Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

E. Kurmay Yarbay Mustafa Kemal Öztürk

http://blog.milliyet.com.tr/emeklibirsubay

24 Ağustos '06

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Çavuşdan Genelkurmay Başkanı olur mu?

Çavuşdan Genelkurmay Başkanı olur mu?
 

İsmimize bakıp da, bu yazımızı bir "Uzman" değerlendirmesi olarak algılamayın.

Sizler gibi, günlük olayları takip eden, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım.

Bugünün ilk sayfa haberlerinden biri, orman yangınlarından sonra, Silahlı Kuvvetlerle ilgili: Yeni bir düzen geliyor.

Ordu sayısı ikiye iniyor. Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlıkları Genelkurmay'ın çatısı altına alınıyor...

Sanki biraz Amerika modeli. Aklıma da yatmadı değil. Bir şartla...

Bu değisiklikler "Savaşma kabiliyeti daha yüksek" bir Silahli Kuvvetler için mi yapiliyor, yoksa Kara Kuvvetleri'nin her konuda "Tek Yetkili" olma arzusudan mı kaynaklanıyor?

"Askerlik bu emir demiri keser." desek de, alınan kararlar Silahli Kuvvetler'de ki profosyonel asker çoğunluğunun aklına yatmıyor, profosyonel askerlerimiz kendileri için bu meslek de gelecek göremiyorlarsa, uygulama da çarpık çurpuk oluveriyor...

Bir ornekle açıklayalım:

Orduya "Uzman Cavuş" olarak ayağını atan genç bir asker, tüm niteliklere sahip olduğuna inansa bile, "ben de gün gelecek Genelkurmay Başkanı olacağım!" diyemez. Kendisini Silahli Kuvvetler'in uvey evladı gibi görür. Birçokları gibi tur değişikliklerle de ya ilgilenmez, ya da olumsuz tavır takınır.

Genelkurmay Başkanlığı yalnız karacı subayların, Korgeneral ve Orgeneral olmak yalnız Kurmay Subayların hakkı olursa, aşağı da görev yapanların ufukları daraldıkça daralır...

Geçtiğimiz dönem Amerika'nın Genelkurmay Başkanı havacı bir Orgeneral'di. Şu anda da, bir Deniz Piyade Subayı. Biz de, benim bildiğim kadarı ile, bir Deniz Piyade Subayı, Kurmay bile olsa, Orgeneral (Amiral) olamaz! Neden?

Şimdiye kadar, Jandarma sınıfından yetişmiş Jandarma Genel Komutanı bilmiyorum!

Bu yıl da Kara Kuvvetleri'nden bir Orgeneral Jandarma Genel Komutanlığı'na atandı... Halbuki Jandarma Subaylarımız da Kara Harp Okulu mezunudur. Kara Kuvvetleri'nin sınıf okullarına giderler. Ayrıca (İlave olarak) Jandarma Okulu'nu bitirirler. Kurmay olurlar. General olurlar... Orgeneral olup, içinden yetiştikleri teşkilatlarının başına geçemezler!

Silahlı Kuvvetler'e adımını atan genç bir Uzman Erbaş, belirlenmiş standartlara ulaşabilirse, Kuvvet Komutani olabileceğini düşünebilir mi?

Amerika'yı örnek alıyorsak, bunun da örneği var. Birkaç dönem önce ki Deniz Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetlerine "er" olarak başlamış, Oramiral olmuştu...

Yeni duzen kurulurken, özellikle, ulkemizde yaşanan "doğal tehditler" in dikkate alındığını da umut ediyoruz.

 
Toplam blog
: 798
: 2506
Kayıt tarihi
: 25.07.06
 
 

Harp Okulu 1974 mezunuyum. 1983'de Kurmay Subay olarak mezun oldum. 1987 yılında Silahlı Kuvv..