Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Cemreler

Cemreler
 

Şubat sonu ile Mart başında cemrelerin düştüğü söylenir. Bugüne kadar gören var mı, bilmiyorum. Ama çocukluğumdan beri bir cemre hadisesi hep konuşulmuştur ve konuşulmaya da devam edilecektir. Sanırım yarın son cemre toprağa düşecek. Günün anısına cemrelerden bahsetmek istedim ve google'dan bilgi almak istedim. Fakat nereye girsem hep aynı bilgiler karşıma çıktı, açık söylemek gerekirse sıkıldım ve bir ara vazgeçmek istedim. Sonunda niyeti bozmadan İTÜ sözlükten alıntılar yapmaya karar verdim. İşte size cemre için seçmeler:

1. havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan baharın müjdecisi ilahi olgu...

3. "kor halinde ateş" anlamına gelen bu hede, 27 şubatta suya, 6 martta ise toprağa düşer.

düzeltme: artık yıllarda toprağa düşme tarihi 5 mart olmaktadır

4. arapça kökenli olan bu kelime, şubat ayında birer hafta aralıklarla önce havada, sonra suda ve en son karada oluştuğuna inanılan sıcaklık yükselişini temsil eder.

5. ilkbaharın müjdecisi sıcaklığın artmasıdır...

7. çaylak bir gazeteci (muhabir olabilir) üzerinde "yarın cemre düşecek, git resmini çek de gel haber yapacaz ilk sayfadan" diye muziplik yapma amacıyla kullanılmıştır.

garip çocuk da daha gazeteye girişinin ilk haftasında süper haber kapacağım diyerekten gün boyunca bir yerde ağaç olur.

yanılmıyorsam gazetenin tercüman (kapanan tercüman, halkın hakkın tercümanı değil) olması gerekiyor.

12. bazen insanın yüreğine düşer cemre, o kara kıştan bir anda uyandırıverir kalbi. çiçekler açar dört bir yanda, güneş hem kalbi ısıtır hem de bedeni...

cemre bir müjdedir doğaya, bu yüzden ayrılamaz buluyorum onla kendimi. benim ismimin manası müjde çünkü. cemre işte, bir müjde. ruha bahar, belki de kara kışın ortasında toprağı delen kardelen..

cemre işte, bir bütün, insan ruhunu uyandıran hem doğaya hem de size iyi gelen..

cemre, tüm yaşamımı değiştiren..

19. cemrenin kelime anlamı; 'kor halindeki ateş'tir. ilkbahar başlamadan önce birer hafta aralıklarla havaya, suya ve toprağa düştüğüne ve onları ısıttığına inanılır.

(19-20 şubat) birinci cemrenin havaya, (26-27 şubat) ikincisinin suya, (5-6 mart) üçüncü cemrenin toprağa düştüğüne ve yedi günlük aralıklarla buraları ısıttıklarına inanılırdı. cemrelerin düşüş sıralamasında önce hava ısınıyormuş gibi görünse de hava doğrudan güneş ışınları ile ısınmaz.
meteorolojik olarak ısınma sıralaması toprak - hava- su şeklindedir. cemre her ne kadar folklorik bir inanış olsa da, cemreler arasındaki günlerde hava sıcaklığında az da olsa düşüşler yaşansa da, özellikle marmara bölgesine ait istatistiklere göre, cemre tarihlerinde yüzde 80'e varan oranda ısınma meydana gelmektedir. cemreler türk dünyasının kültür ve edebiyatına da konu olmuşlardır. örneğin, divan şairlerinin cemre zamanları, baharın yaklaşması dolayısıyla önemli kişiler için yazdıkları övgü şiirlerine 'cemreviye' denilirdi.

Birde eski Türk'lerle ilgili bilgi nedir ? diye sordum. İşte cevap:

"Eski Türklerde de cemre gökyüzünde yaşayan yakışıklı bir delikanlı olarak düşünülürmüş. Cemre adındaki bu delikanlı bir gün dünyayı merak etmiş ve yaklaşmış. Havaya düşmüş, bu sırada gördüğü bir kıza aşık olmuş, yaklaşmak isterken suya düşmüş, yıkanmış, temizlenmiş, daha sonra karada sevgilisine kavuşmuş. Bu aşk, yeryüzüne bereket ve sıcaklık getirmiş. Ayrıca eski Türk inancında üçüncü cemre günü lodosla poyrazın kavga ettiğine de inanılıyor, poyraz galip gelirse bahar geç geliyor, lodos zafer kazanırsa da baharın daha erken gelmesi bekleniyor."

Neticede cemre zamanı, kışın bitişi baharın başlangıcını müjdeleyen bir dönemi temsil ediyor. Baharın gelmesi yeni umutları, güzel yaz günleri müjdelediği için yaşayan bizleri motive etmekte. Önemli olan da bu değil mi? Motive olmak.

Bütün güzellikler sizinle olsun.....

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..