Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '06

 
Kategori
Opera / Bale
 

Cecilia mucizesi

Cecilia mucizesi
 

O tam bir İtalyan: Coşkulu, hayat dolu, heyecanlı, sıcak kanlı ve herşeyden önemlisi güzel sesli. İnsan onu dinlerken kendini Akdeniz sahillerinde ya da Venedik’in dar sokaklarında hissedebiliyor rahatlıkla. Opera sanatını sıkıcı bulup burun kıvıranlarda bile hayranlık uyandırabilecek bir sese sahip. Dalgalı saçları ve güleç yüzüyle sahneye adımını atar atmaz salonu aydınlatan o prensesin adı ise Cecilia Bartoli.

Kıyısından köşesinden Klasik müzik ve opera sanatıyla ilgilenen herkesin tanıdığı mucizevi mezzo-soprano Cecilia Bartoli; kesinlikle günümüzün en popüler opera sanatçılarından biri. Tüm dünya da tanınan ve sevilen bir ses sanatçısı olmasının etkisi onun çıkardığı albümlerin sayısından ve satış rakamlarından da anlaşılabiliyor. Dünyanın her köşesinde verdiği konserlerle dinleyicilerinin sayısını gün geçtikçe katladığına da eminim. Ülkemizde de rahatlıkla bulunabilen albümlerinin en ünlüleri; Mozart, Vivaldi ve Salieri albümleriyle Opera sanatının ilk doğduğu dönemlerde yazılmış olan Aryantikleri yani “Antik Aryaları” yorumladığı albümler.

Ben aşağı yukarı on yıldır Cecilia Bartoli’nin güzel sesinden ve yorumundan haberdarım ve çevremdeki birçok kişinin de onu keşfetmesine vesile olduğum için mutlu olduğumu söyleyebilirim. Belki basından takip edenleriniz olmuştur: Cecilia Bartoli bu yıl temmuz ayında İstanbul’a geldi ve Aya İrini’de üç tane konser verdi. Hatta İstanbul’a geldiğinde ani besin zehirlenmesi rahatsızlığı geçirdiği için konserlerinden birini daha geç bir tarihe ertelemek zorunda kalmıştı. Sonuçta “geç olsun güç olmasın” sözünün kerametini doğrularcasına konserlerini verdi, İstanbul dinleyicisinin kulaklarında hoş bir seda bırakarak ayrıldı Türkiye’den. Ama onu dinlemek isteyenler için albümleri müzik marketlerde dinleyicilerini beklemeye devam ediyor. Eğer içinizde ben opera sevmem sıkılırım diyenleriniz varsa birde Cecilia’nın sesinden dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Normalde fazla kıvrak ve ajiliteli olmayan mezzo-soprano sesine sahip olmasına rağmen neredeyse bir kolaratür soprano kadar kıvrak olan sesini, insanın kulağında kadife yumuşaklığında bir tat bırakan söyleşini eminim çok seveceksiniz. İtalyan genlerinden gelen sıcak kanlılığını ve coşkusunu da unutmamak lazım tabii.

Cecilia Bartoli bir diva ama insanda ulaşılmazlık hissi bırakan divalardan değil. Akdenizli ve İtalyan ruhunu söyleyişinde, mimiklerinde ve sesinin her tınısında yakalayabileceğiniz çok ama çok iyi bir opera solisti.

Blog resmi: http://www.resmusica.com/aff_articles.php3?num_art=1657

 
Toplam blog
: 130
: 5076
Kayıt tarihi
: 08.08.06
 
 

Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümü mezunuyum. Şu anda Marmara Üniversitesi ..