Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '10

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Çağdaşlık- 1

Çağdaş İnsan

Çağdaş insan örgütlü insandır. Her bir ihtiyaç bir örgütü doğurur. Örgütlere katılmanın temelinde bir ihtiyaç, isteklilik ve gönüllülük yatar. Zaten insanlar sevmedikleri ya da istemedikleri bir işi yapmaya zorlanırlarsa başarısız olurlar. İsteksiz, zoraki oluşturulan örgütlerde başarısızlık olması kadar doğal bir şey yoktur. İsteksizlik başarısızlığı peşinden sürükler. Örgüt insanı işbirliği ihtiyacından doğar. İnsan+amaç+örgüt İnsanlar bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelir ve örgütlenirler.

Örgütler insanlar için vardır, insanlar örgütler için değil. Tek kültürlülüğün hâkim olduğu bir örgütün bu günkü yarışmacı bir toplumda ayakta durması zordur. İnsanın gerek fizyolojik, gerekse sosyo-psikolojik ihtiyaçlarını doyurmada engel olan durumlar çatışma yaratmaktadır. Çatışmayı yönetecek kişinin; sakin, Güler yüzlü, Uzlaşmacı, Güçlü, Gerektiğinde bireysel davasından vazgeçebilen, Hep kazanmayı düşünmeyen özelliklere sahip olmalıdır. Görev aldığımız örgütlerde” öneri kutuları”, “anket çalışmaları”, “serbest konuşma oturumları” gibi etkinliklerin olması örgütün başarısını katlar. Örgütlerde her zaman bir çatışma vardır. Çatışma olmaması normal değildir. Orada yeni bir şey üretilmiyor, enerji yok ve rekabet oluşmamış demektir. Onun için örgütlerde çatışmayı bazen körükleyerek durağanlık ve pasiflikten kurtarmak lazım. Bu etkinliklerde çatışmayı yönetecek olanlar bazen her türlü bireysel amaçlarından vaz geçebilmelidir. Bazen kaybetmeyi göze alabilmelidir. Çünkü siz kaybettikçe karşı tarafı kazanmış olursunuz. İnsanların kendi aralarındaki çatışmanın temelinde sağlıklı iletişim kurulamayışı yatar. İnsanın her şeyi bilmesi mümkün değildir. Bilgi sahibi olmadığımız konularda “araştıralım, danışalım” türü cevaplarla bilgilendirme görevlerimi yerine getirmeli. Örgütte Yer Alanların Yeterlilikleri;
    Teknik Yeterlilik: Bir görevi yerine getirebilmek için kullanılacak yöntemlere, tekniklere, işlemlere ilişkin bilgi ve becerilerdir. İnsancıl Yeterlilikler: insanı insan olarak görüp ona uygun davranma, başkalarını anlama, onları harekete geçirme, bireysel farklılıkları gösterme, birlikte çalışma ve etkin dinleme becerisi, davranışlarının önceden düşünme öngörüsü. Karar Yeterliliği: bir sorunun çözümüne ilişkin belli becerilere sahip olma, sorunun farkına varma, sorun hakkında bilgi toplama, bilgileri düzenleme, tanımlama, uygun çözümler bulma, uygulama ve değerlendirme becerisi.
Örgüt; örme işi anlamında kullanılan bir kelimedir. Günümüzde örgüt örme işleri, ilişkilerin birbirine kenetlenmesi, istenen şeklin oluşturulması anlamındadır. Bir şeylere bağlanma isteği, insan dürtülerinin en temel öğesidir. İnsanı hareket ettiren en önemli dürtüdür. İnsanlar örgütler içerisinde kendi öz benliklerini ortaya koyarlar. İnsanlar bir örgüte ihtiyaçlarını karşılamak için girerler. Bu ihtiyaçlar; Para, Prestij, Güvenliğini sağlama, Beğeni kazanma, Özdeşlik kurma, Statü ve güç elde etme, Kendini gerçekleştirme ve ya ispatlama, Kendini değerli görme, Doyum sağlama biçiminde olur. Çağdaş insan kendisini dönüştürerek, değerler ve düşünceler üreterek örgütle ilişkisini sürdürür. Çağdaşlaşmanın ölçütlerinden biride örgütlülüktür. Eğitimli insan çağdaş insan, çağdaş insan örgütlü insandır. Örgütlülük demek inançlılık demektir. İnanç olmadan hiçbir dava hedefine varmaz. Bir şeyi yapmak içinde sevgi ve merak olmalıdır. Demokrasi onu her koşul ve bilinçle yaşatma kararlılığına erişmiş kişilerin güvencesi ile ayakta durur. Bu özellikte ki insanlar da ancak eğitim yolu ile kazanılır.
 
Toplam blog
: 154
: 861
Kayıt tarihi
: 25.01.10
 
 

Rize nin Çamlıhemşin ilçesinde doğdum. 1969 yılında ilkokul,1972 yılında ortaokul,1975 yılınd..