Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '12

 
Kategori
Siyaset
 

CHP kimin olacak; Alevilerin mi Sünnilerin mi?

CHP kimin olacak; Alevilerin mi Sünnilerin mi?
 

Deniz Baykal, CHP'ye genel başkan olduğunda parti içerisine yerleşmiş Alevileri temizlemekle başlamıştı işe...Bunu yaparken, Sünni Müslümanlığın terminolojini de kullanarak CHP'nin Sünniler nezdindeki itibarını kurtarmak istemişti.

CHP'nin Sünniliğiden ne anlamalıyız, bu ayrı bir tartışma konusu olmakla beraber, şu günlerde başlayan Kurultay süreci, CHP içindeki Alevi-Sünni çekişmesini su yüzüne çıkaracak gibi gözüküyor. Böyle söylüyorum çünkü bu çekişme "Anıtkabir kardeşliği" çerçevesinde su altında tutulmaya çalışılıyorsa da özgül ağırlığı sudan hafif olan her cisim gibi su yüzüne çıkması kaçınılmaz gözüküyor.

Muhalif kanat denilen Sünniler (Daha doğrusu Alevi olmayanlar) CHP'nin yeni düzeninin ABD tarafından kurgulandığını iddia ediyorlar. Bu da, Ergenekon davaları sürecinde ABD'nin ulusalcı iddiaların aksine Ergenekoncular yanında yer aldığını gösteriyor; çünkü yeni lider Kemal Kılıçdaroğlu'nun iktidar olursa ilk işinin Ergenekoncuları kurtarmak olduğunu defalarca ağzından duyduk.

Hadi Amerika'yı bir yana bırakalım, CHP içindeki Sünniler (bunlara statükocular da deniyor) bugün yapılan kurultayın hukuk dışı olduğunu iddia ediyorlar ve yarınki kurultayda hesaplaşmayı planlıyorlar. Esasen, CHP içindeki bu kutuplaşmanın kaç kurultayla bir sonuca ereceğini bilen yok.

CHP'nin Tek Parti döneminde dayak zoruyla kurulan ittifak artık bozulacağa berziyor. Her ne kadar Alevi lider Kemal Kılıçdaroğlu pek o tellerden vurmuyorsa da işin aslı değişmiyor. CHP bugün Alevilerin yönetiminde bulunuyor ve CHP'nin "Soylu Sünni"leri partilerini kaptırmak istemiyorlar.

Bunların başında da, Hacca gitmek isteyen yaşlı bir CHP'li ye, "Oraya gidersen Muhammed seni bırakmaz, ne işin var..." diyen Önder Sav bulunuyor. Yani, Alevilere karşı mücadele eden "Sünni" aslında oldukça "Sun'i bir Sünni"...Ama farketmez, mücadele mücadeledir ve bu tür mücadelelerde her yol mübahtır.

Birileri diyecek ki, ortada Sünnilikten bahseden mi var ki bunları uyduruyorsun?...Doğrudur, şimdilik Sünnilik dillendirilmiyor...Her iki tarafta, Anıtkabire gidip oradan işaret almak istiyor. Eğer, işaret Kemal Kılıçdaroğluna gelirse, işte o zaman Sünnilik dillendirilecek...Şimdilik gereği yok, diye düşünülüyor olmalı...

Esasen CHP, bu bölünmeyi yaşayacak...Bugün değilse yarın; hatta yarından da yakın!...Aleviler Dersim'de aldıkları dersten sonra sığındıkları CHP'ye sahip olabilirlerse rejimin gücüne de ortak olmuş olacaklar...Değilse, daha önceki başarısız denemelerinden birini yapıp bir Alevi partisi kuracaklar...

Her ne hal olursa olsun, CHP içinde bu iki eğilim bir arada yürüyemeyecek...Eğer, Alevi olmayanlar biraz Sünni olsalardı çoktan bu kavganın adı, açıktan açığa Alevilik-Sünnilik olurdu..Ama, dediğim gibi CHP'nin Sünnilerinin Sünniliği de oldukça tartışmalıdır. Onlar da bunu bildikleri için, Bu Atatürk'ün partisidir ve biz daha fazla Atatürkçüyüz, öyleyse parti bizim hakkımızdır, iddiasında bulunuyorlar.

Öyle ama Aleviler de sizden aşağı Atatürkçü mü ki...Türkiyedeki siyasal Aleviler, Hz.Ali'den başlayan, Hacı Bektaş Veli ile süren, Pir Sultan Abdal'dan sonra Atatürk'le evrimini tamamlayan bir yolun yolcularıdır. Yani, onlar da soylu Atatürkçüler kadar Atatürkçüdürler...

Ortada ne sosyal var ne demokrasi var; kavga bu minval üzere giden bir "post kavgası"dır.

Posta oturan CHP'nin dedesi olacaktır, vesselam!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..