerin nasıl olduğunu incelediğimizde hemen hemen hepsinde büyüme takımlarının yer aldığını ve sürekli deneyip hata yapmanın şirketlerin kültürleri haline geldiğini görüyoruz.

Kültürleri böyle olan ve büyümeyi iyi başaran başlıca şirketleri, Otel rezervasyonları yapan Booking, online dizi ve film platformu Netflix ve muzik platformu Spotify olarak sıralayabiliriz.

Bu firmalar çok fazla insan kaynağına sahip olduğu ya da çalışanlarının günde 20 saat çalıştığı için değil, daha verimli oldukları ve boşa iş yapmadıkları için büyüme grafikleri hep yukarıya doğru gitmekte.

Büyüme odaklı bu tarz şirketler, hiçbir fikri test etmeden hayata geçirmiyorlar. Böylece en yüksek maaşı alan kişinin (buna HiPPo-highest paid persons opinion- adını veriyolar) fikri değil yapılan test sonucunda verilerin onayladığı fikirler hayata geçiyor ve boşa iş yapmış olmuyorlar.

Örneğin bir görsel 6-7 farklı versiyonu olmadan yüklenmiyor. Tüm versiyonlar test ediliyor en başarılı sonuç üzerinden devam ediliyor. Yılda bu şekilde binlerce a/b testi yaparak en isabetli kararı vermeye çalışıyorlar.

Test yapma ve hızlı öğrenmeleri şirket kültürlerinde önemli bir yere sahip ve ekiplerin dnalarına işlenmiş durumda. Yaptıkları testlerin sonucu başarısız olduğunda, bu fikri geliştiren kişiler için pasta keserek onları denemeye ve hata yapmaya teşvik ediyorlar. Çünkü elde ettikleri her başarısızlık büyük bir öğrenim ve bunun yanında aslında hayata geçseydi büyük bir para ve zaman kaybı olarak görülüyor.

Silikon vadisi ve dünyayı ele geçiren yeni ama bir o kadar dev teknoloji şirketlerinde durum böyleyken hantallaşan kurumsal yapılarda "hatasızlık" kültürü yüzünden çalışanlar üstlerinde baskı hissediyor ve kimse yeni şeyler deneyemez duruma geliyor ve bu büyümenin ve şirket içi inovasyonun önünü tıkıyor. 

Bu yüzden köklü ve kurumsal yapıların bu dönüşümü önce kültürlerinde daha sonra da stratejilerinde gerçekleştirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde 4-5 kişilik bir ekip olarak başlayan startuplar koskocaman şirketleri yerinden etmeye devam edecek.

Büyük şirketler için hayatta kalmanın diğer bir yolu ise bu güzel günlerinde kendi yatırım fonlarını kurup büyüme kültürüne sahip startuplara yatırım yapmaları olacaktır. 

Peki başarılı bir yatırım yapılırken startuplarda ne gibi kriterlere bakılması gerekir? Bir sonraki yazımda bununla ilgili konulara değineceğim.

Hızlı başarısızlıklar...

 

 
Toplam blog
: 3
: 73
Kayıt tarihi
: 23.05.18
 
 

growthers.co kurucu ortağı. Büyüme ve inovasyon danışmanı ..