Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '10

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Çalışan memurlar ne kadar asgari geçim indirimi alacaklar?

Çalışan memurlar ne kadar asgari geçim indirimi alacaklar?
 

Bildiğiniz gibi yeni asgari ücretin yürürlüğe giriş tarihi1 Ocak 2011… 

Yeni asgari ücretimiz brüt 796, 5 lira… Net 629, 96 lira… 

Asgari ücretle ilgili zaten bir yazı yazmıştınız, bu neyin nesi diyen olabilir, asgari ücret belirlenirken, asgari ücretin belirleyicileri geniş düşünmek zorundalar. Nedeni de düşük maaş alan memurların, çocuk sayılarına göre, asgari geçim indiriminden yararlanmaları! Asgari geçim indiriminin de bir yerlerde asgari ücretle ilgisi var. 

Şöyle bir ilgi var. Sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan asgari geçim indirimindeki en az tutar, yılbaşından sonra, 54, 67 liradan 59, 73 liraya yükselecek. 

Bu şekilde bekâr bir işçi ya da memurun ücretinden yeni yılda her ay 5, 06 lira daha az vergi kesilecek ve söz konusu memur ve işçi ücretinde katsayı ya da yeni yıl zammı dışında, bu tutarda bir iyileşme sağlanacak. 

Evli ve eşi çalışmayan bir işçi ya da memurun asgari geçim indirim tutarı da, 65, 61 liradan 71, 68 liraya çıkacak. Yeni asgari ücret, bu durumdaki bir ücretliye de ayda 6, 07 lira asgari geçim indirimi zammı olarak yansıyacak. 

Eşi çalışmayan, 1 çocuklu işçi veya memurun asgari geçim indirimi tutarı ise 73, 81 lira yerine 80, 64 lira olacak. Söz konusu rakam, eşlerin çalışmaması kaydıyla 2 çocuklular için 82, 01 liradan 89, 60 liraya, 3 çocuklular için 87, 48 liradan 95, 58 liraya, 4 çocuklular için de 92, 95 liradan 101, 55 liraya yükselecek. 

Bu durumda 1 çocuklu ücretliler 6, 83 lira, 2 çocuklular 7, 59 lira, 3 çocuklular 8, 1 lira, 4 çocuklular da 8, 6 lira daha az gelir vergisi ödeyecek. Böylece, çocuk sayısına göre, çalışanların maaşlarında 5, 06 lira ile 8, 6 lira arasında artış meydana gelecek. 

Çalışanlarımız bu nedenle yaşadılar! Asgari geçim indiriminden alacakları farkı bozdurup bozdurup harcasalar bitiremezler(!) 

Asgari geçim indiriminde emekli maaşı alanlar da, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul ediliyor. Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar, sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dâhil oluyor. 

Çalışanların asgari geçim indiriminin hesabında Ocak-Haziran dönemindeki brüt asgari ücret baz alınıyor. Yılın ikinci yarısındaki asgari ücret zammı hesaba dâhil edilmiyor. 

Yeni bir yılın arifesinde, böylesine komik bir konuya değinmeyi gerçekten istemezdim. Ancak, yaratılan ekonomik mucizeden kimin ne kadar pay aldığı çok önemli! 

Açılım, saçılım, ileri demokrasi, barış özgürlük, çift dil, çift bayrak, özerklik gibi konularla halkı meşgul edenler, ihracatın yüzde 6 civarındaki artışına karşılık, ithalattaki yüzde 35 lik artışı çok güzel saklıyorlar. Hele hele üç çocukta ısrar edenler, bu asgari geçim indirimini görünce ne diyecek acaba? 

Çocuk sayısı en az beşe olsun mu? 

Önümüzdeki yeni yılın, herkese iş, aş, özgürlük, demokrasi, barış, sağlık, mutluluk ve refah getirmesi dileklerimle. 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..