Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '10

 
Kategori
Siyaset
 

CHP'li Şanlı'dan Mersin Limanı fiyat tarifesine tepki...

CHP'li Şanlı'dan Mersin Limanı fiyat tarifesine tepki...
 

CHP Mersin İl Başkanı Şanlı,Liman Fiat tarifesine tepki gösterdi.


Mersin Limanı, TCDD tarafından işletilirken gereksinim duyduğu teknolojik yenilenme ve yeni yatırımlar yapılmamıştır. Ayrıca politik müdahaleler ile Mersin Limanını verimli çalıştırmayan AKP iktidarı, Mersin Limanının özelleştirilmesine kılıf yaratmış ve Mersin Limanı, Özelleştirme İdaresi tarafından Mersin Uluslararası Liman İşletmesi A.Ş. (MIP A.Ş.)’ye 36 yıllık işletme hakkı verilmesi yöntemiyle 755 milyon dolara özelleştirilmiştir.

Mersin Limanı stratejik konumu ile ülkemizin en önemli limanıdır. Hem bölgeden yapılan ihracatların yükleme limanı hem de transit ticaretin önemli bir aktarma yeridir. Böyle bir limanı özelleştirirken hizmetlerin ücret tarifesi değişiklikleri ve denetiminde boşluk bırakılmıştır. MIP de bu boşluktan yararlanarak Limandan yararlanan tüm kesimlerin temsilcilerini rahatsız edecek bir uygulama yapmıştır.

Dün Mersin Limanının özelleştirilmesine olumlu bakanlar, bugün gelinen bu durumdan rahatsız olmaya başlamışlardır. MIP AŞ dün limanda taşeron yanında çalıştırdığı işçileri üzmüş bu gün ise Ülke ekonomisine büyük katkıları olan liman kullanıcılarını ve sektör temsilcilerini üzmeye başlamıştır.

Mersin Limanının devri sırasında imzalanan sözleşmede 3 yıl liman hizmetlerine ait tarifelere zam yapılmayacağı ifade edilmesine rağmen yine sözleşmede yer alan Üretici Fiyat Endeksi ile Dolar/TL paritesi arasında oluşan fark, yani doların değer kaybetmesi nedeniyle Liman hizmetlerine ait tarifeler 15 Nisan 2008 de yüzde 10 oranın da arttırılmıştır.

MIP A.Ş. 11 Mayıs 2010 tarihinde 3 yıllık sürenin dolmasını fırsat bilerek liman hizmetlerine ait yeni ücret tarifelerini 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe koymuştur. Ancak Fiyatlar en az hizmet alınan kalemlerde azaltılırken en çok hizmet alınan kalemlerde ise çok arttırılmıştır Tarifelerde herhangi bir değişikliğin en az 3 ay önce kullanıcılara duyurulması uluslararası teamül gereğidir. MIP A.Ş. yeni hizmet tarifeleri ve yürürlülük tarihi ile ilgili Mersin limanından yaralanan kullanıcıların üyesi olduğu MDTO, MTSO, MTB, AKİB ve Gümrük Müşavirleri Derneği ile hiçbir görüşme yapmadan ve TCDD’nin de uyarılarını da dikkate almadan liman yeni hizmet tarifesi yayınlaması, Mersin Limanından yararlanan kullanıcıları ciddi sıkıntıya düşürmüştür. Mersin Limanından yararlanan tüm kesimleri ciddi maliyet artışı ile karşı karşıya bırakmıştır.

Bölge ve ülke limanlarının hizmet tarifeleri göz önüne alınmadan, re’sen uygulamaya konulan yeni hizmet tarifeleri ile Mersin Limanından yapılacak ihracat, ithalat ve transit ticaret de maliyetler artacaktır. Mersin ekonomisi ve buna bağlı olarak da Türkiye ekonomisi olumsuz etkilenecektir. Dünyada yaşanan ve Türkiye’yi de etkileyen ekonomik kriz nedeniyle ülke ve bölge limanlarında fiyat indirimi yapılırken, MIP AŞ nin fiyat artışı sonucunda ulusal çıkarlarımız ve ülke ekonomisi zarar görecektir.

MIP AŞ nin en kısa sürede Liman kullanıcılarının görüş ve önerilerini dikkate almaya, Mersin Limanını, Limandan hizmet alanlar aleyhine, bir başka ifadeyle de kendi lehine tekel oluşturacak nitelikte hizmet tarifelerindeki ücret artışlarını geri almaya, Mersin Limanının ihtiyaç duyduğu yatırımları gerçekleştirmeye ve Limanda hizmet üreten ve taşeron firmalarda çalışan işçilerin sorunlarını da çözmeye davet ediyoruz.

CHP si ulusal sanayimizi yabancılaştıran, kamu işletmelerini kapatmaya götüren, kamu mallarının yağmalanmasına neden olan ulusal çıkarlarımızı olumsuz etkileyen ve çalışanlarını taşeronlaştıran ilkesiz özelleştirme sürecine son verecektir.
 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..