Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '14

 
Kategori
Siyaset
 

Ceyhan'da bir CHP fotoğrafı

Ceyhan'da bir CHP fotoğrafı
 

Yerel seçimlarde Ceyhan'da CHP fotoğrafı


Ceyhan’da CHP’nin yerel seçimi kazanmasını mucizelere bırakan adımlar atmak, özelde CHP’ye bir ömür veren halk sevdalılarına, genelde Ceyhan’a haksızlık olur.

Atatürk’ün öncülüğünde hayat bulan Cumhuriyet Halk Partisi’ni değerlendirme ve yorumdan uzak Ceyhan’da iktidar olmasına mesafe koymak ve günlük hatır için koca altı çınara biçilen ömrü yarınları görmeden bugünden heba olmasına lütfen ‘Göz göre göre göz yumulmalı. Aksi halde bir daha uyanmak yılları alır. Rica minnet için Kuayyı Milliye ruhu taşıyan Cumhuriyet Halk Paritisi’nin tabanı, budanan koca çınarın Ceyhan’da yeniden boy göstermesi, günbe gün, anbe an, ama yerel ama genel seçimlerde Ceyhan Sokaklarını, Mahallelerini, köylerini, semtlerini birey, ahali hasbihallerinde nefes nefese tüm dolulara rağmen CHP şemsiyesi altında maksadın hasıl olması için başarılı olmak emek bir o kadar da zaman alır.

Belki de CHP yelpazesinde bir ömür tüketen, parti bayrağını şahikalarda dalgalandıran Cumhuriyet Halk Partisi’ne hayatlarını adayan yeni ömürleri Ceyhan’da yıllarca zuhur etmesini sabırla beklemek gerekecek. Mart ayında CHP bayrağını yere düşürmeden, heves uğruna başkalarına kaptırmayan, başta da belirtildiği üzereAtaürk’ün halka hizmet algısını ve CHP belediyeciliğinin günlük rica minnetlere binaen özde değil, sözde CHP diyenlerle hayal ürünü olmaması Tüm Cumhuriyet halk parili veCeyhanlılar’ın tartışmasız hakkıdır. Aksini düşünmek, CHP’yi seçim maratonunda başlamadan kaybetmeye mahkum etmektir açıkçası…     

Kulislerde ismi geçen Cumhuriyet Halk Partisi’nden Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olan Orman eski Bakanı Arif Sezer, siyasetle saltanatın karıştırlmaması gereken seçim arefesindeki şu hassas dönemde medyaya da yansıyan açıklamlarda bakın ne demiş?

CHP’den Adana Büyükşehir belediye başkan aday adayı olan ancak seçilmeyen Arif Sezer, rotayı Ceyhan’a mı çevirdi? CHP kulislerinde Sezer’in Ekim ayında düzenlediği toplantıda sarf ettiği ağır sözleri konuşuluyor. 19.01.2014

Cumhuriyet Halk Partisi’nden Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olan Orman eski Bakanı Arif Sezer, büyükşehire aday olmayınca rotayı Ceyhan’a çevirdiği ileri sürülüyor. CHP kulislerinde ve kamuoyu gündeminde ise Arif Sezer’in Ekim ayında Ceyhan ilçe teşkilatında düzenlediği basın açıklaması konuşuluyor. Eşi Filiz Sezer’in Ceyhan Belediye Başkan Adaylığı için isminin telafüz edildiğinden rahatsız olduğunu düzenlediği toplantıda dile getiren Sezer, yaptığı sert açıklama ile ne eşinin ne de kendisinin Ceyhan Belediyesi’ne aday olmayacağını söylemişti.

Kaldıki bakın özne değil, tarihe de ışık tutan nesnel objektif veriler gösteriyor ki, Ceyhan genelini kapsayacak olan yerel seçimlerde oy oranlarına göre AKP’nin 12 Haziran 2011 genel seçimde 31 bin 514, Cumhuriyet Halk Partisi 25 bin 41, Barış ve Demokrasi Partisi’nin desteklediği bağımsız aday Murat BOZLAK 9 BİN 49, DSP ise sadce 220 oy alabildi. AKP ile Cumhuriyet Halk Partisi arasındaki oy farkı 6473 (6 bin 473) oy. Çok değil, 3 yıl önce yapılan genel seçimin medyaya da yansıyan sonuçlarına göre bugün Ceyhan genelini kapsayan yerel seçim olsa en az 6 bin 473 oy ek olarak CHP’nin fazla alması gerekir. Kulislerde adı geçen Arif Sezer’in aday olması halinde bu farkı kapatmak hayalden öte gitmiyor. Zira, BDP’Nin destekleiği bağımsız aday Murat BOZLAK 9 bin 49 oy almıştı. BDP tabanın duruşu aşikar. Arif Sezer BDP’nin oy potansiyelinden büyük dilimini alması, sçim zaferini mucizelere bırakmak gibi olasılığı düşük beklentilerle başlamadan seçimi peşinen kaybetmekten farksız olduğunu medyaya da yansıyan seçim sonuçları destekliyor. Aşağıda belirildiği üzere 2009 yerel seçimlerinde Ceyhan’da Demokratik Toplum Partisi 7468 oy alırken, Arif Sezeri bakan koltuğuna oturtan DSP yalnızca  300 oy alabildi. Medyaya da yansıyan rakamlarla soruyorum CHP bayrağı yarınlara düşmeden, kaptırılmadan kendisini bakan yapan partisinin aldığı 300 oyu da alarak mı   en az 6 bin 473 farkını kapatabilecek mi Arif Sezer? Üstelik kulislerde geçen konuşmalarda Arif Sezer’in Adaylık için ricanın CHP’den, Genel Başkan Kemal Kılıçtaroğlu’dan geldiğini ifade etmesi partililerrin kulağına gelen duyumlar arasında. İleri sürülen yakışıksız tavır bir yana dursun. Seçim sonuçları CHP bayrağını seçimlerde nasıl zaferle dalgalandırdığını bariz bir şekilde hitap ediyor.

