Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '08

 
Kategori
Haber
 

Buzdağının görünmeyen daha kaç yüzü var

Buzdağının görünmeyen daha kaç yüzü var
 

Buzdağının görünmeyen daha kaç yüzü var


Bundan bir kaç yıl önce yapılan bir araştırma sonucuna göre Türkiye'de en fazla güvenilen kurum/kişiler sıralamasında 1. sırada ordu çıkmıştı. Hem de %90 ile. Listenin 2.sırasında öğretmenler, 3.sırada doktorlar, .. ve liste bu şekilde uzayıp gidiyordu. Listenin sonunda ise siyasetçiler yer alıyordu.

Bugün buna benzer bir araştırma daha yapılsa, orduya aynı derecede güven duyulmadığı sonucu çıkacağını düşünüyorum. Bunda Egenekon davasının çok önemli bir etkisi var elbette. Çünkü bu dava çerçevesinde gerek soruşturmaya gerek gözaltına alınan ya da tutuklanan isimler arasında çok sayıda ordu kökenli isim var. Örneğin; emekli tuğgeneral Veli Küçük, Ergenekon çetesini kurmak ve yönetmekle suçlanıyor.

Eğer darbenin ne kadar kötü bişey olduğuna ve bir ülkeyi ne duruma düşürebileceğine tanık olduysak 80 darbesinin bariz sorumlularının da soruşturulması gerekmez mi? Darbe şartlarının olgunlaşması için neler yaptıklarını...

Bir kaç yıl önce planlanan bir darbe girişiminin olduğunun gün yüzüne çıkmasıyla, bugünkü Ergenekon davasının fitili de ateşlenmiş oldu. Her ne kadar iddianemede davanın TSK İle ilgili olmadığı söylensede, planlanmış bir darbe nasıl silahlı güç kullanılmadan yapılabilirdi? Burda sözü geçen silahlı güç askeri bir güç... Tabiki burada tüm orduyu suçlamak yersiz ve haksız bir davranış. Ancak iddianemedeye göre TSK içinde yuvalanmış darbe yanlısı isimler de var.

Can Dündar, Susurluk kazasından sonra "Ergenekon" isimli kitabı kaleme almıştı. Kitapta devlet-mafya-siyaset üçgeninde yer alan ilişkiler gün yüzüne çıkartılmaya çalışılmış. Aradan 10 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen bugün hala Ergenekon'dan bahsediliyor. Bu sefer davada gündemde olan isimler daha çok ordu kökenli. Kitapta eski cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in odadan çıkan yaverinin ardından "Asıl devlet bunlar" dediği yazıyor. Yani sözünü ettiği şey aslında derin devlet...

Bugüne kadar pek çok siyasetçi derin devletle yakın ilişkiler içinde olmuştur. Pek çok gazeteci bu konuda onlarca hatta yüzlerce araştırma yapmış, yazılar yazmıştır.

Galiba bugünkü Ergenekon davası pek çok kişinin sonucunu görmeye ömrünün yetmesini istediği bir dava olacak.

 
Toplam blog
: 3
: 380
Kayıt tarihi
: 19.08.07
 
 

Tıp fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim. Ama uzun tıp eğitiminin, uzmanlığı da sayarsak, hala baharındayı..