Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Cemal Safi ve Aşk…

Cemal Safi ve Aşk…
 

15/02/2012

Sevgi emek ister. Deriz. Bu söz sadece sözden ibaret değildir. Hiçbir şey emek harcanmadan ortaya çıkmıyor. Bir işi yapmak, bitirmek, bir sınavı geçmek, uğrunda yürüdüğünüz bir konuda yol kat etmek içinde, emek, zaman harcamanız, dahasıgönül vermeniz gerekir. Şimdilerde, sevgililerde yaşanan karmaşa belki de bir kalbe birden çok kişiyi sığdırma arzusu. Hoşlanmanın aşk zannedilmesi ve tenin duygudan yoksun olması belki de.

Her şeyin daha güzeli, daha iyisi, daha ulaşılmazı olabilir ama size emek veren insana saygıda kusur etmemeniz, onu sevgiyle donatmanız sizin kişiliğinizi yansıtır. Bunun tersini yapmanız da sadece karakterinizi ortaya koyar. Şair Cemal Safi, bir şiirinde bunu muhteşem bir şekilde dile getirmiş.

Sen benim gözümde bir rivayettin
İlk değil alçağı yüksek görüşüm
Sanma ki sen bana ihanet ettin
O senin aslına rücu edişin…

*                                                        *                                                                *

Sevgililer gününü, özü sevgiden geçtiği için önemseyen Dünya Yaşlılık Derneği ve İLESAM yine bir ilke imza atarak böyle bir organizasyonu alnının akıyla, bir sürü uğraş ve koşturmacaların ardından sanatseverleri şiir ve müzik dolu bir gecede buluşturdu.

Program, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın açılış konuşmasıyla başladı.İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız,ardından da DYD Kurucu Başkanı Umut Çınar’ın konuşmalarıyla devam etti.

Aşkın, sevginin hasını bilmek, yaşamak için yürek gerekir hem de mangal gibi bir yürek…Ayşe Egesoy’la bu sefer evimizde gibi samimi, esprili bir sohbete üstat Cemal Safi’nin şiirleri eşlik etti.

Her şiirin bir hikâyesi vardır. Bu hikâyenin şiirde can bulması için sevgi dolu bir yüreğin çırpınışlarının iniş çıkışlarının duygu yoluyla dile gelmesi gerekir.Türkçeyi en güzel ve doğru bir şekilde kullanan şair “Ya evde yoksan” adlı şiirinin hikâyesini bakın nasıl anlattı bu muhteşem gecede: Sağanak yağmurlu bir günde soframı kurmuş, büromda oturuyor dışarıyı seyrediyordum. Bardaktan boşalırcasına yağmur yağıyordu dışarıda. Hemen karşımda sırılsıklam olmuş,yağmura aldırmadan etrafı meraklı gözlerle seyreden bir adam gördüm.

Üstü başıperişan olmuş, kapılara, pencerelere bakıyor, gözleri bir şeyler arıyor gibiydi. Belki bir adres soracaktı, belki sevgilisinin evini arıyordu. Caddede bulunan evleri meraklı gözlerle tek tek süzerek kayboldu gözden. Oturdum ve o adamın hikâyesini yazmaya başladım.

Aşkınla ne garip hallere düştüm.
Her şeyim tamam da bir sendin noksan,
Yağmur taş demeden yollara düştüm.
İçim ürperiyor, ya evde yoksan .

Elbisem gündelik, pabucum delik,
Haberin olsa da sobayı yaksan.
Yağmur iliğime geçti üstelik,
İçim ürperiyor, ya evde yoksan…

*                                                           *                                                    *

Ünlü şarkıcı Hakan Taşıyan sürpriz bir şekilde sahneye çıkarak işte bu şiiri seslendirdi. DYD Dostlar korosu geceye farklıbir renk kattı. Üstadın şiirleri notalarda, can bularak gönüllere aktı. Şiir yazmak nakış gibidir. O duygu seliyle bin şekle girer bir sürü duyguyu peşpeşe yaşar ve yorgun düşersiniz. Has bir şiirse okuduğunuz şiir bunu size anlatır her haliyle. Aşk ve sevginin en tepe noktası ise yaratana olan aşkta gizlidir. İşte Cemal Safi, bu duygu yoğunluğunu en üst seviyelerde yaşayan, yaşatan şairlerimizdendir. “Tek hece”şiiri aşk denizinde hülyalara daldırırken kendinden geçirdi dinleyenleri.

Var mı beni içinizde tanıyan
Yaşanmadan çözülmeyen sır benim
Kalmasa da şöhretimi duymayan
Kimliğimi tarif etmek zor benim…

Sevgililer günü, bir güne özgü değil kuşkusuz. Belki de sevdiğiniz kişi gününüzü bu özel günde kutlamadı yine de üzülmeyin.Sevgi bir güne kilitli değil ki, o her gün yaşayıp, yaşatılırsa anlamlıdır.

 

e-mail:belginturan@gmail.com 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..