İçede Ak Parti’nin adayı Ceyhan’da MHP’li Belediye Başkan’ın yardımcılığını da yapan Alemdar Öztürk. BDP tabanın, taban tabana zıt olduğu bir isim. BDP tabanı soğuk baktığı bir ismin kazanmaması yönünde bir siyaset izleyeceği kuvvetle muhtemel.

Kulislerde adı geçen ve Cuhhuriyet Halk Partisi Ceyhan Belediye Başkan Aday adayı olan Mehmet Şerif, BDP tabanının sıcak baktığı bir isim. İlçede 1989 seçimini kazanarak SHP’den belediye başkanı olması CHP AKP farkını kapatmak için BDP  tabanından 7 binlik oyu alabilecek potansiyele sahip tek aday adayı olarak görünüyor. Fazla söze ne hacet. Seçim sonuçları CHP belediyeciliğini ilçeye kazandırmanın yegane alternatifini bu şartlar altında CHP bayrağı altında neredeyse bir ömür tüketen Mehmet Şerif Yiğit’i gösteriyor. Yiğit yıllarca Ceyhan’da gönül verdiği Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yaptı. Rica ve minnetlerle CHP bayrağını başlamadan düşürebilcek, kaybedecek ve kaptırabilecek isimlere yetki vermek, seçimi bugünden kaybetmek anlamı taşıyor. Söz konusu farkın kapanması için CHP belediyeciliğini Özelde Ceyhan’da Genelde Türkiye ve Dünyada tanıtma fırsatının, medyaya da yansıyan seçim sonuçları rakamlarının aşikar olarak desteklediği Mehmet Şerif Yiğit Olarak görünüyor.   

Adana ilinin Ceyhan ilçesine ait 12 Haziran 2011 genel seçim sonuçları aşağıda listelenmektedir. Partilerin Adana ili Ceyhan ilçesindeki oy dağılımı:

Seçmen Katılım Oranı:% 86.76

Parti

Oy Sayısı

Oy Oranı (%)

AKP - Adalet ve Kalkınma Partisi

31514

35.09

     

CHP - Cumhuriyet Halk Partisi

25041

27.88

     

MHP - Milliyetçi Hareket Partisi

20763

23.12

     

MURAT BOZLAK (Barış ve Demokrasi Partisi'den Adana milletvekili)

9049

10.07

     

DSP - Demokratik Sol Parti

220

0.24

     

DYP - Doğru Yol Partisi

174

0.19

     

 

CEYHAN 29 MART 2009 YEREL SEÇİM SONUÇLARI 

 

 

 

 

Oy Oranı

Toplam Oy

1.

 

MHP- Milliyetçi Hareket Partisi

39,9

21.474

2.

 

AK PARTİ- Adalet ve Kalkınma Partisi

35,6

19.156

3.

 

DTP- Demokratik Toplum Partisi

13,9

7.468

4.

 

CHP- Cumhuriyet Halk Partisi

8,3

4.456

5.

 

SP- Saadet Partisi

0,7

380

7.

 

DSP- Demokratik Sol Parti

0,6

300

Seçim sonuçları CHP’nin Ceyhan’da kazanmak için en kuvvetli adayın Mehmet Şerif Yiğit’İn olduğunu gösteriyor. Bu bir yorum, değerlendirmeden öte beyaz sayfalara konuşan rakamlarla yansıyan gerçek.

HASAN DAYAN

 
Toplam blog
: 9
: 361
Kayıt tarihi
: 09.11.11
 
 

Ülkemizin güzel şehri olan Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'nde, 9 Şubat 1983'te dünyaya geldi. 5 yaşın..