Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '19

 
Kategori
Sinema
 

Cem Yılmaz, Cem Yılmaz Değildi

Eskiden ailece Bursa'dan İstanbul'a dedemin evine ziyarete  giderken, önce Yalova'ya giderdik ardından yalova'dan gemi ile kartal'a ordanda trenle göztepe giderdik. Gemi ile giderken gemide beyaz gömlekle elinde tepsi  ile  içecekler  satan garsonlar  vardı. Hiç unutmam garson içecekleri satmaya çalışırken hem bağırır hem gazoz açacağını tepsiye vurur  satmaya çalışırdı.  

Cem Yılmaz, Türk sinema salonu geleneğimize uygun  "iki film birden"  consepti ile iki film ile salonlara geri döndü. "2 arada" filmi aynı benim çocukluğumdaki gemi garsonunun hayatını traji komik bir dille anlatıyor. İlk defa bir filmde Cem Yılmaz cem Cem Yılmaz. Evet itiraf ediyorum "2 arada" filmini seyrederken ilk sahnelerde Cem Yılmazı aradım belki bu bir şartlı refleksti ama bulamayınca filmin ritmine kapıldım. Gerçekten etkileyici bir filmdi.

İlk film bence drama olacak bir film konusundan bahsedeyim. Vapurun sahibinin değişmesi sonucu, çalışanlarla mülakat yapan geminin yeni sahibinin muhasebecisi çalışan  herkesle konuşur. Bu konuşmalar akıl almaz hale gelir. Film karmaşık bir hale gelir filmin sonu düzgün bir zemine oturmasa da Cem Yılmaz'ın oyunculuğu büyük aşama kaydetmiş. Bence filmin en iyi tarafı gemide geçmesi ve o dönemi hissetirmesi.

İkinci filme "Kaçamak" standart bir grup arkadaşın evlerine yalan söyleyerek, kaçamak yapmak için şehir dışında bir otele yerleşmeleri ve filmin sonu gene uzay macerasına bağlanır.

Kadro; Cem Yılmaz, Can Yılmaz, Zafer Algöz, Özkan Uğur ve çukur dizisinde oynayan Necip Memili  var. Sanat ve Oyunculuklar tartışılmaz ama senaryo zayıf geldi.

Önce kara mizah nedir? Onu anlayalım; ingilizce adı ile "Dark humor" komedi türünün en alt türüdür. Her konuyu üzücü veya dramatik olmasına bakmadan ele alır. Kara mizah temelinde ironi ve hiciv vardır. Ölüm, hastalık ve savaş gibi durumları ele alır saygısızlık ile mizah arasında ince bir çizgisi vardır.

Gelelim filme, cem yılmaz 2 arada güzel bir filmdi ama senaryoyu sağlam bir zemine oturtamamış, filmin sonu yoktu film akıcı ve didaktik ama drama desen değil biraz komedi var ama geridönüş uykuya bağlanmış. Senaryoyu, hikayeyi kurtarmanın en kolay yolu flashback'tir, ama bence daha çok karışmış.

 İkinci film"kaçamak" a gelince amerikan filmlerindeki gibi arkadaşlar avdan kaçamak tatile giderler olaylar karışık ve film uzaya kadar gider, amerikalıların konuşmasını  komediye bağlamak istemişler olmamış.

Bence bu filmlerde Cem Yılmaz markasını satıyor. Gerçi gişeden de belli. Ne güldürerüyor, ne düşündüren filmler olmuş. Ama gene de gülmeye hasret kalmamak için en azından büyük bir emek var ortada ocak ayında yeni filmlerini bekliyorum. Cem Yılmaz'ın, Zafer Algöz, Ozan Güven, Cem Davran ve Uraz Kaygılaroğlu'nun oyunculukları muhteşemdi. İyi seyirler.

 

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..