Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '21

 
Kategori
Tarih
 

CEM SULTAN'ın AŞK Hikayesi

Cem Sultan''ın acı ve mihnet dolu uzun sürgün yıllarında yaşanan bir aşk olayı, yüreğini bir nebze olsun ferahlatacaktı. Hikayesi aşağıdadır.

Zizim Cem Sultanın frengistandaki adıdır. 5 yıl yaşamaya zorunlu kaldığı mekan Zizim towers Castle, adına yapılmış bir kaledir. Tiber nehri kıyısında Bourganeuf ortaçağ sitesinin göbeğinde, 5 katlı,  duvarları 2.80 mt. kalınlığında hisarla çevrilidir. Fransız  yazar Guy Allard 1673 yılında yazdığı eserinde Osmanlı tahtının varisi olarak bakılan  Cem Sultan'ın sürgün yıllarından (1483-1485) hayatının bir bölümünü romanlaştırarak tüm Avrupa'nın ilgisini çekmiştir. Konu Sasanega Baronu Jaques'in kızı Helene olan aşkıdır.

Gözlem altında tutulduğu bir gün, Sultan maiyeti ile beraber ava çıkar. Dinlenmek için atından indiği  bir yerde, bir atlı yaklaşır. Önce onu şövalye zanneder, kendisini ısrarlı bakışlarla süzen atlının uzun saçlı güzel bir kadın olduğunu farkeder. Sultan selam verir ve konuşmak ister. Atından inmeyen kadın geri döner ve uzaklaşır.

Cem Sultan, kibarlığı, zerafeti, giyimi, yakışıklılığı ve kültürüyle Fransız kadınlarının gözdesiydi. Bütün dikkatleri üzerinde topluyor, sempatik ve esrarengiz yaşam öyküsüyle kaba Türk imajını silyordu.

Cem Sultan ve Guy de Blanchefart ile satranç oynarken misafirler gelir. Gelenler Jean Sasanege ve kız kardeşi Helene'dir. Bakışırlar ve birbirlerini hatırlarlar. Kız tebessüm ederek ayrılır. Ev sahibi Guy kızın, yeğeni ve Baron'un  kızı olduğunu söyler.

Helene güzelliği sebebiyle Truvalı Helen'e atfen ''Güzel Helen'' olarak anılır. Cem,Guy'la Baronun şatosunu ziyaret etmeye başlar. Bir müddet sonra aşkları şiddetlenir. Gizlice bir çok kez buluşurlar. Hasretliklerini mektuplarla devam ettirirler.

Bir gün Helen  artık bi daha buluşamayacaklarını çünkü babasının kendisini bir asilzade ile evlendireceğini söyler ve düğününe davet eder. Sultan önce bunu kabul edemez fakat başka biryol yoktur. Helen karnında Cem'in çocuğunu taşıdığını söyler. Son kez sarılır ve gözyaşlarıyla vedalaşırlar.

Düğüne davet edilen Cem Sultan, gitmezse dikkat çekeceğinden, kısa bir süreliğine de olsa son kez aşığını görür ve muhteşem bir elmas kolye hediye eder. 

Bir müddet sonra Sultan'ı başka bir şehre naklederler. Ama 'Prens Zizim ve Güzel Helen' hikayesi dillerden dillere dolaşır, efsane olur. 

Bu aşk Vakıat-ı Sultan Cem'de şöyle anlatılır.

''Sultan Cemi Sasunaja nam bir hisara getürdiler  andan ol hisar beğünün

Bir mahbube La-nazire kızı var idi merhum ile muakaşa vakı olup,....''

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..