Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '17

 
Kategori
Deneme
 

Cahil insanın özellikleri; hangi söz ve davranışlar kişinin cahil olduğunu gösterir?

Cahil insanın özellikleri; hangi söz ve davranışlar kişinin cahil olduğunu gösterir?
 

“Sen de cahil olabilirsin” dediler, bombanın pimini çektiler ve bana bu yazıyı yazdırdılar; yani bir nevi cahil olmadığımı ispat edeceğim!

Ben cahil değilim; çünkü bilmediğime bilmiyorum diyorum. Ancak son zamanlarda bu da tartışılıyor; çünkü herkes her konuda yorum yapabilirmiş ve yorum yaptığı konuyu bilmesi gerekmezmiş.

Sonuç: Yorum ve düşünce aktarımı cahillik konusuna girmez.

Yani istediğiniz yorumu yapar istediğiniz düşünceyi savunursunuz yine de cahil olmazsınız, ne söylerseniz söyleyin bu konuda cahil diyemez, rahat olun.

Aslında sözle cehalet olmaz; çünkü insanların gevezelik etme, boş konuşma hakları vardır. Cehaleti yönlendiğiniz (yönlendirdiğiniz) ya da yaptığınız davranış belirler. Ama fikir ve söylemleriniz o yolda yürüyeceğiniz izlenimi veriyorsa bu da cehalete ölçüdür.

Ben saçma sapan konuşur ama söylediklerimi yapmam. Bu, cahil değil, boş konuşan biridir.

Bilmeyene değil yanlış bilene ve bildiğine de doğruymuş gibi ısrar edene cahil denir. Ancak burada da küçük bir ayrıntı var. Yanlış bilir doğru sanır, normal bir şey. Ancak yanlış olduğu söylendiği halde acaba deyip araştırmak yerine başka Saiklerin de etkisiyle ısrar ederse bu cehalettir. Araştırdı baktı yine doğru olarak gördü buna “düşüncesinde ısrar etmek” denir ki düşüncede ısrar cehalet değildir.

Eskiden bilmeyen insanlara cahil deniyordu. Bilmesi gerekiyor ve öğrenme imkânı da varsa kusura bakmasın bana göre yine cahil. Ama şimdi çoban Versay sarayında sofra adabını bilmiyorsa cahil olmaz.

Bilmesi gerekiyorsa dedik, nedir o; örneğin “güneş doğudan doğar”, bunu bilmeyen herkes (bilecek yaşta ve durumda olmak şartıyla)cahildir. Nijerya’nın başkenti? Hiçbir şekilde şunu bilmiyor bunu bilmiyor diyerek insanlara cahil diyemezsiniz. Çünkü bilmek zorunda değilim. Kaç yaşında olduğunu bilmeyen kimse olur mu(çocuk ya da hasta falan değilse).

Sonuç: Bilmesi gerekiyor ve öğrenme imkânı da var bilmiyorsa cahil.

Bir şeyin doğruluğunu yanlışlığını araştırmadan, başka saiklerin etkisiyle düşüncesinde ısrar edip o yönde eylem ve davranışta bulunan kimse bilgisi, mevkii, tahsili ne olursa olsun cahildir.

Kendisini sadece bir fikir ya da inanca adayan, diğer fikir ve inançları karşısına alıp onlarla mücadele eden kimse eğer fikri ve davranışı bir güneş gibi insanlığın %76 ve üzeri tarafından kabul görüyorsa eyvallah, değilse cahildir.

Yanlışta ısrar etmek cehalettir; ister başka nedenlerle olsun ister korktuğun için olsun.

İnsanların bilmediği ya da eleştireceği şekilde konuşmak, davranmak, inanma şekilleri ve hayat tarzları geliştirmek cehalet değildir, “İnsanlar elbise giyiyorlar ama ben çıplak gezmek istiyorum” bu, cehalet değildir. Çünkü tercihler cehalet kapsamına girmez.

Düşmanlık cehalet değildir, amaçsız ve mantıksız düşmanlık cehalettir. “Parasını almak için öldürdüm” bu, cehalet değil. “Ölünce cesedinin nasıl olacağını merak ettim” Zır cahil!

Belli bir amaca yönelik (amaç ne olursa olsun) ve mantıklı olmak şartıyla isteklerle cehaletin hiçbir ilgisi yoktur. Bu kapsamda her türlü isteğinizi söylersiniz ve kimse size cahil diyemez.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